Piłka nożna – temat zbiorczy
Messi z Argentyna tez nie zdobywa wysokich miejsc. Gra cala druzyna, a dwa ostatnie mecze to byly wielkie przetasowania. Nawet Ronaldo by sie pogubil gdyby gral dwa mecze z rzedu z kim innym.
Poza tym przypatrzcie sie Robertowi jak gra na linii spalonego i ile razy chce wyjsc do prostopadlej pilki, a nasi kopacze nie potrafia zagrac jak np. Iniesta przez pol boiska prostopadlej galy.
Zespol nie jest w ogole zgrany, a czas spedzony na zgrupowaniach to jest moze pare godzin treningu. Sam Pele by tego nie ogarnal. Nawalka pewnie chce skleic zespol ktory bedzie gral caly nastepny rok ze soba by w 2015 juz cos z tego bylo.
Pozdrawiam.
Poza tym przypatrzcie sie Robertowi jak gra na linii spalonego i ile razy chce wyjsc do prostopadlej pilki, a nasi kopacze nie potrafia zagrac jak np. Iniesta przez pol boiska prostopadlej galy.
Zespol nie jest w ogole zgrany, a czas spedzony na zgrupowaniach to jest moze pare godzin treningu. Sam Pele by tego nie ogarnal. Nawalka pewnie chce skleic zespol ktory bedzie gral caly nastepny rok ze soba by w 2015 juz cos z tego bylo.
Pozdrawiam.

- Od: 28 sie 2007, 22:34
- Auto: 323f 96' :)
nie można mówić o stabilności skoro większość naszych piłkarzy ma problem z utrzymanie dobrej formy przez dłuższy okres. Na tą chwilę to mamy bramkarzy, napastnika i 2 pomocników. reszta powinna być brana pod uwagę na podstawie formy w klubie. poza tym widać przepaść pomiędzy wyróżniającym się piłkarzem w naszej lidzę od grającego piłkarza na zachodzie
kinki napisał(a):Bo_Lo napisał(a):pinokia?
"pinokiowie" to starali się mu zagrać
Dobrze powiedziane, jak ma strzelać w kadrze jak nie ma kto mu praktycznie podać? Nie potrafią zagrać 5-6 podań na jeden kontakt czy nawet na dwa. W każdym meczu Robert musi cofać się po piłkę do środka pola. Ok w klubie też to robi jednak tam ma zawsze 2-3 piłkarzy do zagrania, a u nas jak pojawi się jeden to już sukces. Narzekacie, że nie strzela goli w kadrze, mając czasem jedną, w porywach dwie sytuacje w meczu nie zawsze musi się to udać. W klubie w większości spotkać ma dużo większą ilość podań które może zamienić na bramkę. A pokażcie mi chociaż jednego napastnika który wykorzystuje chociaż 50% tego co ma? Nie ma takiego. Błaszczykowski jest tak samo odcinany od piłki jak Lewandowski, a reszta tylko podaje w szerz, szkoda z jednej strony, że paru wartościowych piłkarzy na razie jest oddawanych do U21. Poczekamy za rok do kadry wejdzie paru młodych piłkarzy: Zieliński, Milik, Salomon, Pawłowski, Wolski. Co z tego, że w swoich klubach praktycznie nie grają. Ale są w klubach obok piłkarzy od których nawet na treningu można wiele się nauczyć. Pomijając fakt, że tam trening daje więcej niż niejeden mecz rozegrany w naszej lidze. Spójżcie tylko na nasze ligowe gwiazdy, czy tez najlepszych strzelców. Od paru sezonów praktycznie cała czołówka to gracze innego pochodzenia którzy w swoim kraju nawet nie zaistnieli. Taki poziom ligi prezentujemy. Nawet taki Quintana z Jagielloni (daje ten przykład, bo oglądam te mecze naszej ekstraklasy najczęściej) ogarnia obiema nogami, ma nieszablonowe zagrania. Często się pokazuje do rozgrywania, odegrania piłki, jeden z najlepszych graczy rundy jesiennej. No i co z tego jak w Hiszpanii grał w trzeciej lidze. Dajemy pupy od lat z systemem szkolenia i to jest okrutna prawka. Myślicie, że gdyby taki Podolski, Klose, Kościelny itd. wychowali się u nas i grali na naszych boiskach byli by takimi gwiazdami? Byli by kolejnymi szarakami którzy by dostali parę spotkań w reprezentacji w najlepszym wypadki, a może nawet by nie grali w ekstraklasie tylko w niższych klasach rozgrywkowych. Talent to nie wszystko, u nas 1 na 1000 eksploduje.
