Witam,
Interesuje się zakupem Mazdy 3 BL, auto z polskiego salonu, aktualnie zarejestrowane jako samochód ciężarowy, czyli 4 osobowy. W aucie na chwilę obecną nie ma 5 pasa bezpieczeństwa ale widać że fabrycznie był (musiał). Czy ktoś się orientuje jak się przerabia auta osobowe na "ciężarowe"? Możliwe że ten pas jest dalej w aucie. Widać że tylny środkowy pas wychodzi z oparcia tylnej kanapy, przy środkowym zagłówku jest oryginalna szczelina na pas, przykręcana na 2 śrubki. Czy możliwe jest że klamra jest schowana w oparciu i wystarczy ją wyłowić? To samo z zamkiem. Kanapa ma fabryczne miejsce na 3 klamrę ale jej nie widać, możliwe że jest schowana pod siedziskiem kanapy? Czy może została wykręcona. Proszę o porady, muszę mieć z tyłu 3 komplety pasów żeby kupić to auto.
Mazda 3 BL Hatchback – demontaż/montaż 5 pasa bezpieczeństwa
Strona 1 z 1
"Przerabia się" tak, że pas jest chowany lub usuwany – to zależy od "machera"
Tak, klamra ze zwiniętym pasem może być schowana w oparciu a uchwyt (zamek) z kolei wciśnięty pod siedzenie, ale równie dobrze mógł zostać zdemontowany – trzeba sprawdzić.

Oglądałem już konstrukcję tego pasa na Allegro. Może mi ktoś powiedzieć gdzie przykręcony jest zwijacz środkowego tylnego pasa? Skoro pas wychodzi z oparcia fotela to albo jest w oparciu (w co wątpię bo zwijacz jest szeroki) albo przechodzi na wylot i jest przykręcony do podłogi pod oparciem. Może ktoś z Was to sprawdzić? Zdjęcie byłoby bardzo pomocne.
Wysłano z Nokia Lumia 820
Wysłano z Nokia Lumia 820
Moje Zoom-Zoom: http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=165860
Byłem dzisiaj oglądać jeszcze ten samochód, a dokładnie tylną kanapę celem znalezienia punktów montażowych 5 pasa. Razem z właścicielem zdemontowaliśmy siedzisko kanapy oraz plastik masujący szczelinę pasa na górze oparcia tylnej kanapy. Pasa ani zamka nie ma. W ogóle nie widać gdzie mógłby być zamontowany, nie ma żadnych wolnych otworów pod śruby, sprawdzałem również za kanapa w stronę bagażnika, nic.
Może ma ktoś zdjęcia tego pasa?
Może ma ktoś zdjęcia tego pasa?
Napisałem Ci przecież, że pas znajduje się (tzn. powinien, bo mógł zostać zdemontowany) wewnątrz oparcia kanapy – "zwijacz" mocowany jest, na śrubę, do stalowej płyty ("pleców"). Żeby się do niego dostać trzeba oparcie „wybebeszyć" – zdjąć "plecy". Z kolei uchwyt (zamek) środowego pasa jest zdaje się ześrubowany razem z jednym z tylnych. W razie problemów nie "szarp" się z tym sam, tylko podjedź do ASO lub jakiegoś kumatego mechanika, to za "grosze" Ci to zrobią. Zdjęciami nie dysponuję, ale pewno w sieci coś by się znalazło. Wcześniej napisałeś, że oglądałeś fotki tego pasa na Allegro, więc nie rozumiem po co dalej szukasz(?).

Na Allegro były głównie zdjęcia pasów (pas + zamek) z BK, a okazuje się że w BL pas trochę inaczej wygląda. Zdjęcia pasów dostałem od Raguna (dzięki). Ostatecznie gość od którego kupuję auto, po tym jak mu powiedziałem że z tyłu będę woził dzieci, kupił pas + zamek w ASO Boroń i tam też zlecił montaż.
Strona 1 z 1