Sprzęt Audio – obsługa i problemy
Cześć,
czy posiadacze nowych trójek mogliby się wypowiedzieć na temat zainstalowanego sprzętu audio? Instalowane są 2 rodzaje:
standardowe 4 głośnikowe
standardowe 6 głośnikowe
Bose 9 głośnikowe.
Napiszcie wasze spostrzeżenia co do jakości dźwięku ( Bose / 6 /4) oraz samego interfejsu do obsługi CD/MP3/podłączonego iphone lub innego telefonu.
Z góry dzięki za komentarze i Wasze opinie!
Krzysiek
czy posiadacze nowych trójek mogliby się wypowiedzieć na temat zainstalowanego sprzętu audio? Instalowane są 2 rodzaje:
standardowe 4 głośnikowe
standardowe 6 głośnikowe
Bose 9 głośnikowe.
Napiszcie wasze spostrzeżenia co do jakości dźwięku ( Bose / 6 /4) oraz samego interfejsu do obsługi CD/MP3/podłączonego iphone lub innego telefonu.
Z góry dzięki za komentarze i Wasze opinie!
Krzysiek
Ja mam SkyMotion, więc 6 głośników. Jak dla mnie to standardowe nagłośnienie gra całkiem spoko – np. basy dużo lepsze niż miałem w BK. No, ale Bose to to oczywiście nie jest.
CD – jedyny problem, to fakt, że tacka jest tak jakoś za dźwignią zmiany biegów, to trochę utrudnia zmianę płyty w trakcie jazdy
Jest USB – mile zaskoczyła mnie obsługa różnych formatów, w tym OGG (mam dość dużo piosenek w tym formacie). Wybieranie utworów jest trochę uciążliwe, bo przechodzenie po katalogach mogłoby być lepiej rozwiązane. Za to fajnie można wybrać utwory z całego poddrzewa podkatalogów. Przeszkadza mi trochę, że nazwa utworu jest widoczna tylko przez chwilę po jego włączeniu, bo nie wszystkie piosenki mam otagowane i potem widzę tylko "Unknown title, unknown artist" – ale to już raczej problem mojego lenistwa
Wkurzający problem – czasami Mazda nie widzi włożonego pendrive'a i nie pomaga jego włożenie i ponowne wyciągnięcie. Tutaj parę szczegółów:
– zdarzyło mi się to ze 4 razy w ciągu 3 tygodni
– z reguły problem pojawiał się lub znikał przy odpalaniu samochodu, chociaż raz zniknał przy podskoczeniu na spowalniaczu
– nie jest raczej związany z temperaturą, bo przy dodatniej też mi się to zdarzyło
Jak to się będzie dalej zdarzało, to pewnie w końcu podjadę do serwisu.
Można też puszczać muzykę przez Bluetooth, ale nie próbowałem. Testowo spróbowałem aplikacji Aha – wszystko działało ok, jak było połączenie z netem, z czym bywało różnie.
Ogólnie – interfejs działa fajnie, sterowanie ok, dużo opcji do wyboru. Jest ten wkurzający problem z brak kontaktu z USB.
