Mam pytanie czy opłaca się to remontować czy bardziej wymiana silnika. Proszę o pomoc
BIERZE OLEJ- DYMI NA WYSOKICH OBROTACH
Strona 1 z 1
Witam, posiadam Mazde 3 2.0 150km, powyżej 5,5 tys. obrotów dość mocno dymi czuć spalany olej, na bagnecie widać spadek oleju, podobno to pierścienie zaworów.
Mam pytanie czy opłaca się to remontować czy bardziej wymiana silnika. Proszę o pomoc
-
maldominik
Wymiana pierścieni na OE + głowica około 2.3 -2.5 tys. zł. co bardziej się opłaca
?
zależy gdzie zaprowadzisz auto. Czy do warsztatu czy do mechanika w cichym garażu ale trzeba sprawdzić by był rzetelny i kompetentny. Kiedyś miałem Mazdę 323f BA i po zakupie okazało się że pije olej jak głupia. Miałem do wyboru kupić silnik za 800zł lub naprawić swój. Naprawiłem swój z tego powodu że zrobiłem to sam w garażu i wiedziałem że wsadzę kasę ale będę miał zrobiony silnik. Kupiłem pierścienie, uszczelniacze zaworowe, uszczelki, dobry olej głowicy nie planowałem bo nie było potrzeby, złożyłem i przez 5 lat jeździłem i silnik chodził idealnie. Nigdy nie trafisz w jakim stanie kupisz silnik, dlatego zrobiłem swój i miałem pewność że jest wszystko ok, niż używany i tak samo rozwalony i wtedy 2x wywalasz kasę. Kupisz silnik to i ktoś Ci go musi wymienić, zrobisz swój silnik to musisz kupić części i najlepiej znaleźć dobrego mechanika w cichym garażu. Wybór należy do Ciebie a każdy ma inne zdanie.
Strona 1 z 1