Śmiać mi się chce jak słyszę, czytam opinie po meczu (nie mówię o dwóch ostatnich), że dali pupy, nic nie zagrali itd. Wszyscy w naszym kraju są ekspertami od piłki (tej wynikowej), a mało kto oglądając mecz zwraca uwagę na ustawianie się podczas akcji piłkarzy, sposób ich zachowania, wychodzenia na pozycje dla rozgrywającego w danej chwili.
Tak jak zachowanie i komentarze Tomaszewskiego stawiają mi tego człowieka na równi ze Szpakowskim. Może był bramkarzem nie do przejścia, może osiągną coś w latach 70-80 ubiegłego wieku. Ale bez obrazy Panowie, reprezentację z tamtych lat świetności teraz by rozniósł zespół z drugiej ligi. Samym przygotowaniem taktycznym i fizycznym. Zachód oddala się od nas nieubłaganie i tak dalej będzie bez reformy. Najlepszym przykładem jest nasz rodzynek w europejskich pucharach. Bilans w LE 0-7, ostatnie miejsce w tabeli. Bilans 35-17 i lider jadący na kolejnego mistrza. A w europie jadą po nas jak chcą nawet nie średniaki europejskiej piłki.
Jestem za ograniczeniem obcokrajowców w drużynie na każdym szczeblu rozgrywkowym, do maksymalnie 3 w wyjściowym składzie i 5 w osiemnastce meczowej. Po co nam kolejna Brazylijska Pogoń itd. Dajmy grać młodym, co dam da to, że pokaże się 30 letni Brazylijczyk, Kenijczyk czy Chińczyk, jak może się ograć na jakimś poziomie młody piłkarz. Niskim bo niskim jak cała nasza liga. Spójrzmy tylko na zachód gdzie co jakiś czas 16-17 letni piłkarz wskakuje do podstawowej jedenastki, ogrywa się i zdobywa umiejętności, doświadczenie i umacnia pewność siebie. U nas lepiej wydać 200 tysięcy na jakiś mega transfer z Afryki niż przeznaczyć te pieniądze na własne szkółki piłkarskie.
Zapewne mój wywód nie spodoba się większości, jednak taka jest nasza szara piłkarska Polska rzeczywistość.
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
Ja w wiekszosci tez,jednak wk...wia mnie wieczne wybielanie Lewego.Ja rozumiem ze nie zagra na poziomie jak w BVB,ale on sie zachowuje jakby sie cofal w rozwoju w reprezentacji.przeciez nie gralismy z Hiszpanią.W meczu z San Marino to teoretycznie powinni z Blaszczykowskim sami wygrac mecz....
Słowacja?Irlandia?pleasse
I nawet nie chodzi o to czy strzelil bramke- gdyby zaliczyl asyste to by starczylo.Polacy patrza wybiorczo- Z jednej strony wynosza pod niebiosa jaki to debesciak w BVB z drugiej nie chcemy go rozliczyc z dokonan w kadrze.
I nie ma co sciemniac ze to tylko wina innych ,bo sytuacje 100% tez marnowal i nic go w tym momencie nie tlumaczy.Zachowanie tych dwóch panow ze sie poklocili i sobie nie podaja pilki to juz wogóle żenada.
Porównanie Lewego do CR7 (tak lubiane przez wielu po jednym takim meczu)tak samo.Obejrzyjcie mecz portugalii ze szwecja jak CR tez gra z druzyna inna niz Real,tez cofa sie po pilke i strzela 3 gole.
Inna galaktyka.
Wychodzi na to ze Lewy jest za dobry-zwolnic go ,wziac gorszego ,moze strzeli bramke
Ile jeszcze meczów bez bramek Lewus bedzie nietykalny?Napastnika rozlicza sie ze skutecznosci i tyle... wilelu mlodych czeka na to miejsce...
Słowacja?Irlandia?pleasse
I nawet nie chodzi o to czy strzelil bramke- gdyby zaliczyl asyste to by starczylo.Polacy patrza wybiorczo- Z jednej strony wynosza pod niebiosa jaki to debesciak w BVB z drugiej nie chcemy go rozliczyc z dokonan w kadrze.
I nie ma co sciemniac ze to tylko wina innych ,bo sytuacje 100% tez marnowal i nic go w tym momencie nie tlumaczy.Zachowanie tych dwóch panow ze sie poklocili i sobie nie podaja pilki to juz wogóle żenada.