Dopisano 7 lut 2014, 09:56:
Jeszcze zapomniałem dodać – kółeczkiem się fajnie kręci, w dodatku jest sterowanie z kierownicy. Brakuje dwóch rzeczy:
– wyciszania z kierownicy (mam przycisk do sterowania głosowego zamiast tego) – zamiast tego trzeba nacisnąć kółko do regulacji głośności koło głównego pokrętła
– możliwości wyłączenia audio, a nie tylko wyciszenia
CD – jedyny problem, to fakt, że tacka jest tak jakoś za dźwignią zmiany biegów, to trochę utrudnia zmianę płyty w trakcie jazdy
Jest USB – mile zaskoczyła mnie obsługa różnych formatów, w tym OGG (mam dość dużo piosenek w tym formacie). Wybieranie utworów jest trochę uciążliwe, bo przechodzenie po katalogach mogłoby być lepiej rozwiązane. Za to fajnie można wybrać utwory z całego poddrzewa podkatalogów. Przeszkadza mi trochę, że nazwa utworu jest widoczna tylko przez chwilę po jego włączeniu, bo nie wszystkie piosenki mam otagowane i potem widzę tylko "Unknown title, unknown artist" – ale to już raczej problem mojego lenistwa
Wkurzający problem – czasami Mazda nie widzi włożonego pendrive'a i nie pomaga jego włożenie i ponowne wyciągnięcie. Tutaj parę szczegółów:
– zdarzyło mi się to ze 4 razy w ciągu 3 tygodni
– z reguły problem pojawiał się lub znikał przy odpalaniu samochodu, chociaż raz zniknał przy podskoczeniu na spowalniaczu
– nie jest raczej związany z temperaturą, bo przy dodatniej też mi się to zdarzyło
Jak to się będzie dalej zdarzało, to pewnie w końcu podjadę do serwisu.
Można też puszczać muzykę przez Bluetooth, ale nie próbowałem. Testowo spróbowałem aplikacji Aha – wszystko działało ok, jak było połączenie z netem, z czym bywało różnie.
Ogólnie – interfejs działa fajnie, sterowanie ok, dużo opcji do wyboru. Jest ten wkurzający problem z brak kontaktu z USB.
Dopisano 7 lut 2014, 09:56:
Jeszcze zapomniałem dodać – kółeczkiem się fajnie kręci, w dodatku jest sterowanie z kierownicy. Brakuje dwóch rzeczy:
– wyciszania z kierownicy (mam przycisk do sterowania głosowego zamiast tego) – zamiast tego trzeba nacisnąć kółko do regulacji głośności koło głównego pokrętła
Dzięki Child za bardzo precyzyjną odpowiedź!
Mała podpowiedź, jest taki program MP3TAG, dzieki niemu możesz automatycznie otagować wszystkie swoje pliki MP3 bazując np na Tytule i Artyście z nazwy pliku. Albo automatycznie pobierze Ci wszystko z freedb.
Pozdrawiam!
Mała podpowiedź, jest taki program MP3TAG, dzieki niemu możesz automatycznie otagować wszystkie swoje pliki MP3 bazując np na Tytule i Artyście z nazwy pliku. Albo automatycznie pobierze Ci wszystko z freedb.
Pozdrawiam!
child napisał(a):Brakuje dwóch rzeczy:
Z powyższego wynika, że dźwięk cały czas musi sączyć się z głośników ?
Czy można np. przełączyć na odtwarzanie z USB nie włączając go (nie naciskając przycisku "play") i wtedy system audio nie będzie wyciszony (w trybie mute) i nie będzie grała muzyka ?
Jeśli ściszy się radio poprzez naciśnięcie mute to głos z nawigacji też zostanie wyciszony ?
-
Trekuś
A czy są jakieś ograniczenia odnośnie rozmiarów obsługiwanych pendrive'ów?
kkrajewski napisał(a):Mała podpowiedź, jest taki program MP3TAG, dzieki niemu możesz automatycznie otagować wszystkie swoje pliki MP3 bazując np na Tytule i Artyście z nazwy pliku. Albo automatycznie pobierze Ci wszystko z freedb.
No wiem, że są różne rozwiązania – kłopot w tym, że ja mam bardzo różnie umieszczone informacje dla tagów (czasami w nazwie, czasami w osobnym pliku). Tak, jak mówiłem – problemem jest brak czasu i lenistwo
Dopisano 7 lut 2014, 11:59:
Widzę, że już ładnie cytujesz
Trekuś napisał(a):Z powyższego wynika, że dźwięk cały czas musi sączyć się z głośników ?
Nie
Czy można np. przełączyć na odtwarzanie z USB nie włączając go (nie naciskając przycisku "play") i wtedy system audio nie będzie wyciszony (w trybie mute) i nie będzie grała muzyka ?
