falowanie obrotów

Postprzez kamil198921 » 30 sie 2013, 19:19

witam chciałbym sie dowiedziec dlaczego obroty moga falowac?? jakie moga byc przyczyny, ze faluja obroty? w sensie co mogło sie zepsuc. dodam ze kupiłem nowa przepustice i dalej faluje;/ Sprawa wyglada tak ze niekiedy obroty chodza dobrze a niekiedy zle. jak były takie upaly, to auto falowało na zimnym silniku, i jak chwile pochodził to wszystko chodzilo elegancko. a w zime na odwrót przy zapaleniu elegancko a jak sie nagrzał to obroty czasami faluja. moim zdaniem chyba jakies czujnik jest rozwalony ktory mierzy temperature ciepła?? co o tym sadzicie. a po podłaczeniu do kompa wyskakuje mi bład P0488 co oznacza ze cos z przepustnica ale ja wymieniłem i dalej jest ten bład. a moze to wadliwy EGR bo wkoncu to on daje powietrze do przepustnicy?? czekam na jakies propozycje w sparwie tego problemu.
Forumowicz

Od: 25 kwi 2012, 18:36
Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD rok produkcji 2006

Postprzez Krzysztof1978 » 3 wrz 2013, 23:18

U mnie też obroty czasem falują niezależnie od tego czy silnik zimny czy nie.
Zauważyłem natomiast, że może to mieć jakiś związek z ogrzewaniem z systemem klimatyzacji, bo kiedy tylko jest włączony, to objawy się znacznie potęgują.
Początkujący

Od: 28 mar 2011, 22:23
Auto: Mazda 3
1.6 diesel, 109KM, 2008 r

Postprzez Krzysztof1978 » 23 gru 2013, 20:00

Odświeżam temat.
Kamil198921, czy poradziłeś już sobie z problemem?
A może ktoś inny pomoże?
Mój samochód był już raz u mechanika ale niestety symptomy nadal występują, z tym że są silniejsze.
Na biegu jałowym wskaźnik obrotów początkowo tylko falował, a teraz czasami całkiem zgasnąć.
Objawy są znacznie silniejsze kiedy silnik jest zimny,. Ponadto zdarzają się okresowo. Czasem chodzi jak trzeba, a czasem dostaje takiego nawrotu, że muszę go kilka razy uruchamiać.
Do tej pory zdarzało się to tylko na biegu jałowym. Ostatnio silnik zaczął dostawać takiej czkawki nawet na wyższych obrotach w czasie jazdy.
Początkujący

Od: 28 mar 2011, 22:23
Auto: Mazda 3
1.6 diesel, 109KM, 2008 r

Postprzez kamil198921 » 30 gru 2013, 18:06

witam. nie stety ale jeszcze nie;/ bo nie ma czasu... auto caly czas mi jest potrzebne. ale juz gadalem z kolesiem(elektromechanikiem) i ma mi popatrzyc jak cos znajdzie to napisze co bylo przyczyna. pozdrawiam. :D
Forumowicz

Od: 25 kwi 2012, 18:36
Auto: Mazda 3 1.6 MZ-CD rok produkcji 2006