Piszę w tym dziale ale pewności nie mam więc w razie czego proszę Moderatora o przeniesienie lub nazwanie odpowiednie wątku
Użytkownicy nowej Mazdy 6 i nie tylko – czy wiecie jak działa system I-stop w GJ ?
Chodzi mi o szczegóły, które przekładają się na późniejszą eksploatację wozu z tym systemem.
1. Wiem, że jest I-ELOOP, ma za zadanie podtrzymanie energetycznie (ponoć nawet 1 min) auta jeśli zadziała i-stop ale czy w nowej M6 jest drugi akumulator (tak jak Mazdzie 3), który startuje silnik (tzn i-stop) czy też jest jeden główny akumulator.
2. Czy jest tak jak w Mazdzie 3, że ustawienie nadmuchu na szybę automatycznie nie załącza I-stopa ?
3. Czy jest pamiętana po wyłączeniu silnika pozycja wyłącznika I-stop ?
4. Czy w warunkach zimowych wyłączacie ten system czy też zdajecie się na jego logikę ?
5. Czy ktoś może potwierdzał (mi się nie udało dopytać w ASO) info., że jak poziom naładowania akumulatora spadnie poniżej jakiegoś poziomu to i-stop wyłącza się na stałe i potem jego ponowna aktywacja jest możliwa wyłącznie w ASO ?
6. Czy np. w trasie I-Eloop jak nie ma co począć z nagromadzoną energia to co ? Trzyma ją cały czas zwraca do aku ?
Macie jakieś inne ciekawe przemyślenia odnośnie tego systemu.