TCS i DSC – działa/nie działa? Mam, czy nie?
no to wszystko jasne. co i tak nie zmienia faktu ze auto się dobrze trzyma drogi.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
Albert Einstein
Albert Einstein
- Od: 17 sty 2013, 19:09
- Auto: Mazda 6 GY 1.8 l 120 KM L8-DE Czarny metalik
STAG 300-premium
Wiejski tuning :)
Jak juz bylo stwierdzone w tym watku (mam nadzieje, ze czytales
), oba te systemy sa zespolone...
Kierowca czuje tylko trakcje...
Ale gwarantuje, ze w poslizgu bocznym juz dziala Dinamic Stability Control...
W tunelu jest specjalna puszka od niego...
Tapatalk2
Kierowca czuje tylko trakcje...
Ale gwarantuje, ze w poslizgu bocznym juz dziala Dinamic Stability Control...
W tunelu jest specjalna puszka od niego...
Tapatalk2
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Jak depne to sie swieci czyli działa TCS(antypoślizg) ale mam wrażenie że tylko TCS działa, podczas jazdy po zakrętach na granicy przyczepnosci ESP sie nie włącza czyli chyba nie działa? Czy jestem w błędzie?
- Od: 8 gru 2010, 18:27
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 CiTD 136KM
Tak. Różni producenci różnie nazywają systemy których zasada działania jest bardzo podobna a wręcz identyczna.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Czy DSC (przy poślizgu w zakręcie) działa dopiero przy wyższych prędkościach? Bo ostatnio chciałem sprawdzić czy mi działa, i na śniegu na parkingu wprowadziłem samochód w poślizg, przy około 20-30km/h i kontrolka mi się nie zaświeciła, ani też nie czułem, żeby jakiś system coś robił (chyba powinien przyhamować odpowiednie koła). Może mi ktoś powiedzieć, jak najprościej sprawdzić, czy system działa poprawnie, czy nie? Przy ostrym ruszaniu kontrolka się zaświeca i czuć działanie systemu, ale to TSC jak rozumiem.
- Od: 8 lut 2013, 13:26
- Auto: Mazda6 GG LF 2006 2.0 147KM LPG
Witam mam mazde3 angola mam DSC i to raczej jest kontrola trakcji mam maly przycisk po prawej stronie kierownicy ijest napisane DSC OFF tak jak by to bylo wylaczenie a kiedy wkladam kluczyk do stacyjki zapala sie kontrolka od trakcji i sie wylacza...i teraz mam pytanie czy to jest wciaz wlaczone czy nie,chyba ze to automatycznie sie wlacza kiedy samochod poczuje bo jak cisne ten guzik to nic sie nie zapala ani nic czy ktos pomoze w tej sytuacji
:)
- Od: 15 lis 2013, 02:37
- Auto: MAZDA3 1,6 ...2005
DSC to nie jest chyba kontrola trakcji, a chyba TCS (Traction Control System). DSC (Dynamic Stability Control) odpowiada za nie slizganie się kół podczas zwiększenia prędkości, np. podczas ruszania, chociaż jak patrze na filmy reklamowe Mazdy, to mam wrażenie że są te funkcje na odwrót. . Podczas przekrecenia kluczyka następuje test, dlatego lampka zapala się i gaśnie. Po wcisnieciu przycisku powinno świecić się DSC OFF.
Wysłane z mojego LT25i przy użyciu Tapatalka
li mu bai ma rację, zarówno z kontrolkami jak i z działaniem. DSC służy do kontroli startu aby uniknąć uślizgu, natomiast TCS pracuje już podczas jazdy abyś tyłem nie wyprzedził przodu itp, niemniej za obydwa te systemy odpowiada ta sama kontrolka tzw "samochód na łyżwach".
Swoją drogą, nie ten dział modelowy ponuraczku
Swoją drogą, nie ten dział modelowy ponuraczku

-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Patrząc na filmy zgłupiałam
TCS https://www.youtube.com/watch?v=ecVm536 ... ata_player
I DSC https://www.youtube.com/watch?v=DyeJmY9 ... ata_player
Jak na moja logikę działanie odwrotne obu technologii
TCS https://www.youtube.com/watch?v=ecVm536 ... ata_player
I DSC https://www.youtube.com/watch?v=DyeJmY9 ... ata_player
Jak na moja logikę działanie odwrotne obu technologii
Witajcie, mam pytanie odnośnie DSC i TCS. Mam Mazde 6 2003 r. 2.3l benzyna 166KM , czesto ale nie zawsze przy odpalaniu nie gesną mi kontrolki TSC, DCS i świeci TCS off. Nie ma znaczenia czy jest wilgotno, sucho itp. Z tego co tutaj przezczytałem przy przekreceniu stacyjki komputer robi test tych systemów, czasem gasną po kilku sekundach a czasami nie, świecą się te 3 kontrolki. Wciskanie z lewej strony kokpitu przycisku TCS OFF (obok regulatora podswietlenia deski rozdzielczej) nic nie daje. Czy to wina uszkodzenia ktoregos z czujników czy coś innego ?
- Od: 14 gru 2014, 20:41
- Auto: Mazda CX-5 2.0 AWD & Mazda 6 GG 2.3