Reflektory ksenonowe, xenon – montaż i eksploatacja
Zawsze znajdą się zwolennicy i przeciwnicy. Ale powiedzcie mi co mam zrobić jak na żarówkach nic nie widzę, bo mam takie reflektory w samochodzie o nie chodzi o ich stan, bo w takim aucie są słabe i koniec.

-
Keeper of the Art
- Od: 22 kwi 2012, 18:06
- Auto: Xedos 6 KF 98' – Sprzedany
Xedos 9 KJ 97' – Sprzedany
200SX SR20DET 89'
będzie szybko zmieniał na zwykle żarówki
. Każda drobną stłuczkę bedzie mozna podważyć na wine auta z niehomologowanym oświetleniem. Ja mam nadzieje ze w Pl dożyjemy czasów gdzie na przeglądach technicznych auta z niehomologowanymi częściami oraz te co sa w słabym stanie technicznym nie przejdą przeglądu.
Crenshaw to nie jest argument , kupiłeś auto z takiego czasu gdzie robili takie lamp i koniec albo sie z tym godzisz albo kupujesz inne auto.
Crenshaw to nie jest argument , kupiłeś auto z takiego czasu gdzie robili takie lamp i koniec albo sie z tym godzisz albo kupujesz inne auto.
-
Pyton162
to rozumiem i kupiłem takie dlatego, bo było mnie na takie stać, ale inną sprawą jest dla mnie sytuacja gdzie wiele modyfikacji nie wpływających na bezpieczeństwo, a jeszcze je poprawiające jest w Polsce niedopuszczalne. Np omawiany ksenon – jeśli oślepiasz tzn, że masz źle ustawione światła i nie ma wpływu jaki rodzaj żarówki używasz, a jak spowodujesz wpadek z własnej winy i zauważysz, że ktoś ma ksenon i zwalisz winę na niego, że Cię oślepił to można to nazwać tylko hamstwem jakie w naszym kraju jest powszechne, po trupach do celu – motto polaków.
Tych durnych przepisów nigdy nie zrozumiem, niech mi ktoś udowodni, że ksenon powoduje zagrożenie na drodze.
Tych durnych przepisów nigdy nie zrozumiem, niech mi ktoś udowodni, że ksenon powoduje zagrożenie na drodze.

-
Keeper of the Art
200SX SR20DET 89'
Crenshaw – niech będe chamem
tak na poważnie – dla mnie to obojętne czym świecicie, Wasza sprawa. Ale trzeba pamiętać,że obowiązują Nas pewne przepisy (lepsze lub gorsze) i łamiąc je godzimy sie z konsekwencjami.
Twoje auto w żadnej wersji nie miało xenonów?
Tapatalk
Twoje auto w żadnej wersji nie miało xenonów?
Tapatalk
marwol, prawda jest taka, że ksenon ma pod każdym względem przewagę nad halogenem, cały czas świat idzie do przodu i nie wprowadza się do codziennego użytku rzeczy które są gorsze od pierwowzoru. Twierdzę tylko, że przepisy są źle ułożone, w Polsce to norma i każdy się ze mną zgodzi.
Akurat moje auto nigdy nie wychodziło z ksenonami, już przeanalizowałem wszystkie przypadki w jakich można stosować ksenon i nie ma fizycznej możliwości żeby w moim aucie były legalne...
ale to tylko przez głupie polskie prawo.
PS: Ciekawi mnie co by było gdyby nagle dopuścili niefabryczne ksenony do użytku, co by powiedzieli hejterzy? "teraz już nie są niebezpieczne i nie stwarzają zagrożenia"
???
Akurat moje auto nigdy nie wychodziło z ksenonami, już przeanalizowałem wszystkie przypadki w jakich można stosować ksenon i nie ma fizycznej możliwości żeby w moim aucie były legalne...
PS: Ciekawi mnie co by było gdyby nagle dopuścili niefabryczne ksenony do użytku, co by powiedzieli hejterzy? "teraz już nie są niebezpieczne i nie stwarzają zagrożenia"

-
Keeper of the Art
200SX SR20DET 89'
Polska i zawistny naród:)Niestety u nas już tak jest, ten co ma oryginalny ksenon , zawsze będzie mówił że samoróbki są beee .To się tyczy wszystkiego niestety. Ciekawi mnie taka sytuacja gdzie ktoś ( kto ma w aucie oryginalne ksenony) jedzie sobie rowerem po zmierzchu , i zostaje potrącony oczywiście nie chcący przez właściciela Xedosa 6 , który chciał sobie poprawic widocznośc , lecz mu nie pozwolono , bo będzie oślepiał:) Trochę głupi przykład , ale pasujący do naszych głupich przepisów.

- Od: 6 gru 2009, 12:35
- Auto: Mazda Xedos 9 TA Kl 95 r. +LPG
Xedos 9 TA KL 99 r. LPG :)
No to teraz napiszcie jakie są wady ksenonu i jakie stwarza zagrożenie?
Ja wam powiem co jest problemem – pieniądze! Po co Kowalski miał by kupować w salonie auto z ksenonem i dopłacać kilka tysi jak mógłby założyć chinola z allegro. W każdym kraju zależy ludziom na nich. Jeśli chodzi o Polskie prawo to mówiłem bardziej ogólnie, bo to nie jest jedyny denerwujący przepis.
Ja wam powiem co jest problemem – pieniądze! Po co Kowalski miał by kupować w salonie auto z ksenonem i dopłacać kilka tysi jak mógłby założyć chinola z allegro. W każdym kraju zależy ludziom na nich. Jeśli chodzi o Polskie prawo to mówiłem bardziej ogólnie, bo to nie jest jedyny denerwujący przepis.

