Hej,
Dzisiaj po kilku dniach stania i większym mrozie na dworze moja mazda 3 odmówiła odpalenia.
Ogólnie pierwsze odpalenie było ok, potem po zmianie kół miałem problem z odpaleniem.
Wyglądałoby jakby akumulator był rozładowany, bo słabo kręcił rozrusznikiem. udało mi się odpalić i dojechać do domu. Dodatkowo przy odpalaniu zegary skakały. Aktualnie mazda już nie odpala, lampki w kabinie święcą wyraźnie słabiej.
Akumulator?
Mogę go podładować?
Czytałem na tym forum, że tutaj może być kwestia dużo bardziej złożona (immobilizer, sterownik), więc wolę dopytać.
Mazda 3 nie odpala
Strona 1 z 1
Mazda 3 1,6 benzyna, kupiłem w tym roku, to jest moja pierwsza zima.
Wydaje mi się, że kręci ale nie zapala. Jak kręci to dużo słabiej niż wcześniej.
Ogólnie robie bardzo krótkie trasy, czasem trafi sie ~80km.
Auto ostatnio stoi trochę więcej niż jeździ, do tego pod chmurką – a ostatno przymroziło trochę.
EDIT:
Dodatkowo dodam, że pod koniec z pilota był problem z zamknięciem auta – migacze mrugały, ale drzwi się nie zamykały. Zamknąłem z kluczyka.
Wydaje mi się, że kręci ale nie zapala. Jak kręci to dużo słabiej niż wcześniej.
Ogólnie robie bardzo krótkie trasy, czasem trafi sie ~80km.
Auto ostatnio stoi trochę więcej niż jeździ, do tego pod chmurką – a ostatno przymroziło trochę.
EDIT:
Dodatkowo dodam, że pod koniec z pilota był problem z zamknięciem auta – migacze mrugały, ale drzwi się nie zamykały. Zamknąłem z kluczyka.
- Od: 2 wrz 2013, 22:43
- Auto: Mazda 3 1,6 105KM
Mogę go bezpiecznie wymontować?
Nie będzie problemu z komputerem/sterownikami?
Nie będzie problemu z komputerem/sterownikami?
normalnie wyciągnij i podładuj
Przedstawiciel regionalny VOTUM SA
Hej,
Wyciągnałem akumulator, okazało się, że nie jest to takie straszne :–)
Aktualnie akumulator przyjmuje temperaturę pokojową, wieczorem przyjedzie prostownik.
Zaciekawiło mnie natomiast to co odczytałem na akumlatorze:
CENTRO (nie a!) Starter-Batterie 12V 74Ah 680Ah
Przypomnę, że posiadam Mazdę 3 1,6 105KM z 2005 roku.
Czy to był oryginalny akumulator montowany od nowości?
Czy pojemność nie jest za duża (czytałem w temacie akumulatorów, że powinien być 60Ah) i w związku z tym akumlator wiecznie sie niedoładowywał?
EDIT:
Mam możliwość zamontowania akumlatora z Fabii (44Ah) do testów – jest sens?
Wyciągnałem akumulator, okazało się, że nie jest to takie straszne :–)
Aktualnie akumulator przyjmuje temperaturę pokojową, wieczorem przyjedzie prostownik.
Zaciekawiło mnie natomiast to co odczytałem na akumlatorze:
CENTRO (nie a!) Starter-Batterie 12V 74Ah 680Ah
Przypomnę, że posiadam Mazdę 3 1,6 105KM z 2005 roku.
Czy to był oryginalny akumulator montowany od nowości?
Czy pojemność nie jest za duża (czytałem w temacie akumulatorów, że powinien być 60Ah) i w związku z tym akumlator wiecznie sie niedoładowywał?
EDIT:
Mam możliwość zamontowania akumlatora z Fabii (44Ah) do testów – jest sens?
Z fabii jest za słaby. Polecałbym ci kupić dobrej klasy aku o właściwych parametrach a twoje problemy powinny sie rozwiązac.
Przedstawiciel regionalny VOTUM SA
Przeczytalem większość tematu o akumulatorze na forum.
Niestety mam trochę mętlik, bo brakowało tam informacji dla jakiego silnika jest polecany akumulator.
Ogólnie widziałem, że polecane są następujące:
VARTA Blue Dynami 60Ah D47
BOSCH S4 S4024 60 Ah / 540 A
Dowiedziałem się też, że akumulator musi być wyższy ok. 22,5cm.
Był/jest też problem z oznaczeniem europejskim i japońskim.
Jaki powinien być/polecany jest akumulator do moje mazdzinki ?
Aktualnie ładuje akumulator, bez prostownika miał 11,76V aktualnie przy ładowaniu jest 14V
Dopisano 9 gru 2013, 19:46:
Akumulator podładowałem i założyłem do auta. Odpalił 3 razy.
Zmierzyłem napięcie przy włączonym silniku ~14,3V, więc zakładam, że układ doładowywania jest ok.
