X220 wydaje się mieć nieco lepsze chłodzenie od X230 no i w X230 klawiatura jest inna. Moim zdaniem kompletnie nie warto dopłacać do X230.
Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
Przy tych zastosowaniach najsłabszy i5 będzie urywał pupę 
X220 wydaje się mieć nieco lepsze chłodzenie od X230 no i w X230 klawiatura jest inna. Moim zdaniem kompletnie nie warto dopłacać do X230.
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Mamy w pracy kilka x230, sam osobiście mam x220.
Różnica wykonania jest na prawdę spora i jest ona na nie korzyść tego nowszego.
2 sztuki były u nas na gwarancji naprawiane, 2 tygodnie po zakupie. Poluzowała się matryca na zawiasach i pękła ramka przy otwieraniu. Poziom obsługi gwarancyjnej jest na prawdę słaby. Porównując ją z Dell jest przepaść.
W chwili obecnej cała nasza firma ponownie wróciła do Della. Kilkoro naszych klientów także zapowiedziała powrót do Della.
Sam osobiście nie powiem złego słowa na swojego x220. Mam i5 z 8Gb Ramu. Działa dobrze, ale na codzień chodzi on na Linuxie, chociaż mam na nim także W7.
Różnica wykonania jest na prawdę spora i jest ona na nie korzyść tego nowszego.
2 sztuki były u nas na gwarancji naprawiane, 2 tygodnie po zakupie. Poluzowała się matryca na zawiasach i pękła ramka przy otwieraniu. Poziom obsługi gwarancyjnej jest na prawdę słaby. Porównując ją z Dell jest przepaść.
W chwili obecnej cała nasza firma ponownie wróciła do Della. Kilkoro naszych klientów także zapowiedziała powrót do Della.
Sam osobiście nie powiem złego słowa na swojego x220. Mam i5 z 8Gb Ramu. Działa dobrze, ale na codzień chodzi on na Linuxie, chociaż mam na nim także W7.
..::Born To Rise Hell::..
JohnnyB napisał(a):Różnica wykonania jest na prawdę spora i jest ona na nie korzyść tego nowszego.
To tak samo jak X200/201 vs X220... Stare jednak lepsze.
Ja też bym chętnie zmienił X200 na X220, ale w tej chwili to byłby kaprys, a nie konieczność... X200 z SSD do moich zastosowań jest bardziej jak wystarczalny. Może padnie kiedyś, to będzie okazja do zmiany. Ostatnio dostał +24V DC na kartę sieciową (tak wiem... głuupppi błąd, aż mi wstyd

Ips dobre jest tez do Cadow z racji lepszego odwzorowania szczegolow ale do typowo domowego uzytku raczej nie ma sensu.
-
Przemek323c
Zasadnicze pytanie to ile tej dopłaty jest, bo bez tego nie da się odpowiedzieć.
Ogólnie to nie daje to lepszych szczegółów tylko lepsze odzwierciedlenie barw, wierniejsze ich pokrycie z paletą sRGB a także szersze kąty widzenia, wiec przy stricte domowych zastosowaniach można się bez tego obejść. Matryca IPS matrycy IPS także nie jest równa, widać to na przykładzie ekranów tabletów i smartfonow.
Ogólnie to nie daje to lepszych szczegółów tylko lepsze odzwierciedlenie barw, wierniejsze ich pokrycie z paletą sRGB a także szersze kąty widzenia, wiec przy stricte domowych zastosowaniach można się bez tego obejść. Matryca IPS matrycy IPS także nie jest równa, widać to na przykładzie ekranów tabletów i smartfonow.
Siw-y napisał(a):A warto dopłacać do matrycy IPS?
Zależy ile dopłacić trzeba – kolory są lepsze, czytelność w słońcu też trochę lepsza, katy widzenia znacznie lepsze. Najlepiej jakbyś miał możliwość porównać oba na żywca – sam zdecydujesz czy warto.
Jakbym miał używać głównie kompa i to przez dłuższy czas (niezależnie od zastosowań) a dopłacić by było trzeba nie więcej niż 200zł to bym brał IPSa. Jak się pracuje na IPS a potem siada się przed matrycą TN to żal ściska
Kiedyś testowałem Samsunga z nieznanego typu matrycą, na pewno nie TN, być może PLS lub MHVA i zobacz jakie miał on kąty widzenia http://www.testit.pl/czytaj/samsung-770 ... m/strona/2
Ja np. lubię osobiście ładne kolorki, ale naturalne – dlatego nie przepadam za ekranami Amoled w smartfonach – ale lubię matryce inksze niż TN
Ja np. lubię osobiście ładne kolorki, ale naturalne – dlatego nie przepadam za ekranami Amoled w smartfonach – ale lubię matryce inksze niż TN
loockas napisał(a):JohnnyB napisał(a):Różnica wykonania jest na prawdę spora i jest ona na nie korzyść tego nowszego.
To tak samo jak X200/201 vs X220... Stare jednak lepsze.
Oglądałem ostatnio nowe ultrabooki SONY wykonane z metalu i kompozytów – ponoć bardzo solidne. Sprzedawca w SONY Centre na pytanie który będzie dobrym odpowiednikiem Xa powiedział z rozbrajającą szczerością, że żaden – ThinkPady lepsze

