Wysokie spalanie
Witam
Niedawno stalem sie posiadaczem mazdy 121 z 1990 o silniku 1324 cm3 silnik w bardzo dobrym stanie przejechane jedny nie 114 tys kilomentrow i cos mi sie wydaje ze za duzo spala paliwka leje 95 dzis wracajac z wroclawia (temperatura -10 C) (robiac okolo 100 km) spalila mi 8 l czy to aby nie zaduzo jak na ten model. Dajcie jakieś wskazowki co mam zrobic aby mniej palila czy to jest normalne spalanie
Niedawno stalem sie posiadaczem mazdy 121 z 1990 o silniku 1324 cm3 silnik w bardzo dobrym stanie przejechane jedny nie 114 tys kilomentrow i cos mi sie wydaje ze za duzo spala paliwka leje 95 dzis wracajac z wroclawia (temperatura -10 C) (robiac okolo 100 km) spalila mi 8 l czy to aby nie zaduzo jak na ten model. Dajcie jakieś wskazowki co mam zrobic aby mniej palila czy to jest normalne spalanie
-
Gość
wiesz, jest zima, moja madzia czuje, ze sie niedogrzewa i spala mi srednio prawie 8l/100km...
moze termostat? przygladales sie temperaturze?
moze termostat? przygladales sie temperaturze?
mazda 121 DB08 1.3 16v Canvas Top laguna blue
I miejsce 1/4mili mazdamini 10-XI-2007
z madzia bylismy juz w: D CZ A I LT LV EST UA MD TMR SK
jak szalec, to szalec
jak szalec, to szalec
- Od: 15 mar 2005, 14:21
- Auto: kosmetyczka
ja ostatnio obliczyłem że moja pali 7,55 l na 100km i cały czas jest niedogrzana ,a o ogryewaniu to już nie wspomnę (najpierw lodówa a potem letnie powietrze) tak wiec zaokrąglając to spalanie 8l jest chyba w warunkach zimowych normalne . Oby do wiosny
chłopaki!
chłopaki!

- Od: 28 gru 2005, 11:46
- Auto: Mazda 121 CT .1992 1,3 16v ,
przyjrzyj sie dokladnie wskaznikowi benzyny, czasami wariuje, plywak juz nie ten...
u mnie na zime zalozylem starym sposobem na kawalek chlodnicy kawalek kartonu – i z dogrzewaniem nie ma problemu ( oczywiscie nie przesadzac z wielkoscia dykty
automatycznie mniej pali!! roznica zauwazalna, szacuje na nawet 1 litr / 100 km
a w ogole to nasze madzie maja apetyt......trzeba im to przyznac...
pozdro panowie!
u mnie na zime zalozylem starym sposobem na kawalek chlodnicy kawalek kartonu – i z dogrzewaniem nie ma problemu ( oczywiscie nie przesadzac z wielkoscia dykty
automatycznie mniej pali!! roznica zauwazalna, szacuje na nawet 1 litr / 100 km
a w ogole to nasze madzie maja apetyt......trzeba im to przyznac...
pozdro panowie!
- Od: 21 gru 2005, 12:38
baronmokotowa napisał(a):u mnie na zime zalozylem starym sposobem na kawalek chlodnicy kawalek kartonu – i z dogrzewaniem nie ma problemu
Może masz walnięty termostat – bez dykty też nie powinno być problemu...
Trusted computing – Yes or No?
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Na świecie jest 10 rodzajów ludzi: ci, którzy rozumieją liczby binarne i ci, którzy nie.
Ciao! Ja jeszcze raz pokusiłem sie i obliczyłem spalanie mojej 121 na 100km i wyszło mi podobnie bo 7,5 l ,dodam że przy mrozie ok -10 c i gdzie silnik jest niedogrzany wynik ten uważam za bdb ( dodaje jednak te 0,5 l na bład w obliczeniach)

No to ja albo mam ciężką nogę, albo poprostu na gazie tak już jest
Od kilku tankowań spalanie dokładnie 11,4l/100km
Od kilku tankowań spalanie dokładnie 11,4l/100km
Mazda 121DB 1.4 16v Burning Red
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.ph ... ht=adammal
- Od: 21 lip 2005, 23:30
- Auto: Mazda 121DB 1.4 16v CanvasTop
No to nie mam co narzekać
Pozdro!

Pozdro!
Mazda 121DB 1.4 16v Burning Red
- Od: 21 lip 2005, 23:30
- Auto: Mazda 121DB 1.4 16v CanvasTop

a ja marudalem, ze mi duzo pali...
a to normalnie
mazda 121 DB08 1.3 16v Canvas Top laguna blue
jak szalec, to szalec
jak szalec, to szalec
- Od: 15 mar 2005, 14:21
- Auto: kosmetyczka
a mi teraz zima kurna to 9 lyka 
- Od: 8 mar 2005, 20:58
- Auto: Mazda 121 rok 24 grudnia 1992
Witam, ja tu jestem nowy, a ponieważ jeżdzę Fordem to jakby trochę z innej bajki
Jednak 2 miesiące temu moja mama kupila sobie autko – Mazdę 121 silnik 1,3 16V oczywiście w benzynce. Zimową porą, wylącznie w mieście na odcinkach do 5 kilometrów, przy zalożeniu że wrzucanie 4-ki to już brawura autko pali 10 do 11 litrów Pb95. Jak dla mnie strasznie dużo, a ją to też powoli zaczyna przerażac. Ja śmigam fordem 1,8 wprawdzie w LPG ale myśle że moj wynik w mieście przy takiej pojemnosci silnika na benzynie bylby podobny.
Waszym zdaniem te prawie 11 litrów to dużo czy niestety standard?
Jakieś porady bo określenie – miej lżejszą nogę jest raczej w tym przypadku nie na miejscu
Dodatkowo chociaz silnik chodzi naprawde ladnie to potrafi nie utrzymac niskich obrotów i np na światlach zgasnac. Ja na sprawach mechanicznych nie znam się w ogóle ale zauwazylem tez ze w przeciwieństwie do mojego Forda silnik strasznie szybko lapie unormowaną temperature – a to na zdrowy rozum tez moze wpływac na spalanie...
Czekam na pomoc.
pozdrawiam
Jednak 2 miesiące temu moja mama kupila sobie autko – Mazdę 121 silnik 1,3 16V oczywiście w benzynce. Zimową porą, wylącznie w mieście na odcinkach do 5 kilometrów, przy zalożeniu że wrzucanie 4-ki to już brawura autko pali 10 do 11 litrów Pb95. Jak dla mnie strasznie dużo, a ją to też powoli zaczyna przerażac. Ja śmigam fordem 1,8 wprawdzie w LPG ale myśle że moj wynik w mieście przy takiej pojemnosci silnika na benzynie bylby podobny.
Waszym zdaniem te prawie 11 litrów to dużo czy niestety standard?
Jakieś porady bo określenie – miej lżejszą nogę jest raczej w tym przypadku nie na miejscu

Dodatkowo chociaz silnik chodzi naprawde ladnie to potrafi nie utrzymac niskich obrotów i np na światlach zgasnac. Ja na sprawach mechanicznych nie znam się w ogóle ale zauwazylem tez ze w przeciwieństwie do mojego Forda silnik strasznie szybko lapie unormowaną temperature – a to na zdrowy rozum tez moze wpływac na spalanie...
Czekam na pomoc.

pozdrawiam
-
Gość
w mojej madzi słychać w silniczku to i owo hehehe i po 3 testach na spalanie skubaniutka trzyma się tycch
7,5 l/100km . Dodam że nie przekraczam kaczuchą 90 -100km/h bo nią lubię jeździć spacerowo
ps.może zbiornik paliwa ma małą dziurkę
!
7,5 l/100km . Dodam że nie przekraczam kaczuchą 90 -100km/h bo nią lubię jeździć spacerowo

ps.może zbiornik paliwa ma małą dziurkę

jestem posiadaczem mazdy mozna powiedziec od poczatku zimy i tez mi duzo pali od 9 do 10 litrow a jak jezdzicie latem to jakie jest wtedy spalanie jak jest ladna sloneczna pogoda bo jak znowu bedzie tyle palil to chyba zbankrutuje:D
- Od: 21 lis 2005, 19:21
- Auto: 121 '91 1.4i 16V