Montaż fotelików
Strona 1 z 1
Witam wszystkich na Forum. Planuję zakup mazdy MPV LW – powiększa mi się rodzina i będę potrzebował auto z możliwością przewiezienia 3 dzieciaków w drugim rzędzie. Problem w tym, że w MPV środkowy fotel ma tylko 2-punktowy pas bezpieczeństwa. Czy jest jakaś możliwość przerobienia go na 3-punktowy? Czy ktoś juz sprawdzał ten wątek? Może da się w fotelu zamontować system isofix?
Bardzo proszę o radę – od lat w rodzinie były mazdy i wolałbym nie kupować VW, Forda, czy innego Cryslera.
pozdrawiam Marcin
Bardzo proszę o radę – od lat w rodzinie były mazdy i wolałbym nie kupować VW, Forda, czy innego Cryslera.
pozdrawiam Marcin
Ostatnio edytowano 25 sty 2014, 16:21 przez Yard, łącznie edytowano 1 raz
Powód: temat
Powód: temat
-
qunior
adacho01 napisał(a):wtedy jest idealny dostęp do 3go rzędu siedzeń a tam już sa pasy 3-punktowe
popieram

Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
adacho01 napisał(a):myślę że jakimś rozwiązaniem jest wyjęcie środkowego fotela w 2-gim rzędzie (w wersji 2,3,2) wtedy jest idealny dostęp do 3go rzędu siedzeń a tam już sa pasy 3-punktowe
w sumie tak, ale koledze chodziło bardziej o to że mama-tata siedzą z przodu i mają łatwy "dostęp" do młodych (do trzeciego rzędu już nie sięgną)
- Od: 11 sie 2011, 07:14
- Auto: MPV 2.3 benz. (141KM) 2003 r. LW
Moja Mazda
U nas, podczas dłuższej jazdy, mama siada w drugim. Jednak my nie liczymy na załadunek zamiast trzeciego rzędu.
Możesz, samym biodrowym dół przymocować a górę pasami do mocowania ładunku tyłem fotela do podstawy. Może się też okazać, że masz punkt do mocowania w siedzisku tego fotela z tyłu.
U mnie są takie, nawet przy trójpunktowych
PS
Popatrz, jak radzą sobie amerykanie. Jest tam też o MPV w której można zainstalować punkty mocowania w podłodze. Są otwory i wycięcia w wykładzinie. MPV na wszystkich rynkach mają identyczną podłogę. Można więc przeciąć wykładzinę i zamontować dostępny w ASO punkt mocowania
http://www.car-seat.org/showthread.php?&t=55311
Możesz, samym biodrowym dół przymocować a górę pasami do mocowania ładunku tyłem fotela do podstawy. Może się też okazać, że masz punkt do mocowania w siedzisku tego fotela z tyłu.
U mnie są takie, nawet przy trójpunktowych
PS
Popatrz, jak radzą sobie amerykanie. Jest tam też o MPV w której można zainstalować punkty mocowania w podłodze. Są otwory i wycięcia w wykładzinie. MPV na wszystkich rynkach mają identyczną podłogę. Można więc przeciąć wykładzinę i zamontować dostępny w ASO punkt mocowania
http://www.car-seat.org/showthread.php?&t=55311
Babskie auto, wersja amerykańska viewtopic.php?f=313&t=118894
mam a raczej miałem ten sam problem z zapięciem trzech fotelików w drugim rzędzie (mam układ 2-3-2)
Pas biodrowy nie zda egzaminu bo jest za luźny ale ja sobie poradziłem bardzo prosto... tam gdzie przebiega pas biodrowy spiąłem fotelik pasem do ściągania przewożonych towarów, na pewno się nie wypnie a fotelik trzyma sie na sztywno. Oczywiście istnieje możliwość przewożenia fotelika z przodu a mama siedzi w drugim rzędzie, ale pierwsza wersja jest moim zdaniem najpraktyczniejsza i w naszym wypadku sie sprawdza
Pas biodrowy nie zda egzaminu bo jest za luźny ale ja sobie poradziłem bardzo prosto... tam gdzie przebiega pas biodrowy spiąłem fotelik pasem do ściągania przewożonych towarów, na pewno się nie wypnie a fotelik trzyma sie na sztywno. Oczywiście istnieje możliwość przewożenia fotelika z przodu a mama siedzi w drugim rzędzie, ale pierwsza wersja jest moim zdaniem najpraktyczniejsza i w naszym wypadku sie sprawdza
-
sokoli_majster
Ja dokładem do swojej MPV pas z Disco i jest on używany zamiast biodrowego.
Pod dywanikiem za drugim rzędem są otwory w podłodze, które się idealnie wpasowały, więc obyło się bez dodatkowych wierceń. Wkręcić śruby i zrobione
.

