Witam, jaką prędkość maksymalną osiągnęliście w waszych Mazdach ?
Ja niedawno stałem się posiadaczem Mazdy 2 1,4 w benzynie i z gazem w podłodze(oczywiście na niemieckiej autostradzie) osiągnąłem 160km\h. Wiem, że to nie wyścigówka, no ale bez przesady..
Wiecie może czy w tych silnikach jest montowana jakaś blokada? obroty 4,1k i ani milimetra więcej.
Silnik mam w stanie bdb,sondy sprawne,normy spalin ok.
Mój poprzedni samochód z mniejszym silnikiem jechał bez zadyszki 180.
M2 1,4B – Blokada prędkości
Strona 1 z 1
Moje maleństwo z dwiema osobami i pełnym "bagażniczkiem" poleciało 180 km/h !
Przyznam, że było lekko z górki, klima była "off" i temperatura powietrz poniżej +10 °C. Wszystkie te czynniki miały pewnie swój udział w tym osiągnięciu
Przyspieszenie od 160 do 180 km/h trwało wieczność, co nie zmienia faktu, że byłem pozytywnie zaskoczony. O ile się nie mylę to obroty były już blisko czerwonego pola. Dodam jeszcze, że posiadam skrzynię półautomatyczną, a w baku była mieszanka E95 i E98.

Przyznam, że było lekko z górki, klima była "off" i temperatura powietrz poniżej +10 °C. Wszystkie te czynniki miały pewnie swój udział w tym osiągnięciu
Mazda 6 GG MZR-CD 143 PS
- Od: 30 lis 2009, 13:43
- Auto: Mazda CX-5 (KE) 2.2D 175KM Revolution
Mazda 2 DY 1.4i AT
barth napisał(a):Wiecie może czy w tych silnikach jest montowana jakaś blokada? obroty 4,1k i ani milimetra więcej.
Ostatnio "przegazowałem" madzie stojąc w miejscu na luzie i okazało się że silnik można rozkręcić tylko do 4100 o/min. Podczas jazdy odcięcie pojawia się na czerwonym polu obrotomierza. Może u kolegi barth ta blokada trzyma przez cały czas, nie pozwalając silnikowi "rozkręcić" się dalej.
Mazda 6 GG MZR-CD 143 PS
- Od: 30 lis 2009, 13:43
- Auto: Mazda CX-5 (KE) 2.2D 175KM Revolution
Mazda 2 DY 1.4i AT
Strona 1 z 1