Niedziałające sprzęgło

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez biniloluk » 8 sty 2014, 02:28

Ludziska nie wnikałem w to nigdy ale po wątku widzę, że mowa o pompie sprzęgła zasilanej płynem hydraulicznym.
Sorki jeśli to banalne pytanie (nie jestem mechanikiem) ale po co to jest i jak działa?

Przecież sprzęgło to tarcza i docisk rozchylane dźwignią, dalej linka i pedał – po kiego grzyba tam jakieś pompy?

bo sprzęgło ma sterowane hydrauliczne a nie mechaniczne typu linka
w skład jego wchodzą pompka przewody i wyprzęgnik

tu może być dość banalna sprawa może nie być nawet wycieku klocki hamulcowe zużywając się obniżają poziom płynu a z tego co pamiętam sprzęgło zasilane jest mniej więcej z połowy wysokości zbiorniczka płynu przez co układ się zapowietrzył

no chyba że płynu jest dość to szukamy wycieku potencjalnie 3 miejsca pompka płyn pojawi się na dywaniku przewód będzie gdzieś kapać na wysokości skrzyni wyprzęgnik z przodu skrzyni między skrzynią a chłodnicą

odpowietrzyć można też strzykawką okręcasz odpowietrznik zakładasz wężyk i ciągniesz dopóki nie pójdzie czysty płyn bez powietrza musisz tylko pamiętać żeby przedtem wyciągnąć pedał z podłogi
Forumowicz

Od: 12 maja 2007, 22:59
Auto: Mazda 626 GE 2.0D COMPREX

Postprzez kamilspider » 8 sty 2014, 13:09

massur napisał(a):Przecież sprzęgło to tarcza i docisk rozchylane dźwignią, dalej linka i pedał – po kiego grzyba tam jakieś pompy?

Po to, że czasem linkę by było trudniej doprowadzić, linka też jest awaryjna, na hydraulice przeważnie lżej chodzi pedał.
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
Forumowicz

Od: 25 paź 2010, 09:47
Auto: Było:
MX-6 2.5 V6 KL-DE

Postprzez Kamilo5992 » 9 sty 2014, 00:56

UDAŁO SIĘ :D Wszystko gra :D DZIĘKUJE ZA POMOC :D
Początkujący

Od: 19 gru 2013, 15:35
Auto: Mazda 626 1.8 1994