Światła postojowe-żarówki i montaż diod LED
Panowie może to jest rozwiązanie problemu z przepalaniem się żarówek w wyniku panującej wysokiej temperatury w kloszu lampy-
http://allegro.pl/w5w-t10-dioda-ceramic ... 12799.html Testował ktoś może?

Posiada ktoś może zamontowane u siebie w postojówkach ledy o małym kącie rozproszenia światła (takie jak w przedostatnim poście) i podzieliłby się zdjęciem jak to wygląda? Faktycznie jest taka spora różnica między szerokim i wąskim kątem?
Jeśli miał bym polecać żarówki postojowe to były by to te żarówki
http://allegro.pl/led-zarowka-w5w-w3w-c ... 26668.html przechodziłem przez ten temat jakiś czas temu i utopiłem wcześniejsze żarówki w lampie
Proponowane prze zemnie maja identyczne wymiary co zwykła żarówka z mocowaniem W5W

-
g.kulis
Parę postów wyżej pytałem o żarówki W5W w ceramicznej obudowie. Międzyczasie je kupiłem. Żarówki te to niestety produkt marnej jakości- kupienie dwóch świecących w tym samym kolorze to zwykła loteria. Na chwilę obecną jestem już po ich pierwszej wymianie- owszem nowe święcą tak samo- szkoda tylko, że nie jest to kolor biały a kolor podchodzący pod fiolet.
Zdecydowanie nie polecam. Nie pozostaje mi nic innego jak kontynuować poszukiwania idealnej żarówki ledowej W5W do naszych lamp. 
Poszukaj u nich:
http://allegro.pl/sklep/4768765_led-labs-tuning-elektronika
albo u nich:
http://allegro.pl/sklep/23916149_ledix
Kupowałem u obu sprzedawców i oboje są ok. Od tych drugich mam aktualnie swoje postojówki. Są mocne i oczywiście w identycznym kolorze

albo u nich:

Kupowałem u obu sprzedawców i oboje są ok. Od tych drugich mam aktualnie swoje postojówki. Są mocne i oczywiście w identycznym kolorze