-
Keeper of the Art
200SX SR20DET 89'
Kurcze Crenshaw, jacy hejterzy? Co Ty pleciesz? Piszę , że dokładane xenony są nielegalne i tyle. Chcesz to montuj w imię Swoich jakiś tam wyższych racji.
Co będzie jak dopuszczą nie ori ksenony? Ludzie najtanszy chinski badziew będą zakładać i oślepiać innych. A ja na długich będę śmigał bo cham jestem
Dyskusja dziwna: jak udowodnić że ksenony bez homologacji są świetne?
Deeyaj – wczesniej miałem hondę bez ksenona. Słabiuko świeciło. I jakoś nie wpadłem na pomysł,żeby przerobić na ksenon
Tapatalk
Co będzie jak dopuszczą nie ori ksenony? Ludzie najtanszy chinski badziew będą zakładać i oślepiać innych. A ja na długich będę śmigał bo cham jestem
Dyskusja dziwna: jak udowodnić że ksenony bez homologacji są świetne?
Deeyaj – wczesniej miałem hondę bez ksenona. Słabiuko świeciło. I jakoś nie wpadłem na pomysł,żeby przerobić na ksenon
Tapatalk
źle to odebrałeś, nie mam pretensji do osób które nie tolerują dokładanych ksenonów, każdy ma swoje zdanie, próbuję tylko udowodnić, że nie ma w tym nic złego. Zauważ, że pytam kilka razy jakie są wady takich ksenonów i jakie stwarzają zagrożenie i nikt mi nie potrafi odpowiedzieć.

-
Keeper of the Art
200SX SR20DET 89'
homologacja to tylko dopuszczenie do ruchu na jakichś zasadach, a mi właśnie chodzi o te zasady. Na jakiej podstawie nie ma tej homologacji?

-
Keeper of the Art
200SX SR20DET 89'
nad homologacja rożnych produktów czuwają madre glowy ktore projektują dany produkt. W czym to sie przejawia w lampach nie wiem ale napewno ma znaczenie. Chcialbyc np do domu założyć ogrzewanie podłogowe bez homologacji i certyfikatów czy Chińczyka który nawali i będziesz kol wszystkie płytki w domu ?
-
Pyton162
Pyton162 napisał(a):nad homologacja rożnych produktów czuwają madre glowy
nie zawsze trzeba myśleć tak jak nam każą, każdy ma swoją głowę, żeby nie do konca polegać na innych mądrych głowach
a przykład z podłogówką nie uważam za dobry, bo mówisz tu o niezawodności oraz słabej jakości, chińskie ksenony to racja, że nie są najlepszym rozwiązaniem, bo mogą się zepsuć, ale to soczewka dobrej jakości decyduje o tym czy kogoś oślepiają

-
Keeper of the Art
200SX SR20DET 89'
deejay27 Raczej chodziło mi o to że ktoś specjalnie się uprze że go oślepiono, chociaż faktycznie tak nie było. Xenon w lampie na halogen h4 nie ma racji bytu i nie popieram tego. Lampa jest tak skonstruowana że będzie oślepiać. Xenon jednak w soczewce będzie się zachowywał identycznie jak halogen. Jego światło rozchodzi się identycznie jak zwykłej żarówki. Po dobrym ustawieniu lampy nie ma ch**a żeby kogoś oślepić. Można nawet sobie zamontować spryskiwacze w zderzak, z tym nie będzie problemu. A jak masz głowę i załadujesz auto i tył pójdzie niżej to obniżysz lampy i też będzie ok. Tak naprawdę montując cokolwiek "fajnego" w aucie możemy narazić się spekulację z homologacją. Mam z przodu seryjne ambery, są nielegalne tak, stwarzają zagrożenie? nie. Interesowałem się trochę tematem xenonow, ponieważ sam będę walczył z oświetleniem MX-3 które jest bardzo słabe. I będę zmuszony zmienić lampy bo nie włoze HIDu na h4 
Przykład Crenshaw bardzo dobry
Z homologacją jest tak że jak zrobisz produkt który będzie ją spełniał i zapłacisz za homologację to ją dostaniesz. A to że coś nie ma homologacji nie oznacza że nie nadaję się do użytku. Trzeba z myśleć co się zakłada na auto i nie będzie problemów.
Przykład Crenshaw bardzo dobry

Ostatnio edytowano 29 gru 2013, 18:56 przez witek, łącznie edytowano 1 raz
-
artysta-kombinator
- Od: 18 paź 2013, 19:38
- Auto: Jest:
Mazda RX-8 231HP
Było:Mazda MX-3 "Precidia" KL V6
Mazda MX-5 NB
witek napisał(a):Mam z przodu seryjne ambery, są nielegalne tak, stwarzają zagrożenie? nie.
albo ledy jako oświetlenie tablice rej, nielegalne ale bezpieczne

-
Keeper of the Art
200SX SR20DET 89'
Oj Crenshaw , jak macierewicz normalnie. Oświetlenie które nie ma homologacji nie jest dopuszczone do ruchu. Być może Ty założysz ksenon który będzie super świecił,ale i tak jest on nielegalny. Czy nam sie to podoba czy nie. Ja kończę tą dyskusję z mojej strony 
Pozdrawiam
Tapatalk
Pozdrawiam
Tapatalk
marwol napisał(a): Ja kończę tą dyskusję z mojej strony
okej ja też, mam nadzieję, że nikt z was nie odebrał tego jako kłótnię
ja po prostu wolę swoją głowę od czyjejś

-
Keeper of the Art