jeśli rozrusznik kręci a fura nie odpala może być coś z cewkami zapłonowymi. ja akurat w colcie miałem, że kręcił aku, rozrusznik a fura nie odpalała. kombinowałem ze świecami, kablami WN, nawet ecu ale no ni huhu nie szło zrobić (skomplikowany nie był to silnik – 1.3 cj0 75kucy 97r.). wyjąłem aparat wreszcie dałem elektrykowi, cewka poszła.
z tym że wykręcenie aparatu w przypadku colta to była kwestia 15-20minut. w maździe jest większy problem :/
Auto nie odpala.
1, 2
Ja bym powykrecal aparat i cewke ale nie mam nic na podmianke zeby dprawdzic, a nie chce na darmo kupowac... jest ktos moze z kielc albo
okolic?
okolic?
-
waletpl
Wymieniłem akumulator na nowy :–) Mazda odpalił a ale jednak nie jakoś nadzwyczajnie szybko... Zauważyłem jeszcze ze mam pekniety Wąż u góry silnika umiejscowiony kilka centymetrów w lewo od przepustnicy. Jutro musze obciąć końcówkę i przymocować na nowo... może to też ma wpływ na odpalanie jak łapie lewe powietrze...
Dopisano 13 lis 2013, 18:44:
Musze jeszcze zajrzeć do aparatu zapłonowego może też potrzebuje już jakiejś regeneracji...
Dopisano 13 lis 2013, 18:44:
Musze jeszcze zajrzeć do aparatu zapłonowego może też potrzebuje już jakiejś regeneracji...
ryziu1989
- Od: 20 cze 2010, 00:30
- Auto: Mazda Xedos 2.0 V6 CA 93'
Mam pytanie odnośnie aparatu zapłonowego.
Wymieniłem przewody WN Sentech i świece NGK i dalej musze go chechlac i chcechlac zanim odpali a z rana jak przymroziło to myślałem ze aku mi siądzie, w ostatnim momencie zaskoczył. Wiec prócz przewodów i świec co jeszcze powinienem wymienić? Może do jakiegoś mechanika mam podjechać ale się na tym nie znam i nie chcę żeby mi wciskał kita że pół silnika trzeba wymienić. Może ten aparat zapłonowy coś szwankuje, można go naprawić, wyregulować czy tylko wymiana? Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Dziwne jest to auto, stało ponad 8h przekręcam kluczyk pali od szczała. Rano muszę go chechłać zanim zaskoczy i tak w kółko, dwa razy odpali od szczała 4 razy muszę go chechłać. Co może być przyczyną bo już sam nie wiem? Może kąt pod jakim jest zaparkowany, wilgotność powietrza? Kurcze masakra jakaś. Czytałem na forum że jak odpali od szczała i przejedzie się kilkaset metrów i nie chce zapalić to może być wina zaworów czy coś w ten deseń, u mnie zauważyłem że czasami strasznie klekocze jak diesel, a po jakimś czasie przestaje ale wątpię żeby to miało wpływ na zapłon. Wybłyskałem błędy to wyskoczyła przednia sonda lambda i nic poza tym.
Może macie jakieś pomysły?
Wymieniłem przewody WN Sentech i świece NGK i dalej musze go chechlac i chcechlac zanim odpali a z rana jak przymroziło to myślałem ze aku mi siądzie, w ostatnim momencie zaskoczył. Wiec prócz przewodów i świec co jeszcze powinienem wymienić? Może do jakiegoś mechanika mam podjechać ale się na tym nie znam i nie chcę żeby mi wciskał kita że pół silnika trzeba wymienić. Może ten aparat zapłonowy coś szwankuje, można go naprawić, wyregulować czy tylko wymiana? Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Dziwne jest to auto, stało ponad 8h przekręcam kluczyk pali od szczała. Rano muszę go chechłać zanim zaskoczy i tak w kółko, dwa razy odpali od szczała 4 razy muszę go chechłać. Co może być przyczyną bo już sam nie wiem? Może kąt pod jakim jest zaparkowany, wilgotność powietrza? Kurcze masakra jakaś. Czytałem na forum że jak odpali od szczała i przejedzie się kilkaset metrów i nie chce zapalić to może być wina zaworów czy coś w ten deseń, u mnie zauważyłem że czasami strasznie klekocze jak diesel, a po jakimś czasie przestaje ale wątpię żeby to miało wpływ na zapłon. Wybłyskałem błędy to wyskoczyła przednia sonda lambda i nic poza tym.
Może macie jakieś pomysły?
- Od: 16 kwi 2012, 16:21
- Auto: Jest: Xedos 6 (CA) 2.0 144 KM 1993 Był:Xedos 1.6 1993,
...hmm..dziwne bedzie to co napisze ..ale ...mialem podobna akcję ..nawet w sumie kilka ..podjeżdżam np; pod stację benzynową ..wychodze ..ciach..nie odpala..po chwili aku pada na ryj...i tak kilka razy...
Nie powiem akumulator nie byl pierwszej młodości i lubił sie przymulic czasem...szlak mnie wreszcie trafil...kupilem nowy akumulator Bosha , juz ok . 2 miesiace jak ręką odjął ...jak narazie za każdym razem od strzała..
co najdziwniejsze objawy były jakby brak iskry itd...zero łapania...Po wymianie akumulatora cacy..zero dziwnych akcji...
Nie powiem akumulator nie byl pierwszej młodości i lubił sie przymulic czasem...szlak mnie wreszcie trafil...kupilem nowy akumulator Bosha , juz ok . 2 miesiace jak ręką odjął ...jak narazie za każdym razem od strzała..
co najdziwniejsze objawy były jakby brak iskry itd...zero łapania...Po wymianie akumulatora cacy..zero dziwnych akcji...
Witam zakupilem mazde xedos 1.6 nie odpalajaca brak iskry [/b][/b]zabrałem ją z warsztatu bo sobie odpuścili kiedyś auto nie paliło wymienili czujnik hala i po problemie ale samochód wrócił bo nie działał obrotościomierz jak rozgrzebali to już nie pali aparat z halotronem przemierzyłem jak jest moment zapłonu to na jednym z 2 kabli jest 4v jak przerwa 2v zasilania do niego dochodzą nie wiem jak sprawdzić ten moduł co jest niedaleko akumulatora na 8 pinów. Cieżko z cześciami do tego no i pozostaje komp alarm odciołem Ma ktoś może jakieś pomysły zanim pójdzie na części trochę szkoda jej.Moduł wyglada na wymieniony jest taki sam dokładnie na allegro
- Od: 8 lis 2015, 15:33
- Auto: mazda 626 1.8 94r
mazda xedos 1.6 chyba 94
jak ty Lublin
Dopisano 8 lis 2015, 18:35:
jak roboczo godzina u ciebie
moge się częsciowo zrewanżowac w autogazie montaż serwis itp
Dopisano 9 lis 2015, 08:41:
HAZU napewno potrzebny mi sterownik bo go artyści z serwisu zgubiła mogę zostawić ci kontakt do siebie pogadamy o kosztach bo niewiele czy mi się to będzie opłacało a czas mnie trochę goni
Dopisano 8 lis 2015, 18:35:
jak roboczo godzina u ciebie
Dopisano 9 lis 2015, 08:41:
HAZU napewno potrzebny mi sterownik bo go artyści z serwisu zgubiła mogę zostawić ci kontakt do siebie pogadamy o kosztach bo niewiele czy mi się to będzie opłacało a czas mnie trochę goni
- Od: 8 lis 2015, 15:33
- Auto: mazda 626 1.8 94r
mazda xedos 1.6 chyba 94
1, 2