Żarówki – typy, opinie, testy
CudownyBocianek nie koniecznie. Chińczycy mogą używac stopów z najgorszych syfów z mała domieszką żelaza i dlatego sie magnez nie przyciąga 
-
artysta-kombinator
- Od: 18 paź 2013, 19:38
- Auto: Jest:
Mazda RX-8 231HP
Było:Mazda MX-3 "Precidia" KL V6
Mazda MX-5 NB
Witam
Ja kupiłem sobie 2 kpl. tych H7 +50% (a co
, raz się żyje, a jak się spalą to oddam na gwarancję). Jeden kpl. już lata w madzi i powiem, że światło jasne, nawet białe i mocne. W trasie w nocy na razie nie jeździłem, ale w ciemnych rejonach miasta nawet dobrze oświetlają. Poprzednio miałem philipsy extreme + 100% i padły mi po ok. 8 miechach. Świecą ciut słabiej jak philipsy ale za tą cenę, to i tak dobrze. Pytanie tylko ile będą świecić te lidlowe?
Ja kupiłem sobie 2 kpl. tych H7 +50% (a co
Mazda 626 GW 1.8 101 KM (74 kw) 16v 2000r. + LPG sekwencja ElpiGaz Stella i wtryski I-PLus + Wariator Zapłonu STAG TAP01.
Chciałem sie podzielić z innymi moją opinią o żarówkach Tungsram Sportlight BLUish (up to +50%).
Wielu użytkowników dość dobrze się o nich wypowiadało a nawet ich polecała.
OTO moje żarówki w załączniku
Jeden z kolegów na forum również tarfił na bubel w ich postaci. Na początku ok, ładna barwa ale potem masakra 1,5 miesiąca jazdy i musiałem wymienić na zwykłe H1 ze stacji bo nie dawało się w nocy jechać.
Jak narazie chyba odstawie Tungsramy i przesiądę się na Osramy albo Philipsy
Wielu użytkowników dość dobrze się o nich wypowiadało a nawet ich polecała.
OTO moje żarówki w załączniku

Jeden z kolegów na forum również tarfił na bubel w ich postaci. Na początku ok, ładna barwa ale potem masakra 1,5 miesiąca jazdy i musiałem wymienić na zwykłe H1 ze stacji bo nie dawało się w nocy jechać.
Jak narazie chyba odstawie Tungsramy i przesiądę się na Osramy albo Philipsy
- Od: 19 mar 2012, 22:51
- Auto: MAZDA 6 GG 2.0 CiTD 2003
Więc tak założyłem te żarówki z lidla h4 do mx-3 i jak w garażu porównałem ze zwykłą narvą to było widać że jest delikatnie jaśniejsza i bielsza. Jak sprawuję się w nocy sprawdzę dzisiaj
Od razu cyknę jakieś zdjęcia. O ile uda mi się odpalić mazde.
Dopisano 19 sty 2014, 22:35:
Udało mi się auto odpalić i po wieczornej przejażdżce stwierdzam że jest trochę lepiej niż zwykłe żarówki, ale i tak szału nie ma
Więc jak ktoś musi wymienić bo mu się spaliły to polecam jak za tą kase 
Dopisano 19 sty 2014, 22:35:
Udało mi się auto odpalić i po wieczornej przejażdżce stwierdzam że jest trochę lepiej niż zwykłe żarówki, ale i tak szału nie ma
-
artysta-kombinator
- Od: 18 paź 2013, 19:38
- Auto: Jest:
Mazda RX-8 231HP
Było:Mazda MX-3 "Precidia" KL V6
Mazda MX-5 NB
Witam!
Podpinam się do tematu. Otóż chciałbym wymienić zarówki przy podsufitce, zarówno sprzodu jak i z tyłu (u pasażerów) w Madzi 6. Czytałem wątek i znalazłem takie oto żarówki:
http://allegro.pl/zarowka-postojowa-t10 ... 53873.html
Czy ktoś miał z nimi do czynienia i czy sprawdzą się w tych miejscach, tzn. nie będzie w aucie zbyt ciemno ? Czy nie będą też sprawiały problemów w postaci błędów w komputerze ?
Oczywiście jestem także otwarty na inne propozycje byle by się pozbyć tych żarówek, które mam teraz
Pozdrawiam
Tomek
Podpinam się do tematu. Otóż chciałbym wymienić zarówki przy podsufitce, zarówno sprzodu jak i z tyłu (u pasażerów) w Madzi 6. Czytałem wątek i znalazłem takie oto żarówki:

Czy ktoś miał z nimi do czynienia i czy sprawdzą się w tych miejscach, tzn. nie będzie w aucie zbyt ciemno ? Czy nie będą też sprawiały problemów w postaci błędów w komputerze ?
Oczywiście jestem także otwarty na inne propozycje byle by się pozbyć tych żarówek, które mam teraz
Pozdrawiam
Tomek
Mi jedna tungsram 120+ zostala i jakas z tesco, swieca puki co
ale po wjechaniu w dziure jak mialem dwie tesco (Unitec) czy jakos
w jeden sie ten drucik to szkla przykleil
, a tungsram jedna zrobila z wozu, spalila sie. jednak daje szanse jednej i drugiej bo daja swiatlo dosc jasne:) i swieca
jak sie spala na wakacje wlatuja znow zenki 4300k 
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
A po co w podsufitce LEDy z CAN BUS? W ogóle w M6 nie ma potrzeby zakładania specjalnych żarówek diodowych, wystarczą zwykłe LEDy. Ledy z CAN są robione pod auta z czujnikami żarówek, tzn. "wykrywaczem" przepalonej żarówki. W takim przypadku po włożeniu żarówki diodowej w miejsce zwykłej, komputer może sygnalizować przepaloną żarówkę, ze względu na bardzo mały pobór prądu przez LED.
Ja mam w podsufitce i w przednich drzwiach takie i jest ok:

Ja mam w podsufitce i w przednich drzwiach takie i jest ok:

Po pozytywnych opiniach na temat Tungsram MEGALIGHT ULTRA +90% postanowiłem kupić komplet (28zł) i musze powiedzić żę jestem bardzo zadowlony
Światło jest znacznie bielsze w porównaniu to zwykłych żarówek po 7zł
co do ich janości, trudno mi się wypowiedzieć, bo narazie nie widziałem jak świecą poza miastem.

Bez Mazdy nie ma jazdy
- Od: 3 sty 2011, 12:11
- Auto: 323F'99 BJ 1.5 GLX Twilight Blue Mica LPG KME Nevo
Czy ktoś może mi powiedzieć jakie dokładnie żarówki (do świateł mijania) mogę potrzebować? Chodzi o to, że mam oryginalną wersję M6 z xenonami, ale przepaliły mi się już obie żarówki od mijania i jedyne światła jakie mi teraz działają to xenony i oczywiście postojowe z drogowymi.
Czy można dać jakieś led albo coś w tym stylu?
Znalazłem gdzieś na innym forum, że np. ludzie zmieniają postojowe na ledowe. Efekt na zdjęciach super.
Drugie moje pytanie jest takie. Czy w tym linku http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=409&t=82226&hilit=led+drzwi żarówki, które są podane do xedosa są takie same w M6 ? Również chciałbym wymienić wszystkie żaróweczki wewnątrz auta na ledowe.
Czy można dać jakieś led albo coś w tym stylu?
Znalazłem gdzieś na innym forum, że np. ludzie zmieniają postojowe na ledowe. Efekt na zdjęciach super.
Drugie moje pytanie jest takie. Czy w tym linku http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=409&t=82226&hilit=led+drzwi żarówki, które są podane do xedosa są takie same w M6 ? Również chciałbym wymienić wszystkie żaróweczki wewnątrz auta na ledowe.
W moich światłach normalnie w czasie jazdy świeciły się 4 "żarówki". 2 z nich to były xenony (i one świecą nadal), ale były też 2 podejrzewam zwykłe, które się przepaliły. Najpierw z jednej, a w tym tygodniu także i z drugiej strony. W sumie to nie sprawdzałem postojowych czy teraz świecą
Na pewno są długie bo to od razu widać 
Czy jest tutaj na forum jakiś poradnik jak się dostać do lamp żeby wymienić żarówki? Czy jest to na tyle uciążliwe, że lepiej jechać do elektryka?
Czy jest tutaj na forum jakiś poradnik jak się dostać do lamp żeby wymienić żarówki? Czy jest to na tyle uciążliwe, że lepiej jechać do elektryka?