Zakup nowego auta – Mazda3 BM (2014 – obecnie)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez jaketherake » 10 gru 2013, 19:41

Z każdą taką informacją szanse na wytargowanie czegoś u dealerów maleją:
http://www.samar.pl/strefa-biznesu/kole ... cale=pl_PL

Niemal 2,5 razy większa sprzedaż niż w 11.2012 <oczy>
Forumowicz

Od: 9 lut 2012, 20:01
Auto: M3 2.0 BK AC+ '08

Postprzez Chino » 10 gru 2013, 21:00

Nie ma co porównywać sprzedaży schodzącego modelu do nowego, tym bardziej w przypadku można powiedzieć raczej niszowej marki, bo tak naprawdę, gdyby nie śmieszna polityka Mazdy (ograniczona podaż i słabe rabaty), sprzedaż M3 powinna być 10 razy większa od zeszłorocznej, bo rok temu w listopadzie Mazda sprzedała śmieszne 32 sztuki 3ki, rok później 138 sztuk nowej M3, co jest kiepskim wynikiem. Nie cieszący się specjalnym zainteresowaniem Civic, będący na rynku zaraz 2 rok sprzedał się w listopadzie w liczbie 187 sztuk (rok temu w drugim półroczu z salonów znikało 350-450 sztuk miesięcznie – fajne rabaty) , a nieciekawa, wg. mnie Auris w liczbie 536 sztuk (867 w sierpniu!). No ale konkurencyjne marki z Japonii nie mają problemu z podażą i zachęcaniem klientów rabatami.
Początkujący

Od: 20 lis 2013, 17:28
Auto: Honda Civic EP2 ES FL

Postprzez hubwarka » 10 gru 2013, 22:16

W piątek jechałem do Hondy zakupić Civica. Zanim podpisałem umowę tak od niechcenia pojechaliśmy do Mazdy aby zobaczyć co mają do zaoferowania. I tak zaczęła się moja historia z nową trójką.
Miłość od pierwszego wejrzenia
Zakup trwał 1,5 godziny wraz z jazdą testową autem :)
Zamówiłem sedana 2.0 SkyEnergy w kolorze Titanum Flash.
Auto mam odebrać na pod koniec roku <spoko>
Początkujący

Od: 10 gru 2013, 21:16

Postprzez ZOOMik » 10 gru 2013, 22:44

Motoryzantka napisał(a):I jak spisują się nowe Mazdy z silnikiem 165 KM, tzn. dynamika w jeździe miejskiej, spalanie, głośność? Jakie są wrażenia z jazdy samochodem po kilku dnia eksploatacji? :)

Jako, że moderator coś w tym dziale "przysypia", zatem pozwolę sobie na drobną uwagę natury porządkowej... ;)
Nie zadawajcie, proszę, w tym wątku tego rodzaju pytań j.w., nie piszcie o haczeniu biegów, itp. bo od tego są bardziej stosowne miejsca, m.in. "Opinie i informacje", Spalanie nowej mazdy", itd.
W tym miejscu opisujcie tylko to, co związane bezpośrednio z operacją "ZAKUP"...mogą być nawet takie "historyje", jak Kolega wyżej sprawił :)
Z góry dziękuję <uklon>
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez jaketherake » 10 gru 2013, 22:56

Chino napisał(a):Nie ma co porównywać sprzedaży schodzącego modelu do nowego, tym bardziej w przypadku można powiedzieć raczej niszowej marki, bo tak naprawdę, gdyby nie śmieszna polityka Mazdy (ograniczona podaż i słabe rabaty), sprzedaż M3 powinna być 10 razy większa od zeszłorocznej, bo rok temu w listopadzie Mazda sprzedała śmieszne 32 sztuki 3ki, rok później 138 sztuk nowej M3, co jest kiepskim wynikiem. Nie cieszący się specjalnym zainteresowaniem Civic, będący na rynku zaraz 2 rok sprzedał się w listopadzie w liczbie 187 sztuk (rok temu w drugim półroczu z salonów znikało 350-450 sztuk miesięcznie – fajne rabaty) , a nieciekawa, wg. mnie Auris w liczbie 536 sztuk (867 w sierpniu!). No ale konkurencyjne marki z Japonii nie mają problemu z podażą i zachęcaniem klientów rabatami.

