Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez brum » 22 gru 2013, 14:59

ZOOMik napisał(a):
brum napisał(a):Auto ogolnie jest bardzo fajne, z zewnatrz piekne, bardzo rozsadnie wycenione, ladne w miare obszerne wnetrze i gdyby nie to wyciszenie mialbym problem z glowy.

Jeśli do pełni szczęścia tylko ten jeden „problem” staje Ci na drodze, to pierdykniesz sobie wyciszenie we własnym zakresie i po sprawie...będziesz miał swój ideał ;)

Tak jest to jedyne ALE, ktore mam do tego auta.
I....Hehe, przeszlo mi przez mysl dodatkowe wyciszenie. Jednak zaraz pojawily sie watpliwosci:
– co z GW
– kupuje nowy samochod dla spokoju... glupio by bylo go rozbebeszac i wyklejac jakimis matami
– taka zabawa skonsumuje sporo czasu, pewnie troche pieniedzy + bede mial swiadomosc ze samochod byl rozbierany :D (moze glupie... ale coz...)
– najwazniejsze, nie mam zadnej pewnosci ze efekt bedzie dobry/wystarczajacy. Wyciszenie, to nie tylko maty/pianki/gabki i filce, licza sie uszczelki drzwiowe, okienne – sposob wykonania szyby (w Golfie jest np. specjalna szyba akustyczna z wtopiona jakas tam warstwa).

ZOOMik napisał(a):
brum napisał(a):zlapalem sie na tym ze probowalem domknac szybe podczas jazdy bo tak szumialo gdzies od lusterek.

Nie przejmuj się, niektórzy właściciele 6GJ reagowali podobnie...wygląda na, że to ta sama "choroba" trapi wszystkie nowe Mazdy.

juz mi razniej :D
Forumowicz

Od: 13 gru 2013, 21:11
Auto: nie mazda

Postprzez 5qra » 22 gru 2013, 15:25

A ja mam głupie pytanie :) nie interesuje mnie to specjalnie, ale po tym poście o wygluszaniu drzwi coś mnie zaintrygowało. Czy wersje Z i BEZ Bose są tak samo wyciszone ??

Za literufki odpowiada Tapatalk.
„jak kaczka traci orientację, to nurkuje doopą” M.Piwowski
Forumowicz

Od: 16 sie 2006, 16:27
Auto: Corolla 07
M3 SkyP 14

Postprzez waxain » 22 gru 2013, 15:31

Dobre pytanie :) Zauważam w testach spore różnice w ocenie głośności, np. http://www.auto-swiat.pl/1-czy-nowa-mazda-3-jest-lepsza-od-forda-focusa
Tu twierdzą, że wyciszenie jest bardzo dobre przy prędkościach autostradowych, przy czym testowana mazda to wersja z dieslem!
Ostatnio edytowano 22 gru 2013, 15:44 przez waxain, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 18 paź 2010, 09:03
Auto: Mazda 3 BM '14, 2.0, 120 KM

Postprzez brum » 22 gru 2013, 15:36

Cos moze w tym byc – nie pamietam jakiej marki i jakiego samochodu to dotyczylo, ale kiedys w jakiejs recenzji bylo napisane wprost, ze wersja z dieselem jest ogolnie lepiej wyciszona – co pewnie bylo efektem "ubocznym" checi uciszenia silnika.
Forumowicz

Od: 13 gru 2013, 21:11
Auto: nie mazda

Postprzez waxain » 22 gru 2013, 17:14

Gdyby ktoś był zainteresowany porównaniem (nie wiem na ile te wyniki są wiarygodne):
http://www.auto-decibel-db.com/

I jeszcze dość dokładny test mazdy 3: http://www.edmunds.com/mazda/mazda3/2014/road-test-specs1.html
gdzie przy ok. 110km/h wyszło im 66.3 dB co tragedią nie jest (patrząc na tabele powyżej daje nam to środek stawki) Z drugiej strony, przy pełnych obrotach mamy już 72dB. Uff chyba w temacie decybeli to już wszystko ;)
Forumowicz

Postprzez jennyx » 22 gru 2013, 22:01

Witam, "podczepiam" się pod wątek zakupu mazdy 3 (hatchback). Noszę się z zamiarem kupienia jej od dłuższego czasu, najpierw skłaniałam się do zakupu nowego auta, teraz coraz poważniej zastanawiam się nad modelem używanym (po prostu nie chcę przepłacać). Co sądzicie, drodzy użytkownicy mazdy, o wersji Sport z 2009r. (świetnie wyposażona) z silnikiem 2.0 ? Czy lepiej dopłacić i kupić najnowszy model SkyActive z uboższym wyposażeniem, za to nową linią i silnikiem 1.5? Czy ten silnik będzie dużo mniej palił od 2.0? ( koszt eksploatacji samochodu jest dla mnie dość ważny, choć nie jeżdżę bardzo dużo). Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Początkujący

