Zmiana fabrycznego radia [EU]
Raczej nie kupisz, można prosto coś takiego zrobić, z jednej strony np. taka wtyczka do wpięcia do radia:
http://allegro.pl/zlacze-gniazdo-goldpi ... 60526.html
z drugiej gniazdo chich do którego wpinasz kamerę.
Ewentualnie możesz kupić takie złączki już z tasiemką i urwać dwa, uciąć z jednej strony i przylutować do gniazda chinch:
http://allegro.pl/zestaw-kabli-mesko-ze ... 19875.html
Widok z kamery malutki ale coś tam było widać o ile kamera nie była zapaćkana błotem
Teraz oglądam na chińskim radiu z 8 calowym wyświetlaczem, jest znacznie lepiej 

z drugiej gniazdo chich do którego wpinasz kamerę.
Ewentualnie możesz kupić takie złączki już z tasiemką i urwać dwa, uciąć z jednej strony i przylutować do gniazda chinch:

Widok z kamery malutki ale coś tam było widać o ile kamera nie była zapaćkana błotem
A lepiej ułożyć od kamery wszystkie 4 przewody do radia (2 zasilanie+ 2 sygnałowe), czy zasilanie do świateł cofania i tylko 2 sygnałowe do kamery ? Ma to jakieś znaczenie ?
A radio fabryczne, obecnie niewykorzystywane jest na sprzedaż, co by zniwelować
wydatek na "8-calówkę" ?
A radio fabryczne, obecnie niewykorzystywane jest na sprzedaż, co by zniwelować
wydatek na "8-calówkę" ?
- Od: 16 mar 2011, 01:33
- Auto: CX-9 GT 2007 USA
Jeśli uda Ci się znaleźć kamerę zasilaną 6V to pewnie można użyć zasilanie z radia, większość kamer które widziałem zasilana jest 12V. Radio fabryczne planuję zostawić na wszelki wypadek. Dopiero co udało mi się usprawnić chińskie radio, teraz trzeba zobaczyć jak długo podziała 
Sterowanie działa. Dokupiłem tak adapter:
http://www.ebay.pl/itm/331076730945
i zarówno sterowanie jak i przełączanie na kamerę cofania zaczęło działać. Działa też sterowanie wyświetlaczem nad radiem.
Do wzmacniacza Bose podpiąłem się z chinchów i jest znacznie lepiej. Nie ma tyle basu na cichym słuchaniu, lepiej działa regulacja głośności tzn. jest większy stopień regulacji dla małych głośności no i nie słychać radia w tle (no może gdy gdy rozkręci się głośność na maximum, na postoju). Za to prawy kanał gra trochę głośnej ale da radę to wyregulować w ustawieniach.
Automapa od czasu do czasu potrafi się jakby uśpić, zaczyna działać po dotknięciu ekranu. Dzieje się to na tyle rzadko że jeszcze z tym nie walczyłem. Inne programy do nawigacji działają bez problemu.
Walczę jeszcze przez paypala z chińczykami o zwrot dodatkowych kosztów.
http://www.ebay.pl/itm/331076730945
i zarówno sterowanie jak i przełączanie na kamerę cofania zaczęło działać. Działa też sterowanie wyświetlaczem nad radiem.
Do wzmacniacza Bose podpiąłem się z chinchów i jest znacznie lepiej. Nie ma tyle basu na cichym słuchaniu, lepiej działa regulacja głośności tzn. jest większy stopień regulacji dla małych głośności no i nie słychać radia w tle (no może gdy gdy rozkręci się głośność na maximum, na postoju). Za to prawy kanał gra trochę głośnej ale da radę to wyregulować w ustawieniach.
Automapa od czasu do czasu potrafi się jakby uśpić, zaczyna działać po dotknięciu ekranu. Dzieje się to na tyle rzadko że jeszcze z tym nie walczyłem. Inne programy do nawigacji działają bez problemu.
