Żarówki – typy, opinie, testy
Dominator napisał(a):Zakupiłem kolejne H7 Tungsram Bluish +50. Jutro montaz
Tylko do serwisu Mazdy nie jedź na ten montaż

W uszach świst, w oczach mgła, a na liczniku 22
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
A to moja MAZDA 626 GF 1997 2.0 FS HP 136KM + LPG "Szampański"
Witam. Jaki numer mają żarówki do Mazdy Premacy 1,8 2000r nie chodzi mi o tą na środku główną tylko te boczne z przodu??
Dopisano 2 paź 2013, 22:03:
Witam. Jaki numer mają żarówki do Mazdy Premacy 1,8 2000r nie chodzi mi o tą na środku główną tylko te boczne z przodu??
Dopisano 2 paź 2013, 22:03:
-
Domin18
Bart0n napisał(a):Wstawię wieczorem jak nie zapomnęświeca bardziej na biało, takie jest moje odczucie. U siebie mam H7, Megalight +50 wytrzymały równiutki rok
Kolego czekam na fotki
kubsztyk napisał(a):3 dni temu założyłem Tungsram Sportlight Bluish +50% H1. Ładna, biała barwa, dobrze oświetlona droga, a koszt zakupu śmiesznie niski, nawet biorąc pod uwagę wysyłkę.
Jak masz to wrzuć jakieś fotki jak to świeci ok?
A swoją drogą, to ja najtańsze na alledrogo widziałem po 37zeta H4...
No właśnie wczoraj założyłem nowe tungsramy +50 blueish i...niestety świecą o wiele gorzej niż te +90 megalighty.Różnica jest znaczna, na niekorzyść tych pierwszych
Testowałem je wieczorem(nie zrobiłem fotek, może dzisiaj) i tak:
-świecą z lekką, niebieską poświatą
-natężenie(jasność) światła jest widocznie słabsza
-zasięg świecenia krótszy
Nie wiem, jak niektórym wydają się świecić białym światłem?Może to zależy od reflektorów(soczewki/zwykłe).
Ja mam fabrycznie nowe lampy koito, tak że o wypaleniu odbłyśników mowy być nie może
Moja ocena to 7/10pkt +50
9/10pkt +90
Testowałem je wieczorem(nie zrobiłem fotek, może dzisiaj) i tak:
-świecą z lekką, niebieską poświatą
-natężenie(jasność) światła jest widocznie słabsza
-zasięg świecenia krótszy
Nie wiem, jak niektórym wydają się świecić białym światłem?Może to zależy od reflektorów(soczewki/zwykłe).
Ja mam fabrycznie nowe lampy koito, tak że o wypaleniu odbłyśników mowy być nie może
Moja ocena to 7/10pkt +50
9/10pkt +90
W piątek założyłem tungsram megalight +120% i ruszyłem późnym wieczorem w trasę. W porównaniu do zwykłej żarówki H1 Bosh różnica jest wyraźna, ale strasznego szału nie ma
Przy okazji byłem ciekawy, czy to niebieskie zabarwienie na końcówkach tungsramów będzie widoczne w barwie i faktycznie światła są bielsze (na żaden efekt blueish nie ma co liczyć). Koszt za kpl na allegro (z dostawą) 48,00zł.
Ostatnio edytowano 22 paź 2013, 09:27 przez mln, łącznie edytowano 1 raz
Jeśli nie oglądasz się przez ramię na swój zaparkowany samochód, to znaczy, że to nie ten samochód.
- Od: 29 cze 2012, 11:06
- Auto: była:
Mazda 6
Honda Accord
jest: Subaru Outback
+120% świecą gorzej niż +90% ? Cóż, zobaczymy ile pożyją, a potem się zobaczy.
Edit w poprzednim poście co do ceny: wyszło 48zł (37zł żarówki + 11zł dostawa).
Edit w poprzednim poście co do ceny: wyszło 48zł (37zł żarówki + 11zł dostawa).
Jeśli nie oglądasz się przez ramię na swój zaparkowany samochód, to znaczy, że to nie ten samochód.
- Od: 29 cze 2012, 11:06
- Auto: była:
Mazda 6
Honda Accord
jest: Subaru Outback
sebek-71 napisał(a):+50 blueish i...niestety świecą o wiele gorzej niż te +90 megalighty
No to kłaniają się g.wniane fabryczne reflektory.
Testowałem jedne i drugie (na H1 w M6 i i H4 w Hyundaiu. Lepsze światło (lepsze oświetlenie drogi) było/jest na +50 blueish
Potwierdzam, Bluish dają naprawdę ładną białą barwę światła. Przynajmniej w moich reflektorach, które razem z soczewkami były myte. Jeśli ktoś twierdzi, że świecą na żółto, to może przez pierwsze pół minuty, zanim się rozgrzeją.
Nie dają tak białego światła, jak +90 i to jest sprawdzone na 100%.Moje reflektory są ori prosto z salonu firmy koito, a więc szły na pierwszy montaż do większości mazd z tamtego okresu!!
Wg mnie świecą(oświetlają drogę!!!) z lekką niebieskawą poświatą, co np. w czasie deszczu(bo też sprawdzałem) pogarsza widoczność.
Grzyby te moje lampy są o niebo lepsze od soczewek.Miałem w 323F BA i Xedosie soczewki i różnica jest zauważalna.
Wg mnie świecą(oświetlają drogę!!!) z lekką niebieskawą poświatą, co np. w czasie deszczu(bo też sprawdzałem) pogarsza widoczność.
Grzyby te moje lampy są o niebo lepsze od soczewek.Miałem w 323F BA i Xedosie soczewki i różnica jest zauważalna.
A ja zamontowałem Tungsram Megalight +120% H4 do swojej MPV i muszę powiedzieć że naprawdę dają radę. I to bardzo dobrze. Nie mam porównania do innych, bo w GE jeździłem na takich samych ale H1, i tam było ciemno (bardzo ciemno). No ale pewnie soczewki były brudne. Teraz mam jasno. Jