1.8 Benzyna + LPG błąd silnika

Postprzez tylu93 » 5 lis 2013, 21:01

Witam
Nie cały miesiąc temu kupiłem sprowadzaną z Niemiec Mazdę 6 2003 r ,1.8 Benzyna przejechane 133tys (niby) , wymieniłem w niej olej (wlali mi Castrol Edge 5/30) miał starczyć na jakieś 15k km... Na początku nie słyszałem w silniku żadnych objaw ewentualnych usterek, chociaż diller powiedział mi że kupił ją z uszkodzonym silnikiem (coś z zaworami) a następnie naprawił.
Kilka dni po kupnie zacząłem odczuwać wibracje i wydawało mi się że silnik zaczął inaczej pracować na jałowym biegu ... ale w sumie nie w tym problem bo wyczytalem ze to moze byc poduszka pod silnikiem itd
Założyłem instalacje LPG (bez zarzutu, wydatki na paliwo -50%) , po przejechaniu około 1000km zaczęła migać mi kontrolka że mało oleju , zatrzymałem się na stacji dolałem 1 l tego samego oleju. Kontrolka na godzinę przestała się zapalać (migać czasem przy hamowaniu itd) za to zapaliła mi się na stałe kontrolka informująca o błędzie silnika i zaraz po tym znowu zaczęła migać ta od oleju ... Czy ktoś miał podobne problemy i może mi powiedzieć co to może być ?
tylu93

Postprzez misiek89 » 5 lis 2013, 22:23

A sprawdziłeś bagnetem ile tego oleju masz? Musisz sprawdzić błędy inaczej nic się dowiesz, rozumiem,że mazde kupiłeś w komisie?
Forumowicz

Od: 27 sty 2012, 22:30
Auto: A4 1,8tQ

Postprzez bula6595 » 6 lis 2013, 01:09

Po pierwsze nie jezdzij już do puki nie zdiagnozujesz kontrolka pokazuje ciśnienie oleju nie stan więc pompa oleju mogła paść. Auto na lawete i na kanał każdy kilometr teraz to gwóźdź do trumny silnika

Wysłane z mojego LT22i przy użyciu Tapatalka
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pe­wien co do tej pierwszej."
Albert Einstein
Forumowicz

Od: 17 sty 2013, 19:09
Auto: Mazda 6 GY 1.8 l 120 KM L8-DE Czarny metalik
STAG 300-premium
Wiejski tuning :)

Postprzez tylu93 » 6 lis 2013, 10:08

tak w komisie. No zobaczymy co to będzie
Tak tylko że wczoraj zrobiłem na tym błędzie około 50 km... i silnik nie daje żadnych objaw jakichkolwiek awari...Oprócz tego wibrowania na jałowym biegu tak jak pisałem wyżej ...
tylu93

Postprzez hant3r » 6 lis 2013, 12:23

Wibracje też miałem jak kupiłem tydzień temu auto, pomogło czyszczenie przepustnicy. Polecam sprawdzenie poduszek silnika – u mnie były ok.

Rada – jedź i sprawdź tą kontrolką, uszkodzisz auto jeśli coś się stanie, komis umyje ręce, a Ty będziesz narzekał jaka Mazda jest zła wydając 3tys.(aby tylko) na remont silnika.
Forumowicz

Od: 28 paź 2013, 15:16
Auto: Mazda 6 2.0 2004r.

Postprzez tylu93 » 6 lis 2013, 12:40

Auto już u mechanika, napisze później jak się dowiem co to faktycznie było i ile naprawa , może komuś kiedyś się przyda.

Heh wyszło na to że silnik mam do remontu. ;) ale nie bede narzekał... naprawie i bede jezdził ;)
tylu93

Postprzez misiek89 » 6 lis 2013, 17:30

Tylko żeby dobrze ten remont zrobili bo dużo przypadków jest że szybko powracają problemy.
Forumowicz

Od: 27 sty 2012, 22:30
Auto: A4 1,8tQ