Jak przełączysz na USB, to on się od razu odpali (pierwszy utwór, jaki znajdzie). Ale można zrobić pauzę. Natomiast nie ma czegoś takiego jak "wyłączone radio". Więc w praktyce problemu nie ma, ale w teorii jest
Jeśli ściszy się radio poprzez naciśnięcie mute to głos z nawigacji też zostanie wyciszony ?
Musiałbym sprawdzić, ale jestem praktycznie pewny, że nie. Głośność nawigacji ustawia się osobno w ustawieniach nawigacji, ale głośność muzyki też na nią wpływa. Trudno to wyjaśnić, ale szczerze mówiąc działa tak, jak bym się spodziewał i jak bym chciał.
Jak przełączysz na USB, to on się od razu odpali (pierwszy utwór, jaki znajdzie). Ale można zrobić pauzę. Natomiast nie ma czegoś takiego jak "wyłączone radio". Więc w praktyce problemu nie ma, ale w teorii jest
Czytałem, że metodą na to jest wbicie opcji AUX. Tutaj odbiornik nie wie czy sygnał dociera, czy nie i jeśli nie dostanie nic na wejściu to audio będzie wyciszone, a nagłośnienie nawigacji bez zmian.
Nie zmienia to faktu, że to duże przeoczenie i oczekuję jakiejś łaty na system która to zmieni.
No wiem, że są różne rozwiązania – kłopot w tym, że ja mam bardzo różnie umieszczone informacje dla tagów (czasami w nazwie, czasami w osobnym pliku). Tak, jak mówiłem – problemem jest brak czasu i lenistwo
Są usługi tagujące na bazie hasha pliku (nazwa niepotrzebna), np. Winamp + Gracenote.
Irdial napisał(a):Jak przełączysz na USB, to on się od razu odpali (pierwszy utwór, jaki znajdzie). Ale można zrobić pauzę. Natomiast nie ma czegoś takiego jak "wyłączone radio". Więc w praktyce problemu nie ma, ale w teorii jest
Czytałem, że metodą na to jest wbicie opcji AUX. Tutaj odbiornik nie wie czy sygnał dociera, czy nie i jeśli nie dostanie nic na wejściu to audio będzie wyciszone, a nagłośnienie nawigacji bez zmian.
Dobry trick
Nie zmienia to faktu, że to duże przeoczenie i oczekuję jakiejś łaty na system która to zmieni.
Rozumiem, że komuś może to przeszkadzać ze względów nazwijmy to "dogmatycznych", ale w praktyce to nie widzę, jaki to jest problem.
Są usługi tagujące na bazie hasha pliku (nazwa niepotrzebna), np. Winamp + Gracenote.
Właśnie mi się przypomniało – Mazda Connect używa Gracenote i można mu zupdate'ować bazę utworów za pomocą klucza USB (nie próbowałem). Problem polega na tym, że większość nieotagowanych plików została zripowana osobiście przeze mnie
Panowie, a czy ktos z Was porownywal jakosc dzwieku wersji SKYENERGY i SKYPASSION? Wiem, ze w skypassion jest system 9 glosnikow BOSE, ale czy roznica jest az tak kolosalna?
Niestety nie miałem okazji posłuchać nagłośnienia BOSE w Mazdzie:( Jednak na standardowym (SkyEnergy) jest... tylko poprawnie. Jak dla mnie dźwięk jest przytłumiony... potwierdza to koleżanka (ta sama wersja), która zaryzykowała stwierdzenie, że jej FOCUS miał lepsze audio. Za to współpraca po bluetooth rewelacyjna. Pozytywnie zaskoczyła mnie możliwość sterowania muzyką (z kierownicy) odtwarzanej na telefonie przez aplikację streemingu muzyki (w tym wypadku WIMP)
- Od: 10 wrz 2012, 00:07
- Auto: Mazda3 BM, Hatchback, SKYACTIV-G 2.0 165KM 6MT, SkyENERGY, 2013 rok
Hm ... określenie "poprawnie" nie brzmi zbyt fajnie. Przy wydatku 83 000 chciałbym aby to brzmiało fajnie
a nie "poprawnie". Pytanie tylko, czy jest sens dokładać 10 000 do skypassion dla Bose, felg 18 i aktywnego temp ... 