Po wyłączeniu silnika napięcie na akumulatorze 12,5V (podczas odpalania spadało poniżej 11V).
Czyżby koniec akumulatora?
Jeśli tak to podbijam pytanie o nowy akumulator
Niestety mam trochę mętlik, bo brakowało tam informacji dla jakiego silnika jest polecany akumulator.
Ogólnie widziałem, że polecane są następujące:
VARTA Blue Dynami 60Ah D47
Dowiedziałem się też, że akumulator musi być wyższy ok. 22,5cm.
Był/jest też problem z oznaczeniem europejskim i japońskim.
Jaki powinien być/polecany jest akumulator do moje mazdzinki ?
Aktualnie ładuje akumulator, bez prostownika miał 11,76V aktualnie przy ładowaniu jest 14V
Dopisano 9 gru 2013, 19:46:
Akumulator podładowałem i założyłem do auta. Odpalił 3 razy.
Zmierzyłem napięcie przy włączonym silniku ~14,3V, więc zakładam, że układ doładowywania jest ok.
Po wyłączeniu silnika napięcie na akumulatorze 12,5V (podczas odpalania spadało poniżej 11V).
Czyżby koniec akumulatora?
Jeśli tak to podbijam pytanie o nowy akumulator
Wystąpił u mnie w zeszłym tygodniu ten sam problem, a mianowicie niewielki mróz i auto nie odpaliło.
W swojej M3 miałem oryginalny akumulator Panasonica na którym to absolutnie nie było żadnych oznaczeń i jego wymiary ogólnie rzecz biorąc były z kosmosu w porównaniu z akumulatorami dostęonymi na rynku. Dodam że Panasonic skończył już 5 lat więc jego pojemność znacząco się pogorszyła. Postanowiłem nie bawić się w dodatkowe ładowania itp bo ze względu na wiek ten aku może w każdei chwili zawieść.
Mój wybór padł na
Pasuje idealnie do skrzynki w M3 2.0 benzyna. Nie trzeba kombinować jakiś podkładek pod obejmę żeby nie przemieszczał się podczas jazdy. Kupuj ten konkretny model boscha lub szukaj czegoś o podobnych parametrach i wymiarach i będzie pasować.
W swojej M3 miałem oryginalny akumulator Panasonica na którym to absolutnie nie było żadnych oznaczeń i jego wymiary ogólnie rzecz biorąc były z kosmosu w porównaniu z akumulatorami dostęonymi na rynku. Dodam że Panasonic skończył już 5 lat więc jego pojemność znacząco się pogorszyła. Postanowiłem nie bawić się w dodatkowe ładowania itp bo ze względu na wiek ten aku może w każdei chwili zawieść.
Mój wybór padł na
Pasuje idealnie do skrzynki w M3 2.0 benzyna. Nie trzeba kombinować jakiś podkładek pod obejmę żeby nie przemieszczał się podczas jazdy. Kupuj ten konkretny model boscha lub szukaj czegoś o podobnych parametrach i wymiarach i będzie pasować.
- Od: 8 maja 2010, 00:52
- Auto: Mazda 3 2.0 A/T 150 KM
Problem powrócił (pewnie razem z mrozami) i znowu nie odpaliłem. Kupiłem już akumulator BOSCH S4 S4024 60 Ah / 540 A (jest on wyższy i krótszy). Jak zamontuje to napisze jak pasuje do wersji 1.6, chociaż nie spodziewam się niespodzianiki.
Zastanawiaja mnie dwie kwestie:
– czy warto wsadzac nowy akumulator na te mrozy (-15st do końca tygodnia) czy odczekac ?
– dlaczego przy słabym akumulatorze przy odpalaniu zapalały mi się światła ? problem zgłaszał też inny użytkownik forum, wydaje mi się to też bardzo nielogiczne – nie dość, że słaby akumulator to jeszcze musi obsłużyć światła :/
Zastanawiaja mnie dwie kwestie:
– czy warto wsadzac nowy akumulator na te mrozy (-15st do końca tygodnia) czy odczekac ?
– dlaczego przy słabym akumulatorze przy odpalaniu zapalały mi się światła ? problem zgłaszał też inny użytkownik forum, wydaje mi się to też bardzo nielogiczne – nie dość, że słaby akumulator to jeszcze musi obsłużyć światła :/
nie bardzo rozumiem dlaczego prowadzisz "swoj watek" o wymianie aku skoro juz taki istnieje...
viewtopic.php?f=470&t=61407&p=2786809&hilit=akumulator#p2786809
i w dodatku tez tam wstawiasz posta, a wlasciwie... "dubel"
viewtopic.php?f=470&t=61407&p=2786809&hilit=akumulator#p2786809
i w dodatku tez tam wstawiasz posta, a wlasciwie... "dubel"
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Tutaj opisałem problem, który niekoniecznie musiał być związany z akumulatorem – np. alternator, rozrusznik czy jeszcze coś innego. W tamtym temacie są informacje o akumulatorach.
Temat zamykam. Info na PW
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
Strona 1 z 1