Zgoda co do tego, że Mazda nie szybko będzie się sprzedawać jak inne marki z Japonii, ale informacja prasowa którą podawałem dotyczy sprzedaży dla całej marki, a nie tylko M3. W zeszłym roku Mazda sprzedawała średnio 200 aut miesięcznie, w tym jak na razie ponad 300, a w ostatnich miesiącach ponad 400. Jak sprzedaż M3 ruszy na dobre (pojawią się pozytywne opinie od pierwszych klientów pocztą pantoflową) oraz dorzucą nową M2 na wiosnę, to raczej można się spodziewać trendu wzrostowego.
Coś mi mówi, że cennik nowej M3 został tak ustalony, aby nominalnie wyglądało to naprawdę fajnie (sprawdzałem na Samarze ceny nowych aut i nie widzę tam opcji kupić taniej auto kompaktowe z 165km niż M3), natomiast szukać dodatkowej marży na braku upustów...
Forumowicz

Postprzez pawel_majo » 11 gru 2013, 13:56

Również rozważam zakup nowej 3'ki, bylem na jeździe testowej, rozważam SkyEnergy 120KM MT, ale zanim podejmę ostateczną decyzję zacząłem chodzić po konkurencji i testować inne auta w tej klasie (okolicy).

Kia Ceed 1.6 GDI 135KM (trochę dla przeciwwagi)
na plus: na pewno cena (po wszystkich rabatach wychodzi jakieś 10-15k taniej w zależności od wyposażenia);
na minus: wszystko inne :), jest mulasty, słaba jakość wykończenia wnętrza, głośny, słabe zawieszenie, ilość miejsca ok ale nie rozpieszcza,

Nowy Peugeot 308 ALLURE 1,6 THP 125 KM
na plus: silnik, dynamiczniejszy i zwinniejszy czuć turbinę, cena i koszty eksploatacji (przegląd co 30k za 700 zł), możliwość dokupienia gwarancji do 7 lat, więcej i większe schowki;
na minus: zawieszeniem mazda bije go na głowę, w 308'mce każdą nierówność czuć idealnie :), jakość plastików trochę tandetna, wyświetlacz multimedialny większy, lepiej usytuowany względem kierowcy, ale jakiś taki kanciasty,

To na razie tyle, może będzie pomocne dla innych.
Może ktoś też porównywał auto z innymi z segmentu ?
Może macie propozycję z czym jeszcze porównać, może coś droższego :) ?

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 11 gru 2013, 13:18
Auto: Seat Altea Ref. 1.6 MPI 102 KM, 2007
Mazda 3 BM, SkyEnergy SKYACTIV-G 2.0 165KM 6MT 2013

Postprzez benkas » 11 gru 2013, 14:28

pawel_majo napisał(a):Również rozważam zakup nowej 3'ki, bylem na jeździe testowej, rozważam SkyEnergy 120KM MT, ale zanim podejmę ostateczną decyzję zacząłem chodzić po konkurencji i testować inne auta w tej klasie (okolicy).

Kia Ceed 1.6 GDI 135KM (trochę dla przeciwwagi)
na plus: na pewno cena (po wszystkich rabatach wychodzi jakieś 10-15k taniej w zależności od wyposażenia);
na minus: wszystko inne :), jest mulasty, słaba jakość wykończenia wnętrza, głośny, słabe zawieszenie, ilość miejsca ok ale nie rozpieszcza,

Nowy Peugeot 308 ALLURE 1,6 THP 125 KM
na plus: silnik, dynamiczniejszy i zwinniejszy czuć turbinę, cena i koszty eksploatacji (przegląd co 30k za 700 zł), możliwość dokupienia gwarancji do 7 lat, więcej i większe schowki;
na minus: zawieszeniem mazda bije go na głowę, w 308'mce każdą nierówność czuć idealnie :), jakość plastików trochę tandetna, wyświetlacz multimedialny większy, lepiej usytuowany względem kierowcy, ale jakiś taki kanciasty,

To na razie tyle, może będzie pomocne dla innych.
Może macie propozycję z czym jeszcze porównać, może coś droższego :) ?

Pozdrawiam

Alfa Romeo Giulietta ;)

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
Początkujący

Od: 11 lis 2013, 22:00

Postprzez Chino » 11 gru 2013, 15:16

pawel_majo moja propozycja na test porównawczy, to Civic IX 1.8 htb, od nowego roku będzie FL (czekam na jazdy M3 chłopaka z civicklubu, który jeździ IX Lifestyle, ale chyba się nie doczekam), chętnie zestawiłbym M3 z golfem VII 1.4T 122KM. Jest jeszcze jedno auto, które mnie zastanawia i które jest w moim rozważaniu (chociaż wymaga sporej dopłaty, klasa premium), mianowicie Volvo V40 1.6 ecoboost. Sprawdź jeszcze Aurisa (jestem ciekawy).

Ceed/i30 to poprawne auta, ale zupełnie nie wyróżniające się czymkolwiek. Co ciekawe, w testach, głośność w kabinie wypada jednak na korzyść koreańczyków, zawieszenie jak zawieszenie, nie jest złe, ale układ kierowniczy odstaje od konkurencji. Francja do mnie nie przemawia.
Początkujący

Od: 20 lis 2013, 17:28
Auto: Honda Civic EP2 ES FL

Postprzez janik.marek » 11 gru 2013, 15:22

Kolega powyżej ubiegł mnie o coś droższego ;) Jeździłem nową M3 165KM bo to był oczywisty pierwszy wybór po BK :D Wszystko ok, zawieszenie, bliss super, może być ta wolnossąca jednostka.
Kolejna jazda testowa i tym razem nowe V40 150KM (240Nm) turbo benzyna i... już nie chcę Mazdy ;) jako, że jest to forum Mazdy, nie będę się rozwodził nad moją subiektywną oceną obu aut, ale wybór padł jednak na V40.
Początkujący

Od: 31 paź 2008, 13:22
Auto: Mazda 3 BK, 1.6 MZ-CD, 2005

Postprzez bjorm » 11 gru 2013, 15:29

tak jak jestem fanem mazdy to i także volvo i nie ma co się oszukiwać bo o ile mazda czasem dobrym modelem wbija się w jako takie premium to volvo raczej od dawna tam jest ;)
Obrazek
Forumowicz

Od: 6 lis 2011, 10:05
Auto: S40 || R-DES. || 2.0D || '04
Mazda 3 || 1.6 || Y6 || '04
MX-5 || 1.6 || '03 krótko.

Postprzez wpodgorski » 11 gru 2013, 15:57

Ja jeszcze ze względów czysto wizualnych, bo nie znam szczegółów technicznych, poleciłbym sprawdzenie Chevrolet Cruze Hatchback 5d. U mnie pod blokiem stoi biały i wygląda bardzo przyjemnie.
Początkujący

Od: 24 wrz 2013, 11:10
Auto: Mazda 3 SkyEnergy SKYACTIV-G 2.0 165KM 6MT 2013

Postprzez squatro » 11 gru 2013, 16:06

Chevrolet wycofuje się z Europy, ale serwis na 10 lat zapewniają.
Początkujący

Od: 15 lis 2013, 15:36

Postprzez corky1 » 11 gru 2013, 16:28

janik.marek napisał(a):Kolejna jazda testowa i tym razem nowe V40 150KM (240Nm) turbo benzyna i... już nie chcę Mazdy

Dlatego zamówilem BM z dieslem. Ale takie Volvo tez bym z checia przygarnal :)
Forumowicz

Od: 29 wrz 2007, 17:42
Auto: Mazda 3 BP Hikari MT 2019

Postprzez waxain » 11 gru 2013, 16:55

pawel_majo napisał(a):To na razie tyle, może będzie pomocne dla innych.
Może macie propozycję z czym jeszcze porównać, może coś droższego ?

Ja testowo jeździłem hondą Civic IX 1.8 przed zakupem mazdy i oglądałem nowego Seata Leona. Civic IX jest całkiem fajnym autem (i z rabatem kilka tysięcy wychodzi taniej), dla mnie jednak zbyt udziwniany kokpit i za ciasno w środku (także na miejscu dla kierowcy), do tego design mocno średni, dynamika dużo gorsza od mazdy, za to duży bagażnik :) Seat – z zewnątrz prawie tak ładny jak mazda, ale kokpit...z poprzedniego wieku, do tego po przeczytaniu wielu informacji na temat silników TSI jakoś dałem sobie spokój.

Volvo V40 – fajne autko, ale cena dla mnie była już za wysoka :)
Forumowicz

Od: 18 paź 2010, 09:03
Auto: Mazda 3 BM '14, 2.0, 120 KM

Postprzez pawel_majo » 11 gru 2013, 17:03

Opinie oczywiście czysto subiektywne

benkas – Auto kupuję dla siebie nie dla żony i z powodów czysto wizualnych Giulietta odpada :)

Chino – Do Hondy na pewno się przejdę Natomiast jeśli chodzi o Ceeda to masz rację, auto niczym się nie wyróżnia, tak jak moje stare Seicento :) , Może według testów był cichszy, ale ja jakoś tego subiektywnie nie odczułem, wręcz przeciwnie.

janik.marek – Do Volvo tez się wybiorę z czystej ciekawości, bo budżet jednak trochę przekracza. A może się lepiej nie wybierać bo później będzie problem :)
Ale może napisał byś parę słów o twoich odczuciach ?

