I u mnie ostatnio zaczęły się dziać dziwne rzeczy.
Otóż jakieś 3 tygodnie temu, pojawił mi się check. Sprawdziłem ELM 327 i wyszło P0304, czyli wypadanie zapłonu na 4 cylindrze. Miałem już jakieś 12kkm temu taki problem, ale to było akurat spowodowane zatankowaniem lipnego paliwa (o dziwo na statoil). Poczytałem forum i pomyślałem, że to może wina cewki. Wlałem też do paliwa jakieś 3 dni wcześniej Xeramic do LPG (co może też po części być jego winą). Błąd się pojawiał po odpaleniu podczas poszarpywania silnika, jak z wydechu pyrkało jak to w przypadku wypadającego zapłonu. Jeździłem więc na benzynie i problem w zasadzie ustąpił, zatankowałem świeżego paliwa i check się już nie pojawił. Zamieniłem też cewki 3 i 4 miejscami, aby wykluczyć wadę 4 cewki. Jednak błąd do tej pory już nie wystąpił, więc z cewkami wszystko ok.
Jednak nie dało mi to spokoju, bo podczas jazdy, silnik czasami delikatnie przerywa zarówno podczas jazdy na PB jak i LPG i tak jakby ma nieco gorszą dynamikę. Postanowiłem więc skontrolować stan świec. Wykręciłem je dzisiaj i o dziwo, są one w dość nieciekawym stanie, w porównaniu do świec, które wymieniłem po zakupie samochodu (miały 135kkm).
Obecnie mam Denso ITV16 (takie znalazłem w katalogu). Silnik bierze mi minimalne ilości oleju (jakieś 50ml/1000km przy nieemeryckiej jeździe

), ale to chyba nie jest powodem, aż tak znacznego ich zużycia.
Poniżej daję zdjęcia 2 z nich: tej w najlepszym – z 4 cylindra i najgorszym stanie z 2 cylindra. Świeca z 1 cylindra wyglądała podobnie do tej z 4, natomiast z 3 nie udało mi się wykręcić (mam nasadkę 17mm, a nie chciałem ryzykować obrobienia się śruby i późniejszych problemów – muszę dokupić 16mm).
Zastanawiam się, co jest powodem ich aż tak znacznego zużycia, jak na przebieg 18kkm. PB oraz LPG tankuję najczęściej na 1 stacji BP. Zastanawiam się też, czy nie kupiłem podróbek, bo w momencie jak je kupowałem, ten model kosztował ok 40zł/sztuka, a ja kupiłem je coś za ok. 35-36zł/sztuka. Kupowałem na allegro, od dość pewnego sprzedawcy (miał może kilka negatywów, na kilka tys. transakcji).
Świece prawdopodobnie muszę wymienić, bo zapewne one są powodem przerywania w czasie jazdy. Tylko teraz pytanie jakie zakupić, żebym znowu za kilkanaście tys. km nie musiał ponownie ich wymieniać