Mazda 3 1.6 diesel wolna reakcja na dodanie gazu
Strona 1 z 1
Witam tak jak w temacie mam już jakiś czas Mazde 3 1.6 diesel z wczesśniej jezdziłem golfem V 1.4 benzyna 80 km ale moje pytanie brzmi następująco czy te silniki mają taka wolna reakcje na gaz powiedzmy jadę 4 60 km/h daje gaz do oporu to auto zaczyna ciągnac dopiero po okolo 1-1.5 sek czy to normalne ? auto jak juz ciągnie to jedzie zdecydowanie lepiej od Golfa ale reakcja na gaz jest tragiczna i denerwująca
- Od: 27 gru 2013, 18:47
- Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD
pytanie zasadnicze to w jakim zakresie obrotów jeżdzisz... bo jeżeli jedziesz 60 k/h na 4 i przy niskich obrotach no to nie wiem na co liczysz. Jeżeli chcesz żeby samochód miał kopa to musisz mieć obroty silnika w granicach maksymalnego momentu obrotowego. W Twoim przypadku jest to chyba około 3 tys obr/min. Jeżeli się mylę to proszę innych użytkowników o poprawienie...
loku29 napisał(a):Witam tak jak w temacie
Tylko nie w tym dziale , dlaczego wszyscy mający diesla zawsze piszą w ogólnym a nie w dziale do tego przeznaczonym
Jezdziłem ostatnio seatem leonem z dieslem 1.9 silnik chodzi jak w ciągniku w porównaniu do pracy silnika mazdy ale auto przyspiesza jak tylko sie muśnie gaz więc to chyba nie we wszyskich autach z dieslem to występuje w tescie 60-100 na 4 wychodzijej 10 s ,troche kiepsko mi sie wydaje
Bo TDI w Leonie ma około 420Nm i do 210HP zależnie od wersji a mazda ma 210Nm i 109HP
Silnik mazdy max moment ma w granicach 3tyś rpm silnik leona niecałe 2tyś rpm więc w momencie gdy zaczyna ciś turbo dostajesz i max moment obrotowy co przekłada się na dużo lepsze przyśpieszenie i brak odczucia turbo dziury który w maździe niestety przy każdorazowym popuszczeniu gazu daje o sobie znać ot cała filozofia. Sam mam w ibizie 1,9TDI 470 Nm i 176HP i zero turbo dziury więc jak się przesiadam to od razu czuje w maździe dziure, comon rail wymaga trochę innego stylu jazdy niż tdi jak pojeździsz to się przyzwyczaisz.
Poza tym co do przyspieszenia porównujesz auta które mają różne masy, pojemności silnika i momenty obrotowe, pewnie i skrzynie biegów 5i6 biegową. a to już jest kosmos. Leon pewnie jest szybszy od 0-100 o jakieś 3-4sek
Musze jeszcze dodać że przesiadając się z traktora TDI z 6biegową skrzynią do mazdy 1,6 można doznać szoku i reakcja kolegi wcale nie jest mi obca.
Silnik mazdy max moment ma w granicach 3tyś rpm silnik leona niecałe 2tyś rpm więc w momencie gdy zaczyna ciś turbo dostajesz i max moment obrotowy co przekłada się na dużo lepsze przyśpieszenie i brak odczucia turbo dziury który w maździe niestety przy każdorazowym popuszczeniu gazu daje o sobie znać ot cała filozofia. Sam mam w ibizie 1,9TDI 470 Nm i 176HP i zero turbo dziury więc jak się przesiadam to od razu czuje w maździe dziure, comon rail wymaga trochę innego stylu jazdy niż tdi jak pojeździsz to się przyzwyczaisz.
Poza tym co do przyspieszenia porównujesz auta które mają różne masy, pojemności silnika i momenty obrotowe, pewnie i skrzynie biegów 5i6 biegową. a to już jest kosmos. Leon pewnie jest szybszy od 0-100 o jakieś 3-4sek
Musze jeszcze dodać że przesiadając się z traktora TDI z 6biegową skrzynią do mazdy 1,6 można doznać szoku i reakcja kolegi wcale nie jest mi obca.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Oczywiście że tdi ma lepsze osiągi od mazdowskiego 1,6 Leon ma jak się nie mylę 9,6s do setki mazda jakoś 12,7 więc tak jak ci pisałem twoje odczucie bierze się z faktu że Leon ma mocniejszy silnik o dużooo większym momencie obrotowym.
Taki przykład przed czipem ibiza 130koni prowadzona przez żonę która jeździ spokojnie, ruszała ze świateł ja zaraz za nią to twierdziła że ona wcale nie dawała po gazie autu a ja miałem żyły bo mazda musiała iść momentami i do 4tyś obrotów a i tak mi uciekała. różnica w masie na plus dla ibizy ale 40kg to nie wiele. Więc jak bym miał na dzień dzisiejszy kupować mazdę to na pewno nie silnik 1,6 do normalnej jazdy wystarcza ale jak chcesz gdzieś szybko przyśpieszyć to można zapomnieć.
Taki przykład przed czipem ibiza 130koni prowadzona przez żonę która jeździ spokojnie, ruszała ze świateł ja zaraz za nią to twierdziła że ona wcale nie dawała po gazie autu a ja miałem żyły bo mazda musiała iść momentami i do 4tyś obrotów a i tak mi uciekała. różnica w masie na plus dla ibizy ale 40kg to nie wiele. Więc jak bym miał na dzień dzisiejszy kupować mazdę to na pewno nie silnik 1,6 do normalnej jazdy wystarcza ale jak chcesz gdzieś szybko przyśpieszyć to można zapomnieć.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
Dzięki wielkie kropek za odpowiedzi. Czyli reasumujac to że mazda ma taką wolna reakcje na gaz to normalne i nic sie z tym nie zrobi? a co myślisz o zastosowaniu power boxa które są na allegro ? I ogólnie jak twoim zdaniem wypada ten silnik podług inny aut o podobnej mocy ? i te 109 km można porównać do ilu km benzyny. Sory za tak dużo pytań
Boxy się nie sprawdzają mało to efektywne. Jak poszukasz na forum to znajdziesz odpowiedzi na pozostałe pytania więc polecam użycie szukajki.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
Strona 1 z 1