Walczę jeszcze przez paypala z chińczykami o zwrot dodatkowych kosztów.
czy udało Ci się daronnn podłączyć tak radio, że po wbiciu wstecznego automatycznie przełącza się na kamerę?? pytam , bo mam uruchomioną kamerkę , ale za każdym razem z radia muszę w menu ja włączyć... (tz. wizję)
drout, powinno się udać, daj znać chwilę przed przyjazdem to dogadamy szczegóły.
Co do podłączenia radia to tak, przełącza się automatycznie na sygnał z kamery. Adapter który dokupiłem rozpoznaje wbicie wstecznego i wystawia +12V na jednym z przewodów z niego wychodzących. Kabelek ten podłączony jest do radia do kabelka reverse czy jakoś tak.
Co do podłączenia radia to tak, przełącza się automatycznie na sygnał z kamery. Adapter który dokupiłem rozpoznaje wbicie wstecznego i wystawia +12V na jednym z przewodów z niego wychodzących. Kabelek ten podłączony jest do radia do kabelka reverse czy jakoś tak.
Bardzo schludna stacyjka radiowo-nawigacyjna ! Piękna ! U Pepików !
http://astoncb.cz/a16136-montaz-vestavene-gps-navigace-hell-708cx9-do-vozu-mazda-cx9
Sorrki, dopiero teraz zauwazyłem, że takie same radyjka kupiliście.
Dopisano 9 sty 2014, 23:41:
Czyli zapewnienia w sklepie internetowym o współpracy ze sterowaniem z kierownicy, wzmacniaczem Bose i kamerą cofania są mocno przesadzone ?
Ile doszło kosztów związanych z cłem i podatkien VAT ?
http://astoncb.cz/a16136-montaz-vestavene-gps-navigace-hell-708cx9-do-vozu-mazda-cx9
Sorrki, dopiero teraz zauwazyłem, że takie same radyjka kupiliście.
Dopisano 9 sty 2014, 23:41:
Czyli zapewnienia w sklepie internetowym o współpracy ze sterowaniem z kierownicy, wzmacniaczem Bose i kamerą cofania są mocno przesadzone ?
Ile doszło kosztów związanych z cłem i podatkien VAT ?
Witam w klubie
!
Przepraszam kolegę daronnn za męczenie pytaniami o fabryczne radio, ponieważ i tak
zamówiłem
:
http://www.happyshoppinglife.com/car-dvd-player-for-mazda-cx9-with-gps-navigation-3g-bt-ipod-p-1110.html
Zamówiłem golasa, najwyżej na miejscu się doposaży w DVBT-4 itp.. itd ..
W ciągu 3-5 dni od wpływu kapusty na ich konto maja wysłać.
W międzyczasie muszę zamontować kamerą i ułożyć wiązkę.
Mam pytanie, auto jest w wersji Grand Touring, chociaż nie jest wyposazone w navi i kamerę, ale
może jest ułożona fabryczna wiązka pod kamerę
?

Przepraszam kolegę daronnn za męczenie pytaniami o fabryczne radio, ponieważ i tak
zamówiłem
http://www.happyshoppinglife.com/car-dvd-player-for-mazda-cx9-with-gps-navigation-3g-bt-ipod-p-1110.html
Zamówiłem golasa, najwyżej na miejscu się doposaży w DVBT-4 itp.. itd ..
W ciągu 3-5 dni od wpływu kapusty na ich konto maja wysłać.
W międzyczasie muszę zamontować kamerą i ułożyć wiązkę.
Mam pytanie, auto jest w wersji Grand Touring, chociaż nie jest wyposazone w navi i kamerę, ale
może jest ułożona fabryczna wiązka pod kamerę

Nie ma sprawy, chętnie odpowiadam
Ta nawigacja u Pepików jednak trochę się różni od naszych, wgląda podobnie ale raczej nie jest to CUSP. Szkoda że nie zamówiłeś do wypróbowania
Inna sprawa to ciekawe czy ją mają i czy można ją kupić. Zakup golasa to dobry pomysł, dodatki i tak nie bardzo chcą działać.