wpodgorski – Tak jak napisał squatro , Chevrolet się wycofuje więc nie chce po czasie zostać na lodzie :( Poza tym to takie "normalne" auto :).

waxain – dzięki za opinię, co do Civika to nawet bez jazdy mam podobne odczucie, ten kosmiczny design do mnie nie przemawia, ale jestem ciekawy jak się nim jeździ. Natomiast Seata już jednego mam nie żebym narzekał ale drugiego nie chcę :) i fakt że w środku trochę wieje nudą i starością.
Początkujący

Od: 11 gru 2013, 13:18
Auto: Seat Altea Ref. 1.6 MPI 102 KM, 2007
Mazda 3 BM, SkyEnergy SKYACTIV-G 2.0 165KM 6MT 2013

Postprzez jaketherake » 11 gru 2013, 18:36

V40 bardzo fajna opcja, byłem nawet i oglądałem. Ma niestety jeden, istotny feler: cena :D
Do podobnie wyposażonej M3 trzeba dołożyć ok. 20tys. Dochodzi do tego jeszcze kwestia gustu: M3 jednak ładniejsze, Kodo rządzi <faja>
Forumowicz

Postprzez bjorm » 11 gru 2013, 21:12

i jest jeszcze jedna kwestia, idę o zakład, że będzie mieć znaczenie za parę lat. rdza. idę o zakład, że japońce nic nie poprawili i po 4-5 latach będą pierwsze blacharki, volvo to nie grozi.
Obrazek
Forumowicz

Od: 6 lis 2011, 10:05
Auto: S40 || R-DES. || 2.0D || '04
Mazda 3 || 1.6 || Y6 || '04
MX-5 || 1.6 || '03 krótko.

Postprzez ZOOMik » 11 gru 2013, 23:36

pawel_majo,
Po tym, co napisałeś widać, że Ty już wiesz, czego chcesz i tylko szukasz tu potwierdzenia swojej decyzji :)
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez uki85 » 12 gru 2013, 10:04

Ja zamówiłem na początku grudnia. SkyEnergy, 120KM plus czarny metalik (bez navi i xenonów). Początkowo chciałem silnik 100KM ale niestety takowe auto nie było dostępne (chciałem rocznik 2013). Zamówiłem więc to co było na "stock-u". W cenie alarm, dywaniki i ubezpieczenie. Z racji tego, że to rocznik 2013, po nowym roku mogę dostać jeszcze rabat. Auto do odbiory pod koniec stycznia. Z tego co udało mi się dowiedzieć "rozporządzenia" co do rabatów i cen są dostępne 1-2 dnia każdego miesiąca. Jeśli na początku stycznia nie będzie rabatów to czekam do początku lutego z odbiorem.
Co do negocjacji to nic ponad to co jest w "rozporządzeniu" nie da się ograć. Mailowo kontaktowałem się z kilkunastoma salonami w całej Polsce, wszędzie to samo. Co ciekawe po jednym z moich maili Pan z Torunia nawet skontaktował się z "moim" dilerem we Wrocławiu a Pan z Krakowa bezczelnie odesłał mnie do "lokalnego" dilera :)
Początkujący

Od: 12 gru 2013, 09:49

Postprzez b0rderline » 12 gru 2013, 20:03

waxain napisał(a):Seat – z zewnątrz prawie tak ładny jak mazda, ale kokpit...z poprzedniego wieku, do tego po przeczytaniu wielu informacji na temat silników TSI jakoś dałem sobie spokój.

w najnowszym Auto Moto Leon wyraźnie pokonał 308 i Trójkę. Szczególnie w próbach dynamicznych na torze i w slalomie. Co bardziej szokujące, kroku Maździe w tych testach dotrzymywał francuz, który nigdy z dynamicznej jazdy nie słynął. Dlatego jak ja bym dzisiaj miał wybierać, to bym się mocno nad nowym Leonem zastanowił. Jedynie jakość wykonania trochę martwi...

bjorm napisał(a):i jest jeszcze jedna kwestia, idę o zakład, że będzie mieć znaczenie za parę lat. rdza. idę o zakład, że japońce nic nie poprawili i po 4-5 latach będą pierwsze blacharki, volvo to nie grozi.
no ja bym się z Tobą na pewno o to nie zakładał. Też mi się wydaje, że rdzawe problemy dalej będą nękać trójkę...
Forumowicz

Od: 23 lip 2011, 17:41
Auto: Mazda 3 2.0, rocznik 2011