2.0 98r benzyna/gaz rano ciężko odpala/ efekt rozładowanego akumulatora

Postprzez Wojtti » 26 sty 2014, 16:58

Po przeszukaniu forum nadal nie mam jasności co do problemu jaki pojawił się w mojej Mazdzie 626 z 98roku. Silnik 2.0 116KM kombi benzyna + gaz sekwencja Stag 300.

Problem występuje przy odpalaniu. Świece i kable sa praktycznie nowe, akumulator nowy ma około pół roku, jest to Bosch S4 (ponoć japoński) o parametrach oryginalnych zalecanych do owej 626.

Przy minusowych temperaturach po nocy podczas pierwszego odpalenia trochę dłużej trzeba kręcić silnik (około 6 sekund) ale zawsze odpala, tylko że podczas kręcenia wydaje się jakby akumulator był rozładowany i zaraz padnie.. tylko ze dzisiaj pomiar przed odpaleniem pokazał ponad 12V a po odpaleniu pokazje ponad 14V czyli wszystko wydawałoby się ok.

Skąd ta ciężkość odpalenia (efekt rozładowanego akumulatora) ?

Po porannym odpaleniu w ciągu dnia problem już nie występuje.

Na pewno jutro podjadę gdzieś żeby sprawdzili akumulator pod kątem mocy rozruchowej. Dodam tylko, że powodem wymiany akumulatora była nagła awaria poprzedniego, a dokładnie trzymał 12V ale nie miał już odpowiedniej mocy rozruchowej..

Z forum można by jeszcze brać pod uwagę takie przyczyny jak: alternator, pompa paliwowa lub stacyjka i immobilizer. Jeżeli akumulator okaże się sprawny to będę szukał dalej, ale może ktoś miał podobnie i mnie nakieruje?

Ewentualnie czy coś w samochodzie może niszczyć akumulator pod względem mocy rozruchowej?
Obrazek
Przerabianie podświetlenia liczników, podświetlania wskazówek, paneli sterowania nawiewami. Kielce, GG: 4901316, e-mail: wojtti_s@wp.pl
Początkujący

Od: 16 paź 2010, 10:27
Auto: Honda CRX del Sol SUPERCHARGER
Honda Civic LSi

Postprzez grzech_z » 27 sty 2014, 09:27

Wojtti napisał(a):Ewentualnie czy coś w samochodzie może niszczyć akumulator pod względem mocy rozruchowej?

Dodał bym jeszcze rozrusznik – w zasadzie od tego zaczął. Może się zaciera na łożyskach i wykończył Ci poprzedni aku i zaraz może ukatrupić i ten.
szerokości
grzech
Forumowicz

Od: 5 gru 2011, 11:08
Auto: 626; 99r; 2.0; 136KM

Postprzez Wojtti » 27 sty 2014, 11:22

Akumulator był teraz sprawdzony pod kątem poboru pradu po zamknięciu auta i wyłączonym silniku. Nic nie kradnie potajemnie mocy. Sprawdzał mi to kolega mechanik u którego likwiduję usterki. On też zasugerował, że trzeba będzie spojrzeć w rozrusznik i na środę jesteśmy umówieni. Pewnie to to, nigdy się nie mylił.
Dzięki też za odp na forum, w czwartek dodam post czy to było przyczyną.
Obrazek
Przerabianie podświetlenia liczników, podświetlania wskazówek, paneli sterowania nawiewami. Kielce, GG: 4901316, e-mail: wojtti_s@wp.pl
Początkujący

Honda Civic LSi

Postprzez Gregory » 28 sty 2014, 00:59

Skoro mówisz, że takie problemy występują na mrozie, to ja obstawiam olej. Gęsty na mrozie stawia duże opory dla rozrusznika, ale tylko rozruch, drugi raz nawet po minucie jak będziesz odpalać powinno być ok. Może to sprawdzić, przynajmniej przyczynę wyeliminujesz. Odpal na zimno, zgaś nawet po 15 sekundach i znów odpal.
Jaki lejesz olej? 15W40?? :D
W uszach świst, w oczach mgła, a na liczniku 22
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
Forumowicz

Od: 29 lut 2012, 12:11
Auto: 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM+LPG
Mondeo MK3 2004 2.0 145KM+LPG
było: 323F 1990r. BG 1.6+LPG 88KM
Scudo 1999r. 1.9TD 92KM
Laguna 1995r. 1.8+LPG 90KM

Postprzez grzech_z » 28 sty 2014, 09:36

Gregory napisał(a):Skoro mówisz, że takie problemy występują na mrozie, to ja obstawiam olej.

