jaketherake napisał(a):U pardon, ale gdzie ja napisałem że płaczę z powodu zużycia paliwa przez GTI ?
A kto napisał, że płaczesz?

jaketherake napisał(a):Gdyby minimalne spalanie w autach klasy GTI dało się zrobić w okolicach 6l (realne), to sam bym szukał używanego

Z tego co widzę po testach na sieci oraz opiniach znajomych ( A3 1.8TFSI 180KM), to zejście poniżej 8l wymaga katorgi, relne średnie spalanie ok. 9.5-10l, w silniku 2.0 jaki ma GTI raczej ciut więcej..
Da się takie min. zrobić, podobnie realne śr. jest niższe niż Twoje "przepowiednie" – zamieszczałem stosowne dane. I co, zaczynasz zbierać kasę?

Tak naprawdę, zużycie paliwa to akurat jedna z ostatnich rzeczy, jaka interesuje większość potencjalnych klientów takich aut. Trudno zaliczyć do tej grupy kogoś, kto twierdzi, że kupiłby, gdyby palił mniej, duża moc to w zasadzie mu niepotrzebna a poza tym Mazda i tak (naj)ładniejsza

jaketherake napisał(a):Sens mojego wpisu był taki, że świadomy użytkownik WIE czym się różni średnie spalanie deklarowane przez producenta od rzeczywistego w autach klasy GTI...
Dziwne uzasadnienie, bo z treści wspomnianego wpisu nic takiego nie wynika a powyższe to „oczywista oczywistość”
Proponuję zakończyć, w temacie 3BM, tą dygresję o GTI i spalaniu, bo na swoje pytanie
jaceku otrzymał już odpowiedź a dyskusja po raz kolejny zmierza „na manowce”