Jak już porównujesz różnych producentów, to porównuj laptopy z tego samego segmentu zastosowania, a nie komputerek zabawkę do domu i solidny komputer do pracy. Swoją drogą jestem ciekaw w którym salonie Sony znalazłeś tego "speca" mówiącego o plastikowych zawiasach w metalowym notebooku 
Li Mu Bai napisał(a):a nie komputerek zabawkę do domu
Ten komputerek zabawka potrafi kosztować ~7kzł czyli w cenie X-series Lenovo tak więc porównanie przynajmniej pod względem ceny było trafione
Niedawno zamawialiśmy dla klienta ultrabooka sony, nie moja działka więc nie pamiętam modelu. Kosztował coś pod 6kzł, był bardzo lekki i miał niewyjmowalną baterię. Tyle zapamiętałem.
Odbiegnę od tematu. Szukam monitora 21,5-22" do "zwykłej" pracy szaraka sieciowego czyli głównie przed czarną konsolą
Jeśli nie będziesz go używał w pionie, to moim zdaniem każdy najtańszy z matrycą TN. Dopłaciłbym jednak do 24" (to chyba nie są kwotowo znaczące różnice), bo ma zdecydowanie współcześniejszą rozdzielczość.
the right man in the wrong place...
ja do swojego zestawu ostatnio wziąłem BenQ GW2255. Full HD matryca TN, czas reakcji 5ms.
Jak za te pieniądze uważam ze rewelacja (399PLN). Szukałem dość długo i w takim budżecie wszędzie polecali ten właśnie model.
Jak dla mnie 22" są wystarczające i to ponad normę po przesiadce z 16" matrycy laptopowej. Owszem 24" są jeszcze "fajniejsze" ale nie potrzebuję aż takiego progresu, a jak mi się znudzi 22" zawsze można wymienić później, a różnice kwotowo są bardzo spore, zważywszy na samą cene 22".
Ten model podany przeze mnie, tez nie ma możliwości przestawienia pionowo.
Jak za te pieniądze uważam ze rewelacja (399PLN). Szukałem dość długo i w takim budżecie wszędzie polecali ten właśnie model.
Jak dla mnie 22" są wystarczające i to ponad normę po przesiadce z 16" matrycy laptopowej. Owszem 24" są jeszcze "fajniejsze" ale nie potrzebuję aż takiego progresu, a jak mi się znudzi 22" zawsze można wymienić później, a różnice kwotowo są bardzo spore, zważywszy na samą cene 22".
Ten model podany przeze mnie, tez nie ma możliwości przestawienia pionowo.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Paweł napisał(a):Dopłaciłbym jednak do 24"
+ dwie 19" po bokach. Wg. mnie to idealna konfiguracja
Paweł napisał(a):Dopłaciłbym jednak do 24" (to chyba nie są kwotowo znaczące różnice), bo ma zdecydowanie współcześniejszą rozdzielczość.
w 22" jest 1920x1080, w pracy w 24" mam taką samą i dla mnie jest wystarczająca. Nie skreślam 24", ale w domu raczej będę siedział bliżej monitora niż w pracy (takie biurko) i 24" wydaje mi się już kapkę za wielkie na moje potrzeby.
W tej chwili mam 19" + matryce laptopa w docku i to prawie wystarcza, ale na tych 19" i rozdzielczości 1366x768 trudno dwa okna mieć obok siebie
Myślę, że 22"+lapek lub 22"+19" mi wystarczą
matthies napisał(a):BenQ GW2255
Tak własnie o nim myśle, bo cena jest niezła, ale wyczytałem sporo pozytywnych jak i bardzo negatywnych opinii i trochę się waham. Fakt cena jest taka, że narzekanie jest mało uzasadnione jednak niewiele trzeba dołożyć do czegoś pewniejszego, ale nie skreślam go jeszcze
http://forum.pcformat.pl/Problem-z-Benq-GW-2255-t
http://www.ceneo.pl/23401621#tab=reviews
I w kilku jeszcze miejscach czytałem o efekcie "folii na ekranie"
http://www.ceneo.pl/23401621#tab=reviews
I w kilku jeszcze miejscach czytałem o efekcie "folii na ekranie"
loockas szukaj czegoś co ma 1920x1200 – jeśli do pracy to jest różnica w komforcie między tą rozdzielczością a FullHD.

SONY pozycjonuje te sprzęty na tym samym poziomie co Xy zarówno ceną jak i marketingowym bełkotem.
Widziałem je na własne oczy i macałem – fail po całości te zawiasy
Paweł napisał(a):Jeśli nie będziesz go używał w pionie, to moim zdaniem każdy najtańszy z matrycą TN

Li Mu Bai napisał(a):Jak już porównujesz różnych producentów, to porównuj laptopy z tego samego segmentu
SONY pozycjonuje te sprzęty na tym samym poziomie co Xy zarówno ceną jak i marketingowym bełkotem.
Li Mu Bai napisał(a):mówiącego o plastikowych zawiasach w metalowym notebooku
Widziałem je na własne oczy i macałem – fail po całości te zawiasy
loockas napisał(a):Li Mu Bai napisał(a):a nie komputerek zabawkę do domu
Ten komputerek zabawka potrafi kosztować ~7kzł czyli w cenie X-series Lenovo tak więc porównanie przynajmniej pod względem ceny było trafione
Oj tam oj tam, cena to tylko jeden z elementów, bo nie wszystko co drogie musi być najlepsze. Sony także liderem jakości nie jest, nie było i ... nie będzie. A dlaczego nie będzie ? Bo sony najprawdopodobniej porzuci całkowicie segment notebooków i obecnie sprzedaje prawa do działu VAIO.
brii podaj jaki model tego notebooka Sony widziałeś, który ma plastikowe zawiasy (lub takie słabe) i jest z segmentu jak Thinkpady ?