witam, wiem że było parę podobnych tematów ale chciałbym się upewnić że wszystko robię dobrze przed wymianą sondy.
Test B+ i MEN dioda na rozgrzanym włączonym silniku nie reaguje. Nie zapala się. Nie miga.
Pod te same wejścia podpięty woltomierz pokazuje 6.4 + – cały czas bardzo podobną wartość.
Woltomierz ustawiony na 2000m DCV pod styki pod czarny i szary kabel od sondy na wyświetlaczu 0.0-0.1-0.2 , na 200m DCV 0.46 +– (rozgrzany wyłączony silnik)
Dziś miałem pierwszy raz w ręku woltomierz więc nie wiem czy wszystko zrobiłem dobrze.
posiadam dokładnie taki :
http://image.ceneo.pl/data/products/218 ... -81780.jpg
Kable podłączyłem pod 2 dolne wejścia urządzenia, potencjometr ustawiłem na 2000m DCV
Męczę tą sondę ponieważ mam duże spalanie około 15-17 l na 100km. Obroty są w miare w porządku na zimnym 1200-1400 , na nagrzanym 750. Czasem bardzo niewielkie falowanie.
pozdr
Pomiar Lambda
Strona 1 z 1
Cyfrowym miernikiem zmierzyć pracę lambdy jest ciężko,
Ten Twój wskaźnik [bo inaczej nie da się tego urządzenia nazwać
] jest za wolny i nie zmierzysz poprawnie dlatego Ci pokazuje bzdury.
Najprostszy analogowy ewentualnie jakiś oscyloskop.
Ten Twój wskaźnik [bo inaczej nie da się tego urządzenia nazwać
Najprostszy analogowy ewentualnie jakiś oscyloskop.
Nieprawda. Da sie na wolnych spokojnie zmierzyc sonde. Mierz na rozgrzanym silniku na zakresie 2V DC. Powinno zmieniac sie od okolo 0 do okolo 1V.
-
Przemek323c
Strona 1 z 1