Pasy pochodzą z Discoverera z lat 90. Idealnie pasowały otwory, które już są w podłodze pod wykładziną.
Wystarczyło dobrać śruby.

Końcówka do wpinania jest zamocowana równolegle z oryginalnym pasem.
W UK podczas przeglądu sprawdzają pasy, więc wolałem zostawić oryginalne.

Również polecam mocowanie fotelika ściąganymi pasami. Bardzo proste i skuteczne rozwiązanie.
Szczególnie przy tych ciężkich fotelikach dla najmniejszych dzieci (kiedy to było
że się woziło takie maluchy).
Pod dywanikiem za drugim rzędem są otwory w podłodze, które się idealnie wpasowały, więc obyło się bez dodatkowych wierceń. Wkręcić śruby i zrobione

Pasy pochodzą z Discoverera z lat 90. Idealnie pasowały otwory, które już są w podłodze pod wykładziną.
Wystarczyło dobrać śruby.

Końcówka do wpinania jest zamocowana równolegle z oryginalnym pasem.
W UK podczas przeglądu sprawdzają pasy, więc wolałem zostawić oryginalne.

Również polecam mocowanie fotelika ściąganymi pasami. Bardzo proste i skuteczne rozwiązanie.
Szczególnie przy tych ciężkich fotelikach dla najmniejszych dzieci (kiedy to było

Ja zapiąłem normalnie fotelik biodrowym a dodatkowo tam gdzie mam w foteliku miejsce przeznaczone dla części skośnej pasa przeplotłem bardzo szeroką i mocną taśmę okręcając ją dookoła oparcia fotela Mazdy, z tyłu wiążąc ciasny węzeł. Trzyma na pewno bardzo solidnie, minusem jest to, że tak sztywno przymocowany fotelik do samochodu traci możliwość rozkładania się do pozycji bardziej leżącej (kilkanaście stopni kątowych).
- Od: 20 paź 2012, 02:35
- Auto: Mazda MPV 2.3 benz.+LPG (BRC) 2004r
Minusem oplatania w przypadku skaju jest jego odkształcanie. Nie dotyczy to oczywiście tapicerki parcianej. Ale, czy w "ełropejskiej" nie ma isofiksów?
Babskie auto, wersja amerykańska viewtopic.php?f=313&t=118894
niestety zapomnieli zamontować 

Moja Mazda
W mojej MPVce w drugim rzędzie foteli są mocowania pod foteliki z systemem isofix. Jest nawet o tym mowa w instrukcji obsługi w rozdziale 2-48 a występuje to pod nazwą latch lower anchor. No chyba że się mylę, więc proszę o ewentualne poprawienie.
- Od: 13 paź 2010, 18:20
- Auto: Mazda MPV 2003, 2.0Diesel Karakuri
Witam
Mam pytanie czy do Mazdy MPV na tylną kanapę zmieszczą się trzy foteliki dziecięce tzw "rosnące". Szukam auta dla pięcio osobowej rodziny.
Mam pytanie czy do Mazdy MPV na tylną kanapę zmieszczą się trzy foteliki dziecięce tzw "rosnące". Szukam auta dla pięcio osobowej rodziny.
-
janekb77
ja bym na tylną kanapę (trzeci rząd) raczej nie sadzał trójki dzieci, foteliki by weszły ale chyba z problemem...
edit
tu kanapa jest dwu osobowa

za to w wersji siedmioosobowej w drugim rzędzie wejdą spokojnie...

--------------------------------------------
ot.
ale spieprzyli imageshack
edit
tu kanapa jest dwu osobowa

za to w wersji siedmioosobowej w drugim rzędzie wejdą spokojnie...

--------------------------------------------
ot.
ale spieprzyli imageshack
Ostatnio edytowano 24 sty 2014, 20:17 przez mirmur, łącznie edytowano 1 raz
Moja Mazda
- Od: 24 lut 2008, 12:20
- Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.
jak, normalnie...nie widzę problemu
pytanie było, czy zmieszczą się trzy foteliki
nie raz przewoziłem tak dzieciaki

pytanie było, czy zmieszczą się trzy foteliki

nie raz przewoziłem tak dzieciaki
Moja Mazda
sory, ale przewożenie dziecka w foteliku zapiętym tylko pasem biodrowym jest raz, że mało bezpieczne (wg mnie) a dwa, to w większości fotelików zabronione, z tego też względu zdyskwalifikowałem MPV jako następcę GW
swoją drogą, nie rozumiem dlaczego w Premacy można było zrobić wszystkie pasy 3 punktowe a w MPV nie
swoją drogą, nie rozumiem dlaczego w Premacy można było zrobić wszystkie pasy 3 punktowe a w MPV nie
- Od: 24 lut 2008, 12:20
- Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.
Strona 1 z 1