Porównanie Lewego do CR7 (tak lubiane przez wielu po jednym takim meczu)tak samo.Obejrzyjcie mecz portugalii ze szwecja jak CR tez gra z druzyna inna niz Real,tez cofa sie po pilke i strzela 3 gole.
Inna galaktyka.
Wychodzi na to ze Lewy jest za dobry-zwolnic go ,wziac gorszego ,moze strzeli bramke
Ile jeszcze meczów bez bramek Lewus bedzie nietykalny?Napastnika rozlicza sie ze skutecznosci i tyle... wilelu mlodych czeka na to miejsce...
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Nie znam,tak wszyscy twierdzą i piszą;–)coś w tym jest,może młodym by bardziej zależało.
Gorszego bilansu bramek już chyba nie będzie. Poniżej zera nie da się spaść;–)
Ale już nic nie mówię,na piłce znam się słabo,oglądam sporadycznie. To są tylko moje odczucia i wnioski z tego co widzę i czytam.
Wysłane z mojego WT19i przy użyciu Tapatalka
Gorszego bilansu bramek już chyba nie będzie. Poniżej zera nie da się spaść;–)
Ale już nic nie mówię,na piłce znam się słabo,oglądam sporadycznie. To są tylko moje odczucia i wnioski z tego co widzę i czytam.
Ostatnio edytowano 21 lis 2013, 20:55 przez Bo_Lo, łącznie edytowano 1 raz
Poziom obrony tak jak mówisz,ale oni są bardziej usprawiedliwieni niż atak. Oni mogą powiedzieć że grali w tym składzie w reprezentacji pierwszy czy drugi raz. Mi chodzi bardziej o atak . Jak już w końcu jakaś akcja się wykluje to brak skuteczności razi podwójnie.
Bo_Lo napisał(a):Obejrzyjcie mecz portugalii ze szwecja jak CR tez gra z druzyna inna niz Real,tez cofa sie po pilke i strzela 3 gole.
Akurat składa się, że oglądałem praktycznie cały ten mecz. 3 z 4 bramek które strzelił CR7 w tym dwumeczu to prostopadłe podania idealnie w tępo których nie powstydziłby się żaden rozgrywający. Dodać do tego jego szybkość i mamy bramkę. Za to dwie bramki Ibry to jedna wolny z 16m, a druga idealne dośrodkowanie na głowę z rożnego i obrona która się pogubiła.
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
A co ,nie wolno? A kto się zna,komu to oceniać? Zawsze znajdzie się ktoś kto zna się bardziej ;–)
Takie są spostrzeżenia po tym co widze,słuchami czytam.
Takie są spostrzeżenia po tym co widze,słuchami czytam.
Robertowi nie ma kto zagrywac i taka jest prawda, gdyby byl w naszym skladzie Iniesta to kto wie. Zobaczcie sobie jeszcze raz mecz Polska Irlandia i zauwazcie ile razy robert stoi na linii obrony i czeka na prostopadle pomiedzy dwoch zawodnikow (widac jak chce wybiec) ale nasi srodkowi wola grac do szczesnego czy boruca zamiast do przodu.

- Od: 28 sie 2007, 22:34
- Auto: 323f 96' :)
Święta prawda i okropnie mnie śmieszy zwalanie winy na graczy Borussiizeusik napisał(a):Robertowi nie ma kto zagrywac i taka jest prawda, gdyby byl w naszym skladzie Iniesta to kto wie. Zobaczcie sobie jeszcze raz mecz Polska Irlandia i zauwazcie ile razy robert stoi na linii obrony i czeka na prostopadle pomiedzy dwoch zawodnikow (widac jak chce wybiec) ale nasi srodkowi wola grac do szczesnego czy boruca zamiast do przodu.

Trzeba sobie jasno powiedzieć, mamy słabych piłkarzy... ot cała tajemnica i nie ma sensu się spierać o jakieś szczegóły.
Nie oglądam ekstraklasy, nie znam wielu polskich piłkarzy ale wiem jedno, jak czasem oglądam ich w akcji to mam wrażenie że oglądam B klasę.
Daleki byłbym od patrzenia bezkrytycznie na Roberta, mimo pomocników których ma za sobą. Ktoś wyżej napisał, że w BVB sytuacji w meczu ma więcej. Otóż niekoniecznie. Poza tym napastnik klasy światowej, jakim Robert w klubie bez wątpienia już jest, udowadnia swoją wartość strzelając bramki czasem "z niczego".