Sterowanie z kierownicy przynajmniej u mnie nie działało, fabryczna kamera bez kombinacji nie mogła działać bo nie było jej gdzie podłączyć, bose działało.
Koszty dodatkowe to ten dodatkowy adapter który z przesyłką i opłatami to ok. 450zł no i jakieś tam grosze na części do podłączenia kamery.
Co do wiązki kamery w Grand Touring przed liftem to nie mam pojęcia, może depeszman coś powie bo on chyba zakładał w przedliftowym?
Dopisano 11 sty 2014 11:13:
a i drout, te kody błędów co wyszły przez obd to brak czujników ciśnienia w kołach, po jednym na każde koło
Sterowanie z kierownicy przynajmniej u mnie nie działało, fabryczna kamera bez kombinacji nie mogła działać bo nie było jej gdzie podłączyć, bose działało.
Koszty dodatkowe to ten dodatkowy adapter który z przesyłką i opłatami to ok. 450zł no i jakieś tam grosze na części do podłączenia kamery.
Co do wiązki kamery w Grand Touring przed liftem to nie mam pojęcia, może depeszman coś powie bo on chyba zakładał w przedliftowym?
Dopisano 11 sty 2014 11:13:
a i drout, te kody błędów co wyszły przez obd to brak czujników ciśnienia w kołach, po jednym na każde koło
Czyli z góry mogę założyć, że będę musiał dokupić inny adapter ?
Gdzie przyklejacie antenę GPS ?
Może być przyklejona (od środka -schowana) pod tworzywem kokpitu np. w połowie między zegarami
a głośnikiem centralnym ?
Doczytałem, że podobno są 2 rodzaje adapterów na lata 2007-08 i powyżej 2009 roku.
Jest szansa, że adapter w mojej furmance polata.
Gdzie przyklejacie antenę GPS ?
Może być przyklejona (od środka -schowana) pod tworzywem kokpitu np. w połowie między zegarami
a głośnikiem centralnym ?
Doczytałem, że podobno są 2 rodzaje adapterów na lata 2007-08 i powyżej 2009 roku.
Jest szansa, że adapter w mojej furmance polata.
Ostatnio edytowano 11 sty 2014, 22:03 przez szlumik, łącznie edytowano 2 razy
szlumik, z góry to nie zakładaj, chyba że depeszman potwierdzi że u niego też nie działa? Może twój będzie działał. Ja u siebie antenę przykleiłem na rzepy pod plastikiem kokpitu, koło głośnika centralnego, jest tam dużo wolnego miejsca i spokojnie się mieści, jak rozbebeszysz to zobaczysz
Działa w tym miejscu bardzo dobrze.
Jeśli chodzi o adapter to ten co jak kupiłem działa też w starszych cx9-tkach, tutaj jest lista wszystkich obsługiwanych modeli:
http://www.pac-audio.com/seeAllApps.asp ... e=RP4-MZ11
Jeśli chodzi o adapter to ten co jak kupiłem działa też w starszych cx9-tkach, tutaj jest lista wszystkich obsługiwanych modeli:
http://www.pac-audio.com/seeAllApps.asp ... e=RP4-MZ11
Również myślałem o takiej lokalizacji anteny GPS, ale obawiałem się zakłóceń sygnału
ze strony uzwojeń głośnika.
A dokładnie to umieściłeś pod spodem tego zdejmowalnego panelu nad głośnikiem centralnym ?
A bliżej szyby czy w stronę wnętrza pojazdu ?
ze strony uzwojeń głośnika.
A dokładnie to umieściłeś pod spodem tego zdejmowalnego panelu nad głośnikiem centralnym ?
A bliżej szyby czy w stronę wnętrza pojazdu ?
Nad głośnikiem się nie zmieści, fajne miejsce jest po prawej stronie głośnika centralnego, mniej więcej tak jak się kończy to zdejmowane okienko nad głośnikiem. Chyba trochę bliżej wnętrza bo w stronę szyby miejsca nie ma.
Zakłóceń brak, gps działa dobrze.
Zakłóceń brak, gps działa dobrze.