Padnięte cewki
1, 2
Ja mialem taki blad PO3O1 Cylinder 1 Misfire Detected. Objawy byly takie, ze auto znacznie wiecej spalalo. Dziwne przerywanie i odglosy, nagrzewanie katalizatora i kolektora do czerwonosci. Po wymianie calego kompletu, wymienione problemy zniknęły.
- Od: 10 mar 2010, 02:31
- Auto: Mazda RX-8 [231 PS]
Witam wszystkich forumowiczów .
Od kilku dni stałem się szczęśliwym posiadaczem rx-8 .
Autko kupiłem od znajomych za okazyjną cenę więc liczę się z kosztami które będę musiał ponieść .
Teraz do rzeczy .
Najważniejszy problem to to że wydaje mi się że brakuje mu mocy – jezdziłem wcześniej samochodem z 180 konnym silnikiem i zbierał się o wiele szybciej tu jest tak że na niskich obrotach samochód jest mułowaty dopiero od 4500 obrotów coś tam się dzieje ale to nie to . Dodam że silnik pracuje równo , odpala ładnie i jak jest ciepły i zimny , kiedy troszke pogrzebałem pod maską okazało się że jedna z kostek wtrysków jest odłączona (więcej nie widziałem) podłączyłem ją ale jest bez zmian tylko teraz jak silnik jest zimny i obroty podejdą po wyżej 2500 obrotów zapali się check . Po odłączeniu aku zgasnie .
Proszę o podpowiedzi bardziej doświadczonych ludzi ode mnie -od czego zacząć , czego szukać itd.
Bardzo chciałbym pocieszyć się jego mocą
Od kilku dni stałem się szczęśliwym posiadaczem rx-8 .
Autko kupiłem od znajomych za okazyjną cenę więc liczę się z kosztami które będę musiał ponieść .
Teraz do rzeczy .
Najważniejszy problem to to że wydaje mi się że brakuje mu mocy – jezdziłem wcześniej samochodem z 180 konnym silnikiem i zbierał się o wiele szybciej tu jest tak że na niskich obrotach samochód jest mułowaty dopiero od 4500 obrotów coś tam się dzieje ale to nie to . Dodam że silnik pracuje równo , odpala ładnie i jak jest ciepły i zimny , kiedy troszke pogrzebałem pod maską okazało się że jedna z kostek wtrysków jest odłączona (więcej nie widziałem) podłączyłem ją ale jest bez zmian tylko teraz jak silnik jest zimny i obroty podejdą po wyżej 2500 obrotów zapali się check . Po odłączeniu aku zgasnie .
Proszę o podpowiedzi bardziej doświadczonych ludzi ode mnie -od czego zacząć , czego szukać itd.
Bardzo chciałbym pocieszyć się jego mocą

- Od: 10 sty 2014, 16:15
- Auto: RX-8 2005r. Automat
W sieci jest masa różnego oprogramowania do odczytywania kodów OBD2. Na pewno coś znajdziesz. Mi osobiście wystarcza Torque Pro na Androidzie przez BT (dość dobrze współpracuje z mazdami).
Jeśli chodzi o ASO, to najpierw zadzwoń i dowiedz się, czy mają przyrząd do wankli (odczytuje każdą stronę rotora oddzielnie). Jeśli nic takiego nie będzie w okolicy, to zostaje zwykły przyrząd i obserwacja wskazówki oraz nasłuchiwanie, czy każda strona daje podobną kompresję. Niestety to jest bardzo zgrubny pomiar.
Jeśli chodzi o ASO, to najpierw zadzwoń i dowiedz się, czy mają przyrząd do wankli (odczytuje każdą stronę rotora oddzielnie). Jeśli nic takiego nie będzie w okolicy, to zostaje zwykły przyrząd i obserwacja wskazówki oraz nasłuchiwanie, czy każda strona daje podobną kompresję. Niestety to jest bardzo zgrubny pomiar.
the right man in the wrong place...
Masz RX8 w automacie. Całkiem możliwe, że nic nie jest popsute
Zmierz jakieś czasy to się okaże.
Zmierz jakieś czasy to się okaże.

Zdjęcia są chyba źle wstawione. Na moje niewprawne oko jedna cewka wygląda na naprawianą lub jakiś zamiennik (?), a ta/te z jasną plamą niedługo się skończy.
the right man in the wrong place...
Stary wymień to czym prędzej
- Od: 11 lut 2008, 19:48
- Auto: RX8 Revolution 231HP 2004r
Wymień cały zapłon bo nie wiadomo kto się do tego dotykał.... Układ może być zapowietrzony dlatego nie grzeje lub jest za mały poziom płynu chłodzącego.
Napisz więcej o aucie-jaki ma rok prod, przebieg
W razie pytań dzwoń
Napisz więcej o aucie-jaki ma rok prod, przebieg
W razie pytań dzwoń
SILNIK WANKLA OD A-Z ! WSZYSTKIE Japońce
Naprawa, tuning, skup i sprzedaż!
https://www.facebook.com/kojotgarage
668 824 980 – Kojot
www.kojotmagazine.pl
-------------------------------------------------
Zielonka k/ Warszawy
ul. Paderewskiego 2
Naprawa, tuning, skup i sprzedaż!
https://www.facebook.com/kojotgarage
668 824 980 – Kojot
www.kojotmagazine.pl
-------------------------------------------------
Zielonka k/ Warszawy
ul. Paderewskiego 2
Najczęściej to padają z powodu złego montażu, one mają taki myk że przewód dobrze zamontowany musi kliknąć jak nie kliknie to się takie cuda dzieją.
pozdr
pozdr
Ostatnio edytowano 6 sty 2017, 14:46 przez Josh, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Nie cytujemy poprzednika
Powód: Nie cytujemy poprzednika
ex MSP
1, 2