Spryskiwacze reflektorów. Problemy...
Strona 1 z 1
Szybkie pytanie z mojej strony, jak wyglądają spryskiwacze do ksenonów w nowej trójce (dealer poinformował mnie, że samochód takowe posiada). Może ktoś podrzucić zdjęcie dla porównania z i bez? A druga sprawa jak działają te spryskiwacze, czy to jest automat?
wpodgorski napisał(a):Szybkie pytanie z mojej strony, jak wyglądają spryskiwacze do ksenonów w nowej trójce (dealer poinformował mnie, że samochód takowe posiada). Może ktoś podrzucić zdjęcie dla porównania z i bez? A druga sprawa jak działają te spryskiwacze, czy to jest automat?
Pewnie tak samo jak w 6, czyli jedno przemycie świateł na 5 psiknięć czy cykli psiknięcia na szybę. Nie ma osobnego przycisku. Z moich obserwacji wynika, że jak się stoi w miejscu to nie przemyje świateł.
- Od: 27 lis 2010, 03:46
- Auto: Mazda 323f 1.6 BJ 2001, corolla 1.4D E12 2005, Mazda 6 2.0 GJ 2012
ZOOMik dzięki wielkie za zdjęcia i odpowiedź, hamakarol również dziękuje. Ostatnie pytanko a'propos ksenonów. Czy dobrze rozumiem, że spryskiwacze to elementy zaznaczone białą ramką? Wysuwne? Tak jak w Audi? Czy te elementy to części z przedniego czujnika parkowania? Jeżeli tak to gdzie spryskiwacze?
- Od: 15 cze 2009, 15:19
- Auto: viewtopic.php?f=332&t=172754
wpodgorski napisał(a):Czy dobrze rozumiem, że spryskiwacze to elementy zaznaczone białą ramką? Wysuwne? Tak jak w Audi? Czy te elementy to części z przedniego czujnika parkowania? Jeżeli tak to gdzie spryskiwacze?
Koledzy już odpowiedzieli – zaznaczyłeś spryskiwacze (a dokładniej to ich maskownice) – tak, są one wysuwane ze zderzaka pod wpływem ciśnienia tłoczonego płynu.
W uzupełnieniu fotka ze ww. elementem a obok widoczny czujnik parkowania:

Co to za pomysł, aby wyłączać spryskiwacze reflektorów
Kupujesz auto za prawie 100-kę pln a na płynie chcesz oszczędzać?! Poza tym w ciągu dnia, jak będziesz jeździł na światłach dziennych, spryskiwacze nie powinny i tak działać, więc płyn się nie będzie marnował, jeśli Ci go tak bardzo szkoda. Natomiast po zmroku/w nocy, gdy zapalą się światła mijania, będą i jak najbardziej powinny, właśnie zwłaszcza jesienią/zimą to ważne, kiedy większy „syf” na jezdni. Co do ich skuteczności działania również mam zupełnie odmienne zdanie –sprawdź, jak wygląda strumień światła przed i po umyciu z użyciem spryskiwaczy to może zmienisz poglądy. O konsekwencjach posiadania brudnych kloszy w przypadku silnych źródeł światła, jakimi są lampy wyładowcze, mam nadzieję wiesz. Osobiście nie chciałbym, aby na drodze oślepiał mnie ktoś, komu szkoda było paru złotych na płyn i dlatego wyłączył spryskiwacze 

Pojezdzij kilka.... niekoniecznie lat autem z ksenonami i spryskiwaczami, ktore same się włączają (podczas uruchamiania wycieraczek) i wtedy pogadamy. Świateł dziennych które są akurat teraz a kiedyś mie były oferowane w to nie mieszaj. Tutaj nie chodzi o tylko o koszt plynu. O co jeszcze sam wydedukuj.
Za literufki odpowiada Tapatalk.
Za literufki odpowiada Tapatalk.
„jak kaczka traci orientację, to nurkuje doopą” M.Piwowski
Cóż, szczerze współczuję, że musiałeś poruszać się autem tak bezmyślnie zaprojektowanym, ale, tutaj dyskutujemy o „nowej trójce” i do tego modelu, przede wszystkim, odnosiło się zarówno Twoje pytanie, jak i moja odpowiedź. Nie pisz mi też, abym DRL do tego nie mieszał, skoro 3BM jest w nie fabrycznie wyposażona, więc w tym aucie nie będziesz skazany na działanie spryskiwaczy reflektorów, kiedy nie są one tak naprawdę potrzebne.
Jeśli nie o koszt płynu chodzi, to oświeć mnie, proszę, co to takiego strasznego się dzieje, że trzeba, Twoim zdaniem, spryskiwacze wyłączać(?) – jestem ciekaw, naprawdę, bo jeżdżę obecnie, jak i wcześniej autem z xenon-ami i jakoś do głowy mi nigdy nie przyszły takie kombinacje.
Jeśli nie o koszt płynu chodzi, to oświeć mnie, proszę, co to takiego strasznego się dzieje, że trzeba, Twoim zdaniem, spryskiwacze wyłączać(?) – jestem ciekaw, naprawdę, bo jeżdżę obecnie, jak i wcześniej autem z xenon-ami i jakoś do głowy mi nigdy nie przyszły takie kombinacje.

Strona 1 z 1