Od: 22 gru 2013, 21:44
Auto: Mazda 3 Hatchback 2.0 BM

Postprzez Motoryzantka » 23 gru 2013, 11:13

Wszystko zależy od tego jakim dysponujesz budżetem i jaką maksymalną kwotę mozesz przeznaczyc na auto.
Ja osobiście bardzo bym się obawiała tych poprzednich mazd, ponieważ mają one problem z rdzą. NIe wiem czy te z 2009 r. zostały już bardziej dopracowane pod tym względem czy nie, ale ja jednak na Twoim miejscu zastanowiłabym się nad nowym autem. Wiadomo, nowe to nowe. Co prawda nie jechałam nową trójką z silnikiem 1.5, ale sądzę ze spalanie powinno być o ok. 0,5l. mniejsze od silnika 2.0 (120KM).
Forumowicz

Od: 31 paź 2013, 11:31
Auto: Mazda 3 BM 165 KM Hatchback Sky Energy odbiór marzec/kwiecień 2014

Postprzez popeye » 23 gru 2013, 12:18

Tez sie zastanawialem nad nowym czy uzywanym i finalnie zdecydowalem sie na nowke. Pozniej mialem dylemat czy 120KM czy 165KM i stwierdzielm ze jak juz place tyle za auto to nie ma sensu sie zastanawiac za duzo i wybralem 165KM SkyEnergy Soul Red. Pozatym nie kupuje sie samochodu na rok. Osobiesie uwazam ze za te pieniadze nic lepszego nie dostaniesz no chyba ze uzywke z germanii z cofnietym licznikiem. Auto nie jest tanie ale jak kupisz powiedzmy 3 letnie auto to koszty zakupu oplaty itp. koniecznego serwisu oraz tego co jeszcze tam znajdziesz beda podobne do sumy zakupu nowego auta z salonu.
Forumowicz

Od: 23 gru 2013, 11:27
Auto: Mazda 3 2,0 165KM SkyEnergy

Postprzez jennyx » 23 gru 2013, 22:05

Dziękuję za odpowiedzi ! Odwiedziłam dziś salon w celu zobaczenia nowego modelu i ... <serduszka> – miłość od pierwszego wejrzenia i pierwszej jazdy próbnej :) Dylematem pozostaje teraz wybór koloru- najbardziej skłaniam się ku titanium flash (najpierw zraził mnie ten złoty odcień na stronie mazdy ale obejrzałam zdjęcia w "realu" i wygląda na taki jasny brąz). Co do silnika- myślę o 1.5/120 KM. Nie nastawiam się na bardzo dynamiczną jazdę, poza tym przesiadam się z yarisa 1.0, więc wydaje mi się, że taka moc silnika będzie dla mnie optymalna.
Początkujący

Postprzez 5qra » 23 gru 2013, 22:07

Albo 1.5 albo 120KM :)

Za literufki odpowiada Tapatalk.
„jak kaczka traci orientację, to nurkuje doopą” M.Piwowski
Forumowicz

Od: 16 sie 2006, 16:27
Auto: Corolla 07
M3 SkyP 14

Postprzez jennyx » 23 gru 2013, 22:28

2.0/120, oczywiście wkradł się błąd <glupek2> Aha, co do wyposażenia- SkyEnergy. Sprzedawca powiedział mi, że jeśli zamówię teraz, odbiorę ją w połowie stycznia, w przypadku złożenia zamówienia w styczniu- odbiór mniej więcej w kwietniu. Wszyscy dealerzy oferują chyba te same "gifty"– w odwiedzonym przeze mnie salonie dokładają dywaniki, alarm i ubezpieczenie. Kredyt 50/50 – prowizja od 2.raty- 3%.
Początkujący

Postprzez popeye » 23 gru 2013, 22:59

Mi udalo wysepic sie dywaniki gumowe alarm i mate do bagaznika. Ale ubezpieczenie za 1 zl oferowane bylo dla rocznika 2013. Rowniez sprzedawca nic nie wiedzial o procencie przy kredycie 50/50. Niby cos bedzie wiadomo w styczniu. Samochod zamowilismy 16 grudnia i na umowie mamy odbior 30 kietnia samochod skladany ma byc w lutym.
Forumowicz

