Ciekną tylne drzwi – woda na uszczelce

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez uciu » 26 lip 2011, 21:41

Witam miał coś podobnego – po deszczu na uszczelce jednych drzwi tylnych gromadzi się woda. PO wiekszych opadach jest jej na tyle ze przelewa sie do srodka auta. Na zdjeciach tego za bardzo nie widac bo ja wylalem przed zrobieniem fotek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ma ktoś pomysł skąd ona się tam bierze?

Teoretycznie powinna się wylewac przez drzwi, spod tapicerki bo innej opcji nie umie wymyslic:)
Trudno jest rozebrać tylne drzwi? Tzn sciagnac tapicerke
pozdrawiam
uciu
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 sty 2011, 17:34
Auto: Była piątka 2.0 MZR top LPG jest GV 2.0 automat lpg ;–)

Postprzez M5 » 27 lip 2011, 12:59

U mnie jest tak samo od strony lewych drzwi przesuwanych. Tylko od tej strony za uszczelką jest woda. Podczas mycia zauważyłem że woda chyba przelewa się otworem gdzie wychodzi zbrojona wiązka elektryczna do drzwi. Co widać u Ciebie na pierwszym zdjęciu. To musi być jakaś fabryczna niedoróbka albo coś się zatkało spływowego...albo...
Niestety nie doszedłem co to jest.

Miałem przecieki w tylnej części bagażnika gdzie woda dostawała się do środka auta i ciekła pod plastikami. Powodem było podciekanie przez styk z nadwoziem przepustów gumowych dla tylnych kabli klapy...oraz jednocześnie złe osadzenie uszczelki tylnej klapy do nadwozia gdzie tu i tu trzeba było dać nie wysychający silikon i sprawa jest załatwiona. Może nie tyle złe osadzenie uszczelki co fatalne fabryczne zakładkowe zgrzewanie części nadwozia gdzie zostawione są szparki...a na to założona jest uszczelka. Po jakiś czasie guma sztywnieje i dostaje się tam regularnie woda. Wpakowałem pod uszczelkę nie schnący silikon-kit by można było łatwo kiedyś to w razie czego zdemontować i sprawa się rozwiązała, a woda już nie leci.

Możliwe że tu jest podobnie ale dostęp jest o wiele gorszy by coś ustalić.
Pozdrawiam
M5 :)
Forumowicz

Od: 9 paź 2008, 21:09
Auto: Mazda 5 MZR-CD 2.0 110KM

Postprzez stonoga » 8 lis 2013, 12:01

Sciagnałem boczek i czekałem na deszcz. :D Problemem była woda wydostająca się spod elementu plastykowego. Trzyma się on na trzech wkrętach i ma uszczelkę gąbkową. Gąbka uległa częściowej erozji i puszczała wodę ściekającą po wewnętrznym poszyciu drzwi. Odkręciłem ten element nałożyłem masy uszczelniającej i po kłopocie. Dodatkowa pod każdą spinkę podłożyłem smaru silikonowego żeby też te miejsca ew. uszczelnić.
Forumowicz

Od: 16 gru 2003, 14:12
Auto: Mazda 626 GD 8V 2000i
Mazda 5 2.0 MZR-CD

Postprzez pawelwiktor15 » 5 sty 2014, 17:27

stonoga napisał(a):Sciagnałem boczek i czekałem na deszcz. :D Problemem była woda wydostająca się spod elementu plastykowego. Trzyma się on na trzech wkrętach i ma uszczelkę gąbkową. Gąbka uległa częściowej erozji i puszczała wodę ściekającą po wewnętrznym poszyciu drzwi. Odkręciłem ten element nałożyłem masy uszczelniającej i po kłopocie. Dodatkowa pod każdą spinkę podłożyłem smaru silikonowego żeby też te miejsca ew. uszczelnić.

mam pytanko a konkretnie jaki boczek?

mam podobny problem.wczoraj zauwazyłem mokrą wykładzine za kierowcą.
po przygladnieciu sie blizej zobaczyłem ze dolna uszczelka i kanał w ktorym sa kable biegnace do dzwi rowniez sa mokre. chciałbym to jak najszybciej naprawic bo pogoda w Londynie nie rozpieszcza nie mowiac juz o ilosci rosy jaka mam co rano na przedniej szybie od srodka :|
dzieki za pomoc :)
Początkujący

Od: 3 cze 2012, 12:21
Auto: Mazda 5 Sport
2005r.
2.0 benzyna

Postprzez stonoga » 5 sty 2014, 21:48

Konkretnie to tapicerkę drzwi. Zaczynasz od elementu z tworzywa przy ramce szyby (pionowy). Nastepnie osłonę klamki. Jak ją zdemontujesz (spinki) to wykręcasz dwa wkręty i ściągasz boczek (spinki) zaczynasz od dołu. Jak wszystkie puszczą to boczek się trzyma jeszcze przy szybie szybie i wtedy go trzeba do góry pociągnąć. U mnie ciekło spod tego elementu co wchodzi w niego cięgno klamki. Popuściłem trzy wkręty odchyliłem dałem silikon, dokręciłem i susza.
Forumowicz

Od: 16 gru 2003, 14:12
Auto: Mazda 626 GD 8V 2000i
Mazda 5 2.0 MZR-CD

Postprzez pawelwiktor15 » 6 sty 2014, 21:12

oki dzieki za info :) . rozbiore dzwi i zobacze ;)
Początkujący

Od: 3 cze 2012, 12:21
Auto: Mazda 5 Sport
2005r.
2.0 benzyna