Proszę Cię – jaki by musiał być ten olej, by sprawny rozrusznik nie mógł go ruszyć w silniku benzynowym?:)
Miałem wcześniej almerę w dizlu i odpalała na 2x większym mrozie.
szerokości
grzech
Forumowicz

Postprzez roccomistrz » 28 sty 2014, 13:55

Wojtti napisał(a):Ewentualnie czy coś w samochodzie może niszczyć akumulator pod względem mocy rozruchowej?

mróz kolego, mróz. sprawność się obniża nawet o połowe. niektórzy w ogóle nie odpalają :P
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 kwi 2010, 22:08
Auto: Mazda 626 GE FS '92

Nissan Primera P10 GA16DE '94

Postprzez Wojtti » 28 sty 2014, 14:05

Olej zalany jest 10W40 i nie jest stary żeby nie miał swoich właściwości... dlatego raczej wątpie że olej mógłby być przyczyną. Ciężko kręcący się rozrusznik predzej mnie przekonuje. Co do akumulatora to by było dziwne że nowy aż tak stracił swoje parametry przez -15 stopni. Poza tym to benzyna, a w zimę z żadnym benzyniakiem nie mialem problemu z rozruchem nawet przy dwa razy wiekszych mrozach..:P jutro oddam do sprawdzenia, jak nie rozrusznik to poszuka się dalej

Faktem jest to, że po odpaleniu za jakiś czas jak wyłączę silnik, to odpala już lekko, problem pojawia się tylko przy odpalaniu rano w sumie. Nawet jak pod wieczór mam jechać to odpala normalnie, no może delikatnie ciężej..
Obrazek
Początkujący

Honda Civic LSi

Postprzez grzech_z » 28 sty 2014, 14:49

Wojtti napisał(a):Faktem jest to, że po odpaleniu za jakiś czas jak wyłączę silnik, to odpala już lekko, problem pojawia się tylko przy odpalaniu rano w sumie. Nawet jak pod wieczór mam jechać to odpala normalnie, no może delikatnie ciężej..

To Ci powiem, że usterka dość upierdliwa i nie każdy mechanik Ci znajdzie przyczynę.
Ja tam się nie znam, ale znając prąd rozruchowy rozrusznika trzeba by się w niego wpiąć właśnie rano i sprawdzić ile łyka tych Amperów.
szerokości
grzech
Forumowicz

Postprzez Wojtti » 28 sty 2014, 18:08

Tak samo było w przypadku falujących obrotów i spadania ich tak, że samochód potrafił gasnąć po wciśnięciu sprzęgła. Możliwości było wiele i każdy sugerował coś innego, jednak mój znajomy mechanik z miejsca obstawiał to, co okazało się faktyczną przyczyną. Mam badzieję że i teraz trafnie ocenił usterkę, bo nie byłoby chyba nic gorszego niż szukać problemu dalej.
Obrazek
Początkujący

Honda Civic LSi

Postprzez Gregory » 28 sty 2014, 18:39

grzech_z napisał(a):
Gregory napisał(a):Skoro mówisz, że takie problemy występują na mrozie, to ja obstawiam olej.

Proszę Cię – jaki by musiał być ten olej, by sprawny rozrusznik nie mógł go ruszyć w silniku benzynowym?:)
Miałem wcześniej almerę w dizlu i odpalała na 2x większym mrozie.

Ehhh, nie lubię wdawać się w zbędną polemikę.
Proszę Cię, skoro się nie znasz, to się nie wypowiadaj, z szacunkiem do Twojej osoby.

Prąd rozruchowy, gdzie i czym zmierzysz? Poza tym prąd rozruchowy znamionowy w takim mrozie ma się nijak do rzeczywistości. Silnik i jego elementy ruchome są zastane i rozrusznik na pierwszy start może brać około 15% więcej amperów od znamionowego.
Akumulator wraz ze spadkiem temp. traci swoje pierwotne(znamionowe) właściwości, które są podawane przy +25 stopniach, przy -15stopniach będzie to około 30% mniej (energii), Nie będę tu szczegółowo wyliczał bo z głowy już nie pamiętam, a notatki są 2000km ode mnie.

Olej jak najbardziej może mieć duży wpływ na rozruch w duży mróz, Może jakiś mechanik się jeszcze wypowie :) ( 10W40 jest jeszcze ok ;) )

Prawie nowy akumulator może nie domagać, jeśli jeździsz na krótkich odcinkach, to bateria będzie ciągle niedoładowana.
Gdy nałoży się kilka problemów na raz, także tych które koledzy wyżej wymienili, to któregoś dnia zabraknie tej energii do rozruchu :( .

Ot kończę ten mój długi wywód.
Pozdrawiam
Mazdaspeed
W uszach świst, w oczach mgła, a na liczniku 22
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
Forumowicz

Od: 29 lut 2012, 12:11
Auto: 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM+LPG
Mondeo MK3 2004 2.0 145KM+LPG
było: 323F 1990r. BG 1.6+LPG 88KM
Scudo 1999r. 1.9TD 92KM
Laguna 1995r. 1.8+LPG 90KM

Postprzez miro62 » 28 sty 2014, 20:02

Gregory napisał(a):Prąd rozruchowy, gdzie i czym zmierzysz?