Polecam grafikę:

Skuteczność procentowa, do strzałów, jest fatalna. Chcecie mi wmówić, ze w pomocy Izraela, Irlandii, Rumunii, czy Czarnogóry, grają AŻ TAK wyraźnie lepsi zawodnicy? Według moich spostrzeżeń to jedynie solidni wyrobnicy z "przebłyskami"
Warto też zobaczyć film z sytuacjami Lewego..
http://www.dailymotion.com/video/x164ci ... 2014_sport
Naprawdę aż tak mało, by czegoś z nich nie dołożyć?
Problemem, według mnie, jest brak konkurencji dla Niego. Może przez 5 następnych spotkań skakać na jednej nodze przy "16" rywali, a i tak będzie grał. W Borusii, mimo mocnej pozycji którą sobie wypracował, Jurgen szybko by Go postawił do pionu i pozwolił na wyzwolenie ambicji.
Ja mam swój pomysł na Jego grę w kadrze. Mógłby go przeforsowac facet z "jajcami", jak Nawałka. Niech 50-60 minut gra "na szpicy" Robak, Teodorczyk, Milik, czy ktoś, kto akurat błyśnie. Potem wchodzi Robert, który poobijanych i zmęczonych obrońców przestawiałby, jak chciał. Dodatkowo – od początku spotkania nie mieliby szans przyzwyczajać się do jego zagrań.
Polecam grafikę:

Skuteczność procentowa, do strzałów, jest fatalna. Chcecie mi wmówić, ze w pomocy Izraela, Irlandii, Rumunii, czy Czarnogóry, grają AŻ TAK wyraźnie lepsi zawodnicy? Według moich spostrzeżeń to jedynie solidni wyrobnicy z "przebłyskami"
Warto też zobaczyć film z sytuacjami Lewego..
http://www.dailymotion.com/video/x164ci ... 2014_sport
Naprawdę aż tak mało, by czegoś z nich nie dołożyć?
Problemem, według mnie, jest brak konkurencji dla Niego. Może przez 5 następnych spotkań skakać na jednej nodze przy "16" rywali, a i tak będzie grał. W Borusii, mimo mocnej pozycji którą sobie wypracował, Jurgen szybko by Go postawił do pionu i pozwolił na wyzwolenie ambicji.
Ja mam swój pomysł na Jego grę w kadrze. Mógłby go przeforsowac facet z "jajcami", jak Nawałka. Niech 50-60 minut gra "na szpicy" Robak, Teodorczyk, Milik, czy ktoś, kto akurat błyśnie. Potem wchodzi Robert, który poobijanych i zmęczonych obrońców przestawiałby, jak chciał. Dodatkowo – od początku spotkania nie mieliby szans przyzwyczajać się do jego zagrań.
Dobra ,to jako noob mam pytanie
Mamy w kadrze 3(jak gral jeszcze Piszczek to 4)piłkarzy światowej klasy z czego 3 gra regularnie w jednym klubie i odnosi mega sukcesy.
To1 /3 drużyny. Reszta na średnim poziomie.
Trenerzy z sukcesami w lidze.. Kasy małej też nie dostaja
A poziom gry tragiczny. Wyniki jeszcze gorsze. Mistrzami to my niedługo będziemy ale szukania wymowek i tłumaczen dlaczego nie idzie. Raz brak motywacji,raz ona za dużą. Trener ciągle nie taki. Zawodnicy naturalizowani najpierw są dobrzy później są be .
Może po prostu taki jest poziom naszej piłki i trzeba się z tym pogodzić że san marino,burkina faso i islandia to dla nas grupa śmierci;–)
Mamy w kadrze 3(jak gral jeszcze Piszczek to 4)piłkarzy światowej klasy z czego 3 gra regularnie w jednym klubie i odnosi mega sukcesy.
To1 /3 drużyny. Reszta na średnim poziomie.
Trenerzy z sukcesami w lidze.. Kasy małej też nie dostaja
A poziom gry tragiczny. Wyniki jeszcze gorsze. Mistrzami to my niedługo będziemy ale szukania wymowek i tłumaczen dlaczego nie idzie. Raz brak motywacji,raz ona za dużą. Trener ciągle nie taki. Zawodnicy naturalizowani najpierw są dobrzy później są be .
Może po prostu taki jest poziom naszej piłki i trzeba się z tym pogodzić że san marino,burkina faso i islandia to dla nas grupa śmierci;–)