Witam. Trochę późno, ale pozwolę przytoczyć kilka zdań z serwisówki (PSA Engine DV6 BOSCH EDC16). Może rozwiąże to po części mity dotyczące załączania się tylnej szyby podczas wypalania FAP.
"2.
Regeneracja filtra czastek stalych2.1. Regeneracja naturalna
Gdy temperatura spalin samodzielnie osiąga wartość regeneracji (duże obciążenie silnika)
Cząstki spalają się w sposób naturalny w filtrze �� cząstek. W celu uruchomienia
regeneracji nie trzeba wykonywać żadnej czynności z zewnątrz.
2.2. Regeneracja sztuczna (wspomaganie regeneracji)
Wspomagane regeneracji jest całością poleceń (obciążanie) obsługiwanych przez kalkulator
wtrysku, mających na celu zwiększenie temperatury spalin aż do progu regeneracji.
Obciążanie polega na zwiększaniu poboru energii elektrycznej w pojeździe w odpowiedzi na
jego zapotrzebowanie funkcjonalne �� Przykład : Filtr cząstek stałych (FAP)(filtr cząstek
stałych).
Zwiększanie momentu oporowego alternatora powoduje wzrost momentu obrotowego silnika
spalinowego, jak również wzrost temperatury silnika spalinowego.
Obciążanie umożliwia szybszy wzrost temperatury silnika spalinowego tak, aby poprawić
regenerację filtra cząstek stałych w pojazdach z silnikiem diesla.
BSI odbiera żądanie dociążenia od kalkulatora silnika poprzez sieć CAN.
BSI wymusza włączanie odbiorników energii zgodnie z kolejnością w tabeli.
Poziom obciążenia Funkcje
0 Bez obciążenia (działanie normalne)
1 Włączenie ogrzewanej tylnej szyby
2 Włączenie wentylatora chłodnicy na niskich obrotach
3 Włączenie wentylatora chłodnicy na średnich obrotach
4 Włączenie świec żarowych
UWAGA : Podczas obciążania kierowca nie otrzymuje żadnych informacji dotyczącej
włączania odbiorników energii."
Co do dymu to mam taką teorię:
"2.
Przepływomierz powietrza (1310)2.1. Zadanie
Pomiary wykonywane przez przepływomierz powietrza ( 1310) :
· Przepływ masowy świeżego powietrza zasysanego przez silnik spalinowy
· Temperatura powietrza dolotowego
Przepływomierz powietrza mierzy przepływ czystego powietrza zasysanego przez silnik.
Zadanie kalkulatora wtrysku w zależności od odebranej informacji :
· Określić współczynnik recyrkulacji spalin
· Ograniczyć powstawanie dymu w stanach przejściowych (przyspieszanie, hamowanie)
poprzez korekcję dawki paliwa".
..., a może to wadliwy EGR? Można gdybać. Najlepiej pojechać na diagnozę komputerową i będzie jasne co dolega. Póki co samochód jeździ i nic takiego się nie dzieje. Jednak muszę trochę pomarudzić. Jak dla mnie samochód, który zwalnia sam podczas jazdy i załącza się w tryb awaryjny to złom. Żałuje, że nie kupiłem benzyny. Połasiłem się na oszczędność (pozorną). Wcześniej jazda honda civic w benzynie i żadnych problemów. Nie wiedziałem, gdzie filtr paliwa się znajduje, a tu jak z jajkiem-masakra. Diesel=samochód na paprochy hehe

. Pozdrawiam