Komputery – kupno/gry/opinie/pytania/internet
Wy się tutaj znacie na komputrach więc może mi pomożecie – szukam czegoś co będzie wołać najwyżej 10W prądu a będzie miało SATA i moc obliczeniową na poziomie Core2Duo L9400, ewentualnie nieco mniejszą i dopalanie dekodowanie wideo. Żaden Atom z serii 2xx lub 2xxx nie wystarczy, a 3xxx (Bay Trail) nie mogę znaleźć. Myślałem rozbroić jakiegoś ThinkPada z serii X60 (ponoć da się osiągnąć nawet 5W) ale wolałbym coś co się da po ludzku zamontować w obudowie ITX. Macie jakieś sugestie czego szukać?
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Słaby jest – moc na poziomie starego Atoma i z tego co pamiętam nie ma SATA... No i kosztuje więcej niż X60
Zapomniałem wcześniej wspomnieć – przydałby się gigabitowy LAN.
Ostatnio edytowano 24 sty 2014, 11:00 przez brii, łącznie edytowano 1 raz
Przemek323c napisał(a):Wiec wiesz ze przy twoich wymaganiach odnosnie mocy to praktycznie nierealne ?
Śkoda – sądziłem, że źle szukam i są dostępne jakieś Atomy z serii 3xxx albo jakieś rozwiązanie o którym nie wiem. Wychodzi na to, że trzeba będzie drutować ze starym lapkiem.
Z malozernych mocowo to tylko systemy arm z androidem/linuxem. A co ma to robic ? Moze uda sie jakos inaczej to rozwiazac.
-
Przemek323c
No właśnie za specjalnie małożerne to one nie są w porównaniu z x86 laptopowymi albo ULV.
Ma toto być równocześnie: NAS, FTP, udostępniacz skanera i drukarki, nagrywarka DVB-T, brama VPN, zbieracz danych z różnych czujników, udostępniacz USB po IP, obsługiwać pseudo-monitoringu, proxy, pośrednik e-mail i utrzymywać dwie zwirtualizowane maszyny które prawie nic nie robią ale muszą chodzić i pozwolić wyświetlić 1080p od czasu do czasu. Malina już nie wyrabia i transfery z maliny są słabe.
Ma toto być równocześnie: NAS, FTP, udostępniacz skanera i drukarki, nagrywarka DVB-T, brama VPN, zbieracz danych z różnych czujników, udostępniacz USB po IP, obsługiwać pseudo-monitoringu, proxy, pośrednik e-mail i utrzymywać dwie zwirtualizowane maszyny które prawie nic nie robią ale muszą chodzić i pozwolić wyświetlić 1080p od czasu do czasu. Malina już nie wyrabia i transfery z maliny są słabe.
Ostatnio uruchamiałem HTPC na HP T5740 + Dekoder video CrystalHD (BCM970015). Jest możliwość montażu dysku SATA po lekkiej rzeźbie z obudową. Całość bierze ok 10-15W, ale nie wiem czy wystarczy Ci wydajności. Między tym, a RPi jest na pewno przepaść na korzyść HP. Do nagrywania z dvb-t np przez tvheadend nawet nie potrzebujesz dekodowania sprzętowego, bo ty będziesz po prostu zgrywał strumień bez jego oglądania. Co rozumiesz pod pojęciem obsługa monitoringu?
Ewentualnie jakiś ITX i myślę, że jakiś atom da spokojnie radę. Ale to już zużycie prądu rzędu 40-50W, większe gabaryty itd.
http://www.superservers.pl/superserver- ... -d525.html

Ewentualnie jakiś ITX i myślę, że jakiś atom da spokojnie radę. Ale to już zużycie prądu rzędu 40-50W, większe gabaryty itd.
http://www.superservers.pl/superserver- ... -d525.html
loockas napisał(a):Co rozumiesz pod pojęciem obsługa monitoringu?
3x PS Eye na USB i zrzucanie z nich materiału jak się coś rusza.
Z DVB-T malina dawała radę (dwa tunery), z jednym okiem PS też, ale trzy już malinę przerastają.
loockas napisał(a):Między tym, a RPi jest na pewno przepaść na korzyść HP.
Niewątpliwie, ale te Atomy przy szyfrowaniu i tak miękną
Pozostaje chyba w takim czekać na Z3xxx bo one są znacznie wydajniejsze a do tego mniej łakome na energię.
http://www.intel.com/content/www/us/en/ ... rview.html ?
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Eh.....ma ktoś do oddania kartę na AGP ze wsparciem dla WIN7 ?
Próbowałem podpiąć Radeon 9250, Geforca MX400 ale żadna z tych kart nie ma już wsparcia dla WIN7 i nie idzie ich odpalić inaczej jak na standardowym sterowniku z ograniczeniem do 16MB.
:–)
Próbowałem podpiąć Radeon 9250, Geforca MX400 ale żadna z tych kart nie ma już wsparcia dla WIN7 i nie idzie ich odpalić inaczej jak na standardowym sterowniku z ograniczeniem do 16MB.
:–)
..::Born To Rise Hell::..
Mój obecny laptop się w zasadzie skończył i szukam czegoś "nowego"
Zastanawiam się nad jakimś x220 ale nie wiem, który wybrać.
Czy lepszy będzie i7 i mniej ramu czy i5 ramu więcej?
Budżet tak gdzieś do 2k i z jak najdłuższą gwarancją.
W podobnej konfiguracji są też x230 ale nie wiem czy jest sens dopłacać te 2-3 stówki.
Zastanawiam się nad jakimś x220 ale nie wiem, który wybrać.
Czy lepszy będzie i7 i mniej ramu czy i5 ramu więcej?
Budżet tak gdzieś do 2k i z jak najdłuższą gwarancją.
W podobnej konfiguracji są też x230 ale nie wiem czy jest sens dopłacać te 2-3 stówki.
Ram nie przyspiesza komputera, tylko zapewnia większy komfort przy niektórych zadaniach – to jak z autem trzydrzwiowym i pięciodrzwiowym, nie będzie ono szybsze, ale łatwiej siada się na tylną kanapę.
Powiedz do czego wykorzystujesz kompa, to będzie wiadomo czy potrzebna Ci bardziej prądożerna i znacznie bardziej nagrzewająca się i7mka
Powiedz do czego wykorzystujesz kompa, to będzie wiadomo czy potrzebna Ci bardziej prądożerna i znacznie bardziej nagrzewająca się i7mka