f
Mam nauczkę że na przyszłość mam się zwrócić PW do specjalistów a nie do ............. którzy z nudów zagladają na to forum.
To nie jest tak. Jeśli miałeś już przyjemność zaglądać na Nasze FORUM, to zapewne zauważyłeś, iż:
1. Wiele dyskusji prowadzonych jest z nutką humoru.
2. Nie kłócimy i nie spieramy się na zabój, bo wszyscy traktują problemy i innych USER'ów na poziomie.
3. Nie lubimy i tępimy agresję na FORUM MazdaSpeed.
Faktycznie
emmarek udzielił Ci odpowiedzi, jakich można znaleźć tu wiele. Ja nie odniosłem wrażenia, że pragnął Cię obrazić. Może brakło na końcu tamtego zdania z maluchem uśmieszka, ale przecież każdy wie, o co chodzi

.
Nawiązując do problemu, to koledzy już dosyć precyzyjnie wyjaśnili zagadnienie. Reasumujęc:
Dzięki funkcjonowaniu hydraulicznego wspomagania hamulca roboczego (SERVO) na uruchomionym silniku pedał jest odpowiednio miękki acz przewidywalny. Po wyłączeniu silnika hydraulika nie działa, więc i nie ma wspomagania hamulca. Toteż jest on twardy i mało skuteczny.
Jeśli pytasz o możliwość awaryjnego hamowania podczas wyłączonego silnika, to jest kilka metod:
1. Hamowanie silnikiem.
2. Przy w/w pomagamy hamulcem roboczym.
2. Jeśli w/w wykluczamy – pozostaje hamulec ręczny – nie możemy o jego istnieniu zapominać.
Pozdrawiam
..::GofNet::..
PS. I nie przejmuj się występującą niekiedy ironią, ale tak najczęściej się reaguje, gdy problem jest tak banalny, iż nie ma sensu nawet go próbować wyjaśniać. Traktuj to jak dobry żart i przyjmuj na klatę.