Witam serdecznie forumowiczów.
Ostatnio zakupiłem olej do mojego diesla na dolewkę – castrol magnatec 10W-40 A3 /B4 zarówno do diesla jak i silników spalinowych. Niestety w domu zauważyłem że na opakowaniu oleju jest inne oznaczenie – A3/B4. Obecnie mam zalany w mojej Madzi castrola 10W-40 B4. Chciałbym wiedzieć zatem czy mogę uzupełnić poziom oleju nie czyniąc tym samym szkody w silniku?
Castrol Magnatec 10W 40 B4 a Castrol Magnatec 10W 40 A3/B4 – czy można je mieszać?
Strona 1 z 1
oleje są mieszalne i na pewno nic się nie stanie
PS. Są złe opinie o oleju Castrol w DiTD.
PS. Są złe opinie o oleju Castrol w DiTD.
Możesz śmiało wymieszać te dwa oleje ze sobą. A poza tym producent dla Twojego silnika przewidział olej o parametrach 10W 30 CF/B2 i nie słuchaj opini na temat Castrola, sam na takim jeżdżę i nie mam do niego najmniejszych zastrzeżeń.
Mynio 86 napisał(a):nie słuchaj opini na temat Castrola
Masz DiTD? Ja nie mam nic do oleju Castrol i jest to bardzo dobry olej ale napisałem że dla wielu osób nie sprawdził się w DITD.
Np. jak bym miał VW to tylko bym lał Castrol bo ma specjalne dodatku które zapobiegają zamarzaniu odmy a wiem że jest to częsta przypadłość.
Dziękuję wszystkim za pomoc i szybkie udzielenie odpowiedzi.
Castrola używam do mojej Madzi od pierwszych dni jej użytkowania według zaleceń mojego pierwszego mechanika gdyż nie wiedziałem jaki olej był używany przez poprzedniego właściciela. Po 3 latach i 50 tys. kilometrów nie mogę narzekać na ten olej a wolę zostać przy jednym oleju a nie mieszać za każdym razem zgodnie z panującymi trendami. Cieszy mnie fakt, że nie będę musiał biec do sklepu aby wymieniać olej.
Castrola używam do mojej Madzi od pierwszych dni jej użytkowania według zaleceń mojego pierwszego mechanika gdyż nie wiedziałem jaki olej był używany przez poprzedniego właściciela. Po 3 latach i 50 tys. kilometrów nie mogę narzekać na ten olej a wolę zostać przy jednym oleju a nie mieszać za każdym razem zgodnie z panującymi trendami. Cieszy mnie fakt, że nie będę musiał biec do sklepu aby wymieniać olej.
-
Julas
Oleje z tej samej klasy sa mieszalne, ale szczerze mowiac i tak lepiej lac syntetyki ewentualnie HC.
-
Przemek323c
Strona 1 z 1