mazda 2 DE 2009 (podświetlanie zegarów)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez ksiezniczka83 » 11 sty 2014, 11:13

witam, od 4 miesiecy jestem szczesliwą posiadaczką mazdy 2. samochod jest swietny i jestem bardzo zadowolona. kupilam samochod od pośrednika, ktory sprowadził go z niemiec. samochód jest z salonu z wystawy, miał pewne przejscia ale generalnie jest nowy.
problem polega na tym nie nie podwietlają sie zegary w tym samochodzie(to nie bezpiecznik), zaden mechanik (jak do tej pory) nie dał rady tego naprawić wiec udałam sie do salonu autoryzowanego.Tam stwierdzono ze jest to awaria czesci komputera. ta czesc nazywa sie moduł BCM.
awaria tego modułu powoduje ze

1. nie dzialaja swiatła przeciwmgielne
2. swiatła drogowe włączają sie odrazu po uruchomieniu silnika i nie ma mozliwosci ich wyłączenia przy uruchomionym silniku,
3. nie włączają sie kierunkowskazy przy zamykaniu i otwieraniu auta
4. nie ma zadnego dzwieku przy otwieraniu/ zamykaniu samochodu ( wiec za kazdym razem trzeba sprawdzic czy samochod jest zmkniety)
5. nie wiem czy to od tego zalezy ale CD też nie działa
6. i co najwazniejsze zegary (predkosciomierz i inne) nie są podswietlane. deska rozdzielcza jest ciemna, wiec podrózowanie w nocy jest dosc uciezliwe.

Niestety jego wymana w salonie duzo kosztuje. poszukuje wiec specjalisty – elektryka- magika, który moze sprowadzic ten moduł i naprawic go taniej....

Jest w okolicach warszawy jest jakis specjalita od Mazdy ....
polećcie kogos.

dziekuje
ksiezniczka83

Postprzez tok5 » 23 sty 2014, 22:20

pozdrawiam
tok5
Forumowicz

Od: 5 lut 2011, 17:30
Auto: GL 2.0 2019 benzynka,
DJ 1.5 2019 benzynka

Postprzez Wojtek » 23 sty 2014, 23:20

ksiezniczka83 napisał(a):1. nie dzialaja swiatła przeciwmgielne
2. swiatła drogowe włączają sie odrazu po uruchomieniu silnika i nie ma mozliwosci ich wyłączenia przy uruchomionym silniku,
5. nie wiem czy to od tego zalezy ale CD też nie działa

...raczej nie powinien miec wplywu na to BCM

ksiezniczka83 napisał(a):3. nie włączają sie kierunkowskazy przy zamykaniu i otwieraniu auta

to jest zwiazane z BCM

ksiezniczka83 napisał(a):4. nie ma zadnego dzwieku przy otwieraniu/ zamykaniu samochodu ( wiec za kazdym razem trzeba sprawdzic czy samochod jest zmkniety)

nie ma i nie moze byc dzwieku potwierdzajacego... UE zabronila takich rzeczy... teraz alarmy sa "ciche"

ksiezniczka83 napisał(a):6. i co najwazniejsze zegary (predkosciomierz i inne) nie są podswietlane. deska rozdzielcza jest ciemna, wiec podrózowanie w nocy jest dosc uciezliwe.

czy cokolwiek jest podswietlone na konsoli? np. przyciski...
regulator oswietlenia jest w zegarach... sprawdzalas go? mozna go tam wylaczyc calkowicie... :P

o tutaj masz zdjecie co i gdzie:
viewtopic.php?f=480&t=127035&p=2133638&hilit=pod%C5%9Bwietlenie#p2133638
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 12:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault Captur2 E-Tech
Mii FR-line 1.0 75KM