zgadzam się z Kolegą muunek
Miło "słyszeć" takie stwierdzenie z tak szacownych ust...
dziękuję.

www.mazdaspeed.pl
zgadzam się z Kolegą muunek
muunek napisał(a):myślę,że wymiana oleju co 3000km jest dobrym wyjściem z sytuacji...
Nie przesadzajcie z interwałami wymiany. Myślę,że w polskich realiach zdrowo jest nie zapominać o wymianie oleju co 10 000km
Pewnie, ze nie bede jej zmienial co 3 tysie, ale po zimie zastanowie sie nad 7 500 – 8000 ...
Jaki filtr do tego
muunek napisał(a):Ludzie – bez przesady i fanaberii.
Wystarczy podejść do tematu wymiany oleju "standardowo" zgodnie z zaleceniami producenta i dbać o jakość zastosowanego oleju i filtrów(również filtra powietrza) i wystarczy.
abudabdi napisał(a):Witam posiadam mazdę 6 GG 2006r. przejechane 78000 po kupnie wlałem lotos ultra 5w30 (nie wiem jaki był wlany poprzednio )zrobiłem 1500km i olej jest czarny wlałem 4 l i z bagnetu nic nie ubyło filtr oleju wymieniony na nowy zamieżam wymienić jeszcze raz na inny jak polecacie wlać teraz olej zastanawiam się nad MaxLife 5W30 FE Synthetic Blend Fuel Economy.
muunek napisał(a):Hubix napisał(a):A ja w samochodzie żony nie wymieniłem oleju od ponad 1,5 roku.
Powód:
Producent zaleca wymianę co 30 tys. km.
Samochód w półtorej roku przejechał 3 tys. km. Wcześniej lany był 10W40, leję 5W30 bo tak zaleca producent.
Podejrzewam, że pojeżdżę nim z pół roku jeszcze i wymienię, bo:
NIE WIDZĘ NAJMNIEJSZEGO SENSU WYMIANY I WYDAWANIA ZBĘDNYCH PIENIĘDZY
Czy stosując się do takich zaleceń producenta powinniśmy zaplanować wymianę oleju po 15 latach eksploatacji,jeśli przebieg w kolejnych latach się nie zmieni?
Może tam gdzieś w książce jest informacja którą pisałem w poprzednim poscie..
oemauto.pl napisał(a):tadziomaru1 napisał(a):Aktualnie używam oleju Valvoline Maxlife 5W40
Bardzo dobry wybór. Jednak jak większość olei nazywanych u nas syntetykami jest to olej HC.
tadziomaru1 napisał(a):oemauto.pl napisał(a):tadziomaru1 napisał(a):Aktualnie używam oleju Valvoline Maxlife 5W40
Bardzo dobry wybór. Jednak jak większość olei nazywanych u nas syntetykami jest to olej HC.
Z czego to wnosisz, bo ja mam informacje, że to pełny syntetyk, sprawdzałem to także na stronach amerykańskich, (podając przy rejestracji kod pocztowy mojej ciotki mieszkającej w Middletown, Polak potrafi) a z polskojęzycznych np z tej strony:
http://www.valvolineeurope.com/polish/home
ZOOMik napisał(a):„Łamana polszczyzna” Kolegi oemauto.pl, w cytowanej wypowiedzi, spowodowała, że źle go zrozumiałeśChodziło mu o to, że większość olejów u nas z nazwy syntetycznych, tak naprawdę jest na bazie HC. Ten Valvo to pełny syntetyk.
mozna też spojrzeć na kody odpadu
muunek napisał(a):mozna też spojrzeć na kody odpadu
świetna podpowiedź!!! warto zapamiętać
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość
Moderatorzy Opinie i Poradniki