No nie do konca, wybralem wersje skyenergy + pakiet xenon + silnik 165KM.
Wyswietlacz head up dla mnie to nic godnego uswagi, kusza mnie jedynie felgi, aktywny tempomat i wlasnie naglosnienje bose. Stad moje pytanie czy jest to warte swojej ceny
Wyswietlacz head up dla mnie to nic godnego uswagi, kusza mnie jedynie felgi, aktywny tempomat i wlasnie naglosnienje bose. Stad moje pytanie czy jest to warte swojej ceny
Powiem Ci, że mam podobny dylemat. Ale chyba się jednak zdecyduje na SkyPassion.
Zastanawiam się teraz najbardziej nad Navi. Nie jestem przekonany czy go chcę. Raczej go nie chcę
Pytanie czy w jego miejsce mogę kupić navi innego producenta i go po prostu wgrać czy raczej to jest opcja taka, że albo navi od mazdy albo navi z osobnym wyświetlaczem?
Zastanawiam się teraz najbardziej nad Navi. Nie jestem przekonany czy go chcę. Raczej go nie chcę
Pytanie czy w jego miejsce mogę kupić navi innego producenta i go po prostu wgrać czy raczej to jest opcja taka, że albo navi od mazdy albo navi z osobnym wyświetlaczem?
- Od: 3 lut 2014, 00:02
- Auto: Mazda 3 SkyPassion 165KM
Wydawanie 2100pln za nawigacje, moim zdaniem to przeginka, w tej cenie mozna sobie kupic dwa ipady mini retina... Ja kupilem jeden + app tom toma. Poszukuje jeszcze jakiegos gustownego uchwytu.
Wydaje mi sie, ze takie rozwiazanie jest bardziej funkcjonalne
Czy ktoś z was porownywal oba systemy dzwiekowe 6glosnikow/9 glosnikow bose? Czy roznica jest bardzo duza?
Czy ktoś z was porownywal oba systemy dzwiekowe 6glosnikow/9 glosnikow bose? Czy roznica jest bardzo duza?
kkrajewski napisał(a):Wydawanie 2100pln za nawigacje, moim zdaniem to przeginka, w tej cenie mozna sobie kupic dwa ipady mini retina... Ja kupilem jeden + app tom toma. Poszukuje jeszcze jakiegos gustownego uchwytu.
Takie rozwiązanie jest na pewno tańsze, natomiast z całą pewnością nie jest bardziej funkcjonalne. Wcześniej używałem nawigacji na telefonie (Samsung Note, więc duży ekran) i jednak zintegrowany system nawigacji jest moim zdaniem dużo wygodniejszy.
Dopisano 9 lut 2014, 17:43:
kkrajewski napisał(a):A czy są jakieś ograniczenia odnośnie rozmiarów obsługiwanych pendrive'ów?
Nie sądzę, ja włożyłem 32GB i działa.
Dopisano 9 lut 2014, 17:44:
mindfreak napisał(a):Pytanie czy w jego miejsce mogę kupić navi innego producenta i go po prostu wgrać czy raczej to jest opcja taka, że albo navi od mazdy albo navi z osobnym wyświetlaczem?
To drugie – jak inni producenci zrobią nawigację dedykowaną do Mazda Connect (o ile to zrobią), to będziesz mógł, ale na razie pozostaje całkowicie osobna nawigacja.
Problem z głowy, zmieniłem zamóienie na SKY PASSION
Nie będzie już siania domysłów 
mindfreak napisał(a):Teraz mam dylemat jaki kolor – ten fajny czerwony czy ten równie fajny meteor grey
Ja wybrałem Titanium Flash, meteor gray zbyt ciemny. Czerwony z kolei zbyt rzucający się w oczy.