Szkoda, że ciężko jest dostać diody W5W o barwie biały ciepły. Miałem przez 2 dni takie diody ze sklepu z elektroniką i jak dla mnie już za bardzo to podchodziło pod kolor niebieski. Wróciłem do zwykłych żarówek, ale teraz świecą za bardzo na żółto w porównaniu do żarówek H1. Z kolei postojówki Philips czy Osram z niebieską powłoką sporo kosztują, a i wcale długo nie świecą. Co ciekawe, diody, które w reflektorach dawały niebieską poświatę, znakomicie spisują się w przypadku oświetlenia tablicy rejestracyjnej – dają ładną, białą barwę bez żadnych wtrąceń.
No to pytanie laika w temacie led. Padły mi obie postojówki i wiem, że chcę wsadzić LED. Na drogowych nie jeżdżę zbyt często (trasa gdzie jest słaby ruch wypada mi max. 1 raz na miesiąc) więc zbyt wysoką temp. o której była mowa w tym temacie się nie przejmuję.
Będę chciał wymienić wszystkie żaróweczki w5w na led (także te drzwiach i suficie).
Proszę o wyjaśnienie kilku danych. Dla przykładu podam 2 ledy oferowane przez jednego ze sprzedawców:
Postojówki led T10 W5W 13 x 5050 SMD
Specyfikacja:
– Kąt świecenia: 360 stopni
– Symbol trzonka: W5W, T10, R10
– Napięcie: 12V
– Pobór mocy: do 2,5W
Długość: 43mm
– Szerokość: 11mm
LED Typ: 13 LED 5050 SMD 3chip Epistar
Kolor: biały
Barwa: zimna (xenon look)
Postojówki led T10 W5W 20 x SMD
Specyfikacja:
– Długość: 28mm
LED Typ: 20 LED SMD
Widzę, że mają różną długość więc nie wiem, które będą lepsze i do czego (postojowe i te wewnątrz auta, ew. również tablica z tyłu). Poza tym ilość diód (nie wiem dlaczego te z 20 są tańsze).
O co chodzi z tym kątem świecenia? Chodzi o to, że dookoła takiej "lampki" rozprasza się światło równomiernie? Najbardziej zależy mi na tym żeby poprawić jasność przed autem. Nie zależy mi na jakimś mega rozświetleniu reflektora bo np. lepiej to wygląda itp.
Dodam też, że w reflektorach jako światła mijania mam xenony.
Ew. jeśli macie sprawdzone typy to proszę tu podać, ew. na PW. Przyznam szczerze, że przeczytałem cały ten temat 3 razy. I im bardziej się w niego zagłębiałem to bardziej głupiałem i nie wiem co wybrać :/
Będę chciał wymienić wszystkie żaróweczki w5w na led (także te drzwiach i suficie).
Proszę o wyjaśnienie kilku danych. Dla przykładu podam 2 ledy oferowane przez jednego ze sprzedawców:
Postojówki led T10 W5W 13 x 5050 SMD
Specyfikacja:
– Pobór mocy: do 2,5W
Długość: 43mm
LED Typ: 13 LED 5050 SMD 3chip Epistar
Postojówki led T10 W5W 20 x SMD
Specyfikacja:
– Długość: 28mm
LED Typ: 20 LED SMD
Widzę, że mają różną długość więc nie wiem, które będą lepsze i do czego (postojowe i te wewnątrz auta, ew. również tablica z tyłu). Poza tym ilość diód (nie wiem dlaczego te z 20 są tańsze).
O co chodzi z tym kątem świecenia? Chodzi o to, że dookoła takiej "lampki" rozprasza się światło równomiernie? Najbardziej zależy mi na tym żeby poprawić jasność przed autem. Nie zależy mi na jakimś mega rozświetleniu reflektora bo np. lepiej to wygląda itp.
Dodam też, że w reflektorach jako światła mijania mam xenony.
Ew. jeśli macie sprawdzone typy to proszę tu podać, ew. na PW. Przyznam szczerze, że przeczytałem cały ten temat 3 razy. I im bardziej się w niego zagłębiałem to bardziej głupiałem i nie wiem co wybrać :/
Goth napisał(a):Poza tym ilość diód (nie wiem dlaczego te z 20 są tańsze).
Bo te 20 to diody najniższej jakości. One się tylko świecą, nic nie oświetlają.
Goth napisał(a):O co chodzi z tym kątem świecenia? Chodzi o to, że dookoła takiej "lampki" rozprasza się światło równomiernie?
Można tak powiedzieć. Gdyby było 180 stopni, to żarówka świeci właściwie tylko przed siebie.
Goth napisał(a):w reflektorach jako światła mijania mam xenony.
I to jest główny powód do zmiany postojówek na zimne LEDy
Ja mam takie:
Postojówki miałem niebieskie, świecą bardzo dobrze. Jestem z nich zadowolony:

I wewnątrz samochodu. Podsufitka biały zimny, drzwi niebieskie:

Te droższe są nieco mocniejsze.

Ok,
dzięki za namiar, że masz i są sprawdzone. Znalazłem jednak jeszcze np. coś takiego:
http://allegro.pl/postojowki-led-t10-w5w-9smd-5050-oryginal-epistar-i3980013870.html
Dane techniczne:
Zastosowanie: ośw. postojowe, wnętrza pojazdu, kierunki boczne, tablicy rejestracyjnej itd.
Napiecie: 12V
Wymiary: 11mm (średnica), 36mm (długość)
Symbol trzonka: R10, T10
Kąt świecenia: 360 stopni
Pobierana moc: 2,16W ( mniej o 70% od standardowych żarówek
!! )
Żywotność: 50000h
Barwa: zimna biel ( 6500 – 6800K )
Sposób montarzu: "na wcisk"
Certyfikat: CE, RohS.
Dodatkowe informacje: żarówka biegunowa
Ew. tutaj droższe tego samego typu, z 13 diodami:
http://allegro.pl/postojowki-led-t10-w5w-13smd-5050-oryginal-epistar-i3979940340.html
Zastosowanie: ośw. postojowe, wnętrza pojazdu, kierunki boczne, tablicy rejestracyjnej itd.
Wymiary: 11mm (średnica), 43mm (długość)
Pobierana moc: 3,12W ( mniej o 70% od standardowych żarówek
!! )
W związku z tym, że pobierana moc jest większa to i moc oddawana świecenie będzie większa, prawda?
dzięki za namiar, że masz i są sprawdzone. Znalazłem jednak jeszcze np. coś takiego:

Dane techniczne:
Wymiary: 11mm (średnica), 36mm (długość)
Pobierana moc: 2,16W ( mniej o 70% od standardowych żarówek

Ew. tutaj droższe tego samego typu, z 13 diodami:

Wymiary: 11mm (średnica), 43mm (długość)
Pobierana moc: 3,12W ( mniej o 70% od standardowych żarówek

W związku z tym, że pobierana moc jest większa to i moc oddawana świecenie będzie większa, prawda?
Prawda, ale tylko częściowo. Moc takiej żarówki okrślana jest na podstawie prądu pobieranej przez nią. W każdej z żarówek jest rezystor, który również pobiera prąd.
Poza tym, obawiam się, że możesz ani jednej, ani drugiej nie zmieścić do lampek w podsufitówce. Mogą być za szerokie. Te moje chodzą tak na styk. Natomiast do postojówek powinny wejść, jednak nie dam sobie nic uciąć za jakość tych LEDów, które pokazałeś.
Ostatnio szukałem do siebie i znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/najmocniejsze-postojo ... 05522.html
albo
http://allegro.pl/postojowki-led-w5w-t1 ... 62453.html
Cena nieco wyższa, ale jakość i moc na pewno większa.
Poza tym, obawiam się, że możesz ani jednej, ani drugiej nie zmieścić do lampek w podsufitówce. Mogą być za szerokie. Te moje chodzą tak na styk. Natomiast do postojówek powinny wejść, jednak nie dam sobie nic uciąć za jakość tych LEDów, które pokazałeś.
Ostatnio szukałem do siebie i znalazłem coś takiego:

albo

Cena nieco wyższa, ale jakość i moc na pewno większa.

kubsztyk napisał(a):Szkoda, że ciężko jest dostać diody W5W o barwie biały ciepły. Miałem przez 2 dni takie diody ze sklepu z elektroniką i jak dla mnie już za bardzo to podchodziło pod kolor niebieski.
To może coś takiego:

Jest tutaj i barwa ciepła. Tylko co to warte? Sam się zastanawiam nad tymi w barwie xenon bo cena niska.
A jeszcze tak zapytam. Czy w drzwiach jest dozwolone stosowanie niebieskich żarówek? Czy ew. przy kontroli policja ma pretekst do robienia problemów?
Goth napisał(a):Czy w drzwiach jest dozwolone stosowanie niebieskich żarówek? Czy ew. przy kontroli policja ma pretekst do robienia problemów?
myślę, że we wnętrzu możesz robić (prawie) co chcesz
u siebie wewnątrz mam led ale ciepły bo nie lubie tego zimnego wpadający w niebieski
- Od: 17 cze 2007, 23:11
- Auto: Śliwka 2.0 M6 ;)
nie wrzucałem ich jeszcze do postojówek, ale z ciekawości spróbuje
Ostatnio edytowano 17 lut 2014, 23:04 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta
- Od: 17 cze 2007, 23:11
- Auto: Śliwka 2.0 M6 ;)
W końcu się zdecydowałem.
Kupiłem ostatecznie te na postojówki:
http://allegro.pl/zarowka-led-w5w-w3w-t10-5-smd-ciepla-kolory-dl-i3971747995.html
Do tego jako żarówki do wnętrza auta:
http://allegro.pl/led-w5w-t10-5-led-5050-xenon-zimna-biel-dl-i3916480953.html
Do tego jeszcze osiową do bagażnika i 2 ledowe do osłon przeciwsłonecznych.
Podobno te pierwsze są dużo lepsze jakościowo od tych, które wziąłem do wnętrza.
Jak dojdą, pozakładam, to dam znać ile w tym prawdy.
Spróbuję też zrobić jakieś fotki.
Kupiłem ostatecznie te na postojówki:

Do tego jako żarówki do wnętrza auta:

Do tego jeszcze osiową do bagażnika i 2 ledowe do osłon przeciwsłonecznych.
Podobno te pierwsze są dużo lepsze jakościowo od tych, które wziąłem do wnętrza.
Jak dojdą, pozakładam, to dam znać ile w tym prawdy.
Spróbuję też zrobić jakieś fotki.