Postprzez jennyx » 23 gru 2013, 23:14

Mam nadzieję, że w styczniu promocja na ubezpieczenie będzie obowiązywać ale biorąc pod uwagę "boom" na ten samochód, nigdy nic nie wiadomo :|
Początkujący

Postprzez popeye » 23 gru 2013, 23:30

Niestety dostaniesz to co masz na umowie. Sprzedawca dodal ze jesli bedzie jakas akcja promocyjna w 2014 to mnie obejmie. Ale i tak za zaoszczedzone pieniadze dokupie akcesoria. Jesli jeszcze nie zamowiles samochodu a nosisz sie z zamierem kupna rocznika 2014 to bedzie do odbioru jakos w maju przynajmniej tak powiedzial mi sprzedawca. Ostatnio na allegro widzialem wersje testowa SkyEnergy 2.0 165KM Soul Red z 2013 za 10 tys taniej ale do odbioru w kwietniu.
Forumowicz

Postprzez grzew » 24 gru 2013, 09:45

jennyx napisał(a):Sprzedawca powiedział mi, że jeśli zamówię teraz, odbiorę ją w połowie stycznia, w przypadku złożenia zamówienia w styczniu- odbiór mniej więcej w kwietniu.

Zgadza się:
    rocznik 2013 odbierzesz w połowie stycznia
    rocznik 2014 odbierzesz w kwietniu

Wiem, bo zamówiłem rocznik 2014 i mam termin odbioru kwiecień. Samochód będzie wyprodukowany w styczniu 2014. Sprzedawca (uczciwy człowiek) powiedział że gdybym brał 2013 to dostałbym ubezpieczenie za 1zł, a tak to kosztuje 2,5 kPLN. Mimo wszystko moim zdaniem kupić 2014 – nie tracę roku <czytaj>
Początkujący

Od: 3 gru 2013, 15:51
Auto: Mazda 3 SD 2014 2.0 120KM SkyENERGY +Xeon +Navi

Postprzez digidy » 24 gru 2013, 10:32

Jak tak czytam te wpisy na temat dywagacji czy brac 2013 czy 2014, nie trace roku itp :] to widac ile jeszcze czasu musi upłynąć żeby to myślenie się zmieniło
Forumowicz

Od: 26 maja 2011, 20:50
Auto: Mazda 3 1.6CiTD

Postprzez garbi7 » 24 gru 2013, 10:46

Ja zamowilem autko we wrzesniu odbior ok 20 stycznia
zyskalem:
-rabat 2,5%
-dywaniki
-alarm
-zimowki w super cenie
-ubezpieczenie za 1 zl
-promocyjny leasing 104%
wg mnie duzo bardziej warto kupic rocznik 2013
Początkujący

Od: 24 wrz 2013, 12:26
Auto: mazda cx-5 , mazda 3 2014 BMW 328i f30

Postprzez waxain » 24 gru 2013, 11:16

digidy napisał(a):Jak tak czytam te wpisy na temat dywagacji czy brac 2013 czy 2014, nie trace roku itp :] to widac ile jeszcze czasu musi upłynąć żeby to myślenie się zmieniło

To zależy, nie ma wątpliwości, że auto z rocznika niżej traci na wartości, w szczególności jeśli jest to nowy model. Co do kosztów zakupu 2013 są one nieco niższe ale też bez przesady (mazda ma bardzo słabą ofertę promocyjną 2013 w porównaniu do innych) – sam dla rocznika 2014 wytargowałem alarm, dywaniki i prawdopodobnie korzystne warunki kredytowe (50/50). Ubezpieczać nie trzeba wcale u dealera, wielu innych daje całkiem ciekawe oferty na nowe auta (a robiłem już wstępne rozeznanie). Reasumując, wg. mnie obie opcje są równoważne, w zasadzie główną sprawą jest tu kwestia "na kiedy" potrzebujemy nowe auto :)
Forumowicz

Postprzez Marianek » 24 gru 2013, 16:29

digidy napisał(a):Jak tak czytam te wpisy na temat dywagacji czy brac 2013 czy 2014, nie trace roku itp :] to widac ile jeszcze czasu musi upłynąć żeby to myślenie się zmieniło

Jak zmienia się przepisy i będzie ważna pierwsza rejestracja nie data produkcji jak w każdym normalnym państwie jest.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez ZOOMik » 24 gru 2013, 16:44

waxain napisał(a):@ZOOMik
faktycznie jest to dziwne posunięcie mazdy. Przy prędkościach pow. 100km/h wypada ona najgorzej, natomiast do 100Km/h wypada raczej przeciętnie.