Bez problemu ;)
Czym? np. miernik CMP-1000, posiada zapis max/min wartości zmierzonych

Obrazek
http://www.sonel.pl/sites/default/files ... 9waska.pdf

Gdzie?
No na pewno trzeba dojść do auta ;)
Miernikiem bez problemu zmierzę napięcie ładowania, prąd rozruchu, sprawność świec żarowych, spadek napięcia przy rozruchu itp. Na podstawie takich pomiarów można sporo powiedzieć o aku, alternatorze, rozruszniku czy "uciekającej" energii :)
miro62

Postprzez Wojtti » 29 sty 2014, 02:10

Olej wykluczam bo jest prawie nowy 10w40, ale zgodzić się muszę z możliwym niedoładowaniem aku z powodu jazdy na krótkich odcinkach, akurat takowe w ostatnim czasie występują i pierwsze pytanie jakie mi znajomy zadał to czy ładowałem aku, ale tego nie robiłem bo nie mam prostownika obecnie. Wiem że on mnie nigdy nie okantuje i jeśli się okaże że trzeba było naładować aku to to zrobi i mnie nic nie skasuje, a jak to coś innego to naprawi.
Obrazek
Początkujący

Honda Civic LSi

Postprzez roccomistrz » 29 sty 2014, 04:07

Gregory <spoko> :D

Wojtti mam wrażenie, że temat założyłeś tylko z nudów bo i tak bezgranicznie wierzysz swojemu mechanikowi, który jak mówisz i tak Ci to naprawi.

My podaliśmy Ci możliwe powody, ale Ty i tak je podważasz/wykluczasz.

Ehh... :|

http://www.zapsznajder.republika.pl/poradnik.html
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 kwi 2010, 22:08
Auto: Mazda 626 GE FS '92

Nissan Primera P10 GA16DE '94

Postprzez Wojtti » 31 sty 2014, 01:26

Każdą uwagę biorę pod uwagę o czym też wspominałem wyżej. Do osób nudzących się nie należę, temat zakładam na forum tylko wtedy kiedy uznaję go za słuszny. Jak widać na forum ile osób tyle może być pomysłów, jedne są prawdopodobne, inne z kolei wyssane z palca. Jeśli miałbym przytaknąć na każdy z pomysłów wydałbym na samo szukanie przyczyny wiecej pieniędzy niż jest warty samochód. Tak samo było w przypadku falujących obrotów. Pomysły sięgały nawet kosztów powyżej 1000zł. Ostatecznie dzięki mechanikowi któremu tak "wierzę" ograniczyło się to do 100zł. Wspólne szukanie przyczyny na forum ma na celu znalezienie problemu i jeśli ktoś miał coś podobnego u siebie a naprawa okaże się banałem który można samemu naprawić, to po co tracić pieniądze na mechaników? Wg mnie oznaką nudy jest pisanie postów tego typu jak wyżej, że napisałem post z nudów :) nic nie wnoszący do tematu.

Wracając do tematu, rozrusznik został naprawiony, samochód pali na dotyk. Wg mnie koniec tematu.
Obrazek
Początkujący

Honda Civic LSi

Postprzez zibike » 31 sty 2014, 08:47

Wojtti napisał(a):(...) Tak samo było w przypadku falujących obrotów. Pomysły sięgały nawet kosztów powyżej 1000zł. Ostatecznie dzięki mechanikowi któremu tak "wierzę" ograniczyło się to do 100zł. (...)

To co zrobiłeś, żeby zlikwidować falowanie obrotów?
Forumowicz

Od: 29 kwi 2009, 11:26
Auto: 626GW, 2001, 2,0 benzyna
Xedos 9, 1998, 2,5 benzyna

Postprzez grzech_z » 31 sty 2014, 09:13

zibike napisał(a):
Wojtti napisał(a):(...)

Siadaj pała – nie uważałeś :) Ja wiem co zrobił ale nie powiem – poszukaj sobie:)
Ciesze się, że rozrusznik naprawiony no i że miałem rację:)
Szkoda, że mam tak daleko do Kielc bo bym skorzystał z Twojego mechanika z moimi zaworami.
szerokości
grzech
Forumowicz

Postprzez zibike » 1 lut 2014, 22:11

grzech_z napisał(a):
zibike napisał(a):
Wojtti napisał(a):(...)

Siadaj pała – nie uważałeś :) Ja wiem co zrobił ale nie powiem – poszukaj sobie:)
Ciesze się, że rozrusznik naprawiony no i że miałem rację:)
Szkoda, że mam tak daleko do Kielc bo bym skorzystał z Twojego mechanika z moimi zaworami.

To Ty jesteś Wojtti? Dziękuję, mistrzu. Pomogłeś mi wielce :)
Forumowicz

Od: 29 kwi 2009, 11:26
Auto: 626GW, 2001, 2,0 benzyna
Xedos 9, 1998, 2,5 benzyna

Postprzez Wojtti » 2 lut 2014, 00:15

viewtopic.php?f=424&t=156537&p=2650729#p2650729

Tutaj jest temat odnośnie falujących spadających obrotów :)
Obrazek
Początkujący

Honda Civic LSi

PostTen post został usunięty przez umcyk 9 lut 2014, 22:41.
Powód: mialo byc PW