Koledzy
Zaczynają wychodzić niedoróbki?
Zbierająca się woda w klapie bagażnika
Strona 1 z 1
Do głowy by mi nie przyszło żeby uznać to za problem – kapiąca woda z klapy w czasie opadów ( tego już za wiele ja rezygnuje z kupna Madzi!)
Proponuje malkontentowi, który nagrał ten filmik, wjechać Magdaleną go basenu – ciekawe jakie niedoróbki tu wyjdą
? Rybki się zalęgną?
Proponuje malkontentowi, który nagrał ten filmik, wjechać Magdaleną go basenu – ciekawe jakie niedoróbki tu wyjdą

Czy ktoś może wyjaśnić o co chodzi na tym filmie?
Chyba nie o kapanie wody z klapy
, ale dostawanie się wody do środka (nie znam angielskiego) pomiędzy blachę, a osłony z tworzywa sztucznego widoczne od wewnątrz samochodu.
Chyba nie o kapanie wody z klapy
-
Trekuś
On mówi, że woda zbiera się w klapie (gdzieś w tej dolnej metalowej części, tzn. między plastikiem a blachą) – czyli tak, jak napisałeś. W komentarzach na youtube ktoś pisze, że woda zbiera się w zagłębieniu w czarnym plastiku i że powinna wylecieć podczas jazdy. Natomiast na którymś amerykańskim forum (z którego ten film się wywodzi) ludzie twierdzą, że to nieszczelność przy wycięciu na jakiś taki plastikowy element (zapomniałem jaki) i sugerują bodajże uszczelnienie silikonem.
mindfreak napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=41ErTqGJLjk
A na tym filmie widać jak woda dostaje się do wnętrza klapy bagażnika. Czy tak powinno być ? Lipa, bo tak być nie powinno. Ktoś poradził, że można uszczelnić silikonem. No wybaczcie, wannę można uszczelniać silikonem, ale nie nowy samochód

Ostatnio edytowano 14 lut 2014, 12:32 przez Trekuś, łącznie edytowano 1 raz
-
Trekuś
waxain napisał(a):Musiałoby się ASO mazdy wypowiedzieć w temacie.
Pytanie czy się wypowie. Bo może zbagatelizować ten problem (jeśli rzeczywiście występuje) i nic z tym nie zrobić, a posiadacze Mazd 3 będą jeździli z wodą w środku.
-
Trekuś
No ciekawe...Natomiast ja bym tu jeszcze się specjalnie nie martwił, można poczytać: http://www.mazdas247.com/forum/showthread.php?123836356-Water-in-hatch-video
Nie wiem...mi to nie wygląda jeszcze na jakiś poważny globalny problem, ale zobaczymy – trzeba być czujnym
Nie wiem...mi to nie wygląda jeszcze na jakiś poważny globalny problem, ale zobaczymy – trzeba być czujnym
Rzeczywiście na jednym ze zdjęć widać, że po środka klapy bagażnika jest otwór, przez który woda powinna wylatywać, więc chyba konstruktorzy przewidzieli, że woda może dostać się do pokrywy bagażnika.
-
Trekuś
Ja to rozumiem tak – woda powinna wypływać tym otworem co na zdjęciu ale w niektórych przypadkach nie zawsze to robi i wypływa dopiero przy otwarciu klapy bagażnika. Czy to problem? Trudno powiedzieć, stojąca woda to nic dobrego, z drugiej strony klapę bagażnika otwiera się stosunkowo często, więc woda tam zalegać miesiącami nie będzie.
No tak, z tego wynika, że powinny być jeszcze dwa otwory w pobliżu narożników pokrywy i woda by się nie gromadziła (czy to rozwiązanie trzeba podpowiedzieć konstruktorom Mazdy ?). Jeśli zgromadzona woda wylewa się, gdy klapa bagażnika jest otwarta to nie do końca rozwiązuje problem, ponieważ pozostanie wilgoć resztkowa, która niekorzystnie wpływa na wiązki i połączenia elektryczne oraz na silnik wycieraczki i po latach zapewne spowoduje korozję blachy.
-
Trekuś
Dokładnie – tak wygląda teoria. W praktyce okaże się za parę lat czy będzie rdzewieć czy nie. Pamiętam w swojej starej skodzie felicii miałem podobny problem (wszystkie skody felicie miały) – był to błąd w produkcji. Tyle lat a wciąż te same błędy konstruktorzy popełniają
Niemniej jak pisałem powyżej, nie ma też co na zapas się martwić. Na pewno warto po zakupie obserwować i w razie zaobserwowania problemu – zgłosić w serwisie.
Tak przy okazji – pytanie do właścicieli nowych trójek, czy faktycznie są jakiejś kanaliki odpływowe w maździe HB w klapie bagażnika ? Trzeba pamiętać, że ten filmik pochodzi ze USA i tam mazda może się różnić detalami.
Tak przy okazji – pytanie do właścicieli nowych trójek, czy faktycznie są jakiejś kanaliki odpływowe w maździe HB w klapie bagażnika ? Trzeba pamiętać, że ten filmik pochodzi ze USA i tam mazda może się różnić detalami.
Powiem tak, auto stało na ulewie, a wieczorem pojechałem na myjnie bezdotykową. Po myciu otworzyłem klapę i u mnie poza paroma kroplami, które spłyneły z szyby i klapy nic sie nie wylało. Jeżeli jest uszczelka to nic się tam nie powinno dostać, chyba że jakis
przyłoży końcówkę porządnego karchera pod uszczelkę, tylko pytanie po co? Nie wydaje mi się aby wersja na stany miała inne rozwiązanie, ale nawet jeśli to oni mają problem 
Jakoś się specjalnie nie przyglądałem czy są tam otworki.

Jakoś się specjalnie nie przyglądałem czy są tam otworki.
- Od: 8 lut 2014, 23:47
- Auto: Mazda 3 BM SkyEenergy 165KM HB 2013
Hmm o ile dobrze wiedze u siebie to ta woda wlewa sie w miejscu gdzie łaczy sie szyba i blacha klapy. Zawsze po myciu jak otworze bagażnik to wylewa sie z tego miejsca woda. Nie wiem gdzie ona tam sie dokładnie zbiera, ale generalnie to zapewne ona tam non stop jest w jakieś szczatkowej ilości.
waxain napisał(a):Tak przy okazji – pytanie do właścicieli nowych trójek, czy faktycznie są jakiejś kanaliki odpływowe w maździe HB w klapie bagażnika ?
Moja klapa bagażnika wygląda dokładnie tak samo jak ta: http://www.mazdas247.com/forum/showthread.php?123836356-Water-in-hatch-video, zatem odpływ jest. Ja nawet po myciu myjką bezdotykowa nie stwierdzam żeby woda sama wnikała mi pod klapę lub do niej, ale mogę się nie znać. Chociaż przyznam szczerze, że nie jestem aż tak dociekliwy jak pan z filmu.
Strona 1 z 1