To nie tyle jest „posunięcie Mazdy”, co po prostu skutek kiepskiego wyciszenia. Przy wyższych prędkościach rośnie, bowiem znaczenie dobrej izolacji, ponieważ natężenie hałasu gwałtownie się zwiększa.

waxain napisał(a):Porshe 911 Turbo ma 71dB przy 100km/h...no ale pewnie to miód dla uszu :)

A taki Lotus Exige generuje 86dB przy 130km/h…no proszę Cię, zejdźmy na ziemię, bo nie o takich autach i doznaniach tu rozmawiamy ;)

waxain napisał(a):Chciałbym przy tym zauważyć jedną rzecz – w tej samej gazecie (Auto Moto) w jednym numerze podawana jest głośność przy 50km/h dla mazdy 60dB (!) w drugim 58dB, pytanie jaki jest więc oficjalny wynik?

Nie wiem, jaki jest "oficjalny wynik" ale, po pierwsze, nie interesuje mnie jakoś specjalnie poziom hałasu przy 50km/h (mierzony na 3 biegu) a takie właśnie dane zostały tam zamieszczone a po drugie, większość znanych mi testów w ogóle nie zawiera tego poziomu prędkości, więc trudno się do tego jakoś obiektywnie odnieść. Skąd się wzięła w „Auto Moto” ta różnica? Skoro raz zostali „przyłapani” na błędzie w druku to nie wykluczone, że i tym razem mamy z nim do czynienia, bo żadne inne sensowne wytłumaczenie nie przychodzi mi do głowy.

waxain napisał(a):Czy mazda jest najgorsza w tej kategorii...hm, ciężko powiedzieć, w zapowiedzi trójki z 2009 r uważają, że jest to jedno z najlepiej wyciszonych aut:http://www.auto-motor-i-sport.pl/testy/Mazda-3-test,440,1 (68dB przy 140km/h)

Podlinkowany tekst to promocyjna, marketingowa "papka ugotowana” z materiałów dostarczonych przez producenta a nie rzetelny test…"Podobno wśród kompaktów nikt nie potrafi lepiej!" <rotfl>

Dopisano 24 gru 2013, 15:56:

brum napisał(a):Tak jest to jedyne ALE, ktore mam do tego auta.
I....Hehe, przeszlo mi przez mysl dodatkowe wyciszenie. Jednak zaraz pojawily sie watpliwosci:
– co z GW

Firma należąca do dealera Mazdy – ponoć gwarancja ma być zachowana :)
http://www.sztukawyciszania.pl/oferta/

brum napisał(a):– kupuje nowy samochod dla spokoju... glupio by bylo go rozbebeszac i wyklejac jakimis matami

To co, lepiej jeździć i „cierpieć”? ;)

brum napisał(a):– taka zabawa skonsumuje sporo czasu, pewnie troche pieniedzy + bede mial swiadomosc ze samochod byl rozbierany :D (moze glupie... ale coz...)

Czasu jak czasu, ale gorzej z kasą, bo mała nie jest :>
Szybko zapomnisz, że był rozbierany jak poczujesz błogą ciszę we wnętrzu :D

brum napisał(a):– najwazniejsze, nie mam zadnej pewnosci ze efekt bedzie dobry/wystarczajacy. Wyciszenie, to nie tylko maty/pianki/gabki i filce, licza sie uszczelki drzwiowe, okienne – sposob wykonania szyby (w Golfie jest np. specjalna szyba akustyczna z wtopiona jakas tam warstwa).

Myślę, że o efekt takiej operacji, jeśli oczywiście zajmą się tym specjaliści, raczej możesz być spokojny…zresztą wspomniana firma ma wyciszone demo car-y, dzięki którym każdy może je porównać z ich odpowiednikami fabrycznymi.

Dopisano 24 gru 2013, 15:58:

5qra napisał(a):A ja mam głupie pytanie :) nie interesuje mnie to specjalnie, ale po tym poście o wygluszaniu drzwi coś mnie zaintrygowało. Czy wersje Z i BEZ Bose są tak samo wyciszone ??

A czemu miałyby się różnić? Uważasz, że to chińskie Bose to jest taki rarytas, że nagle Mazda gąbki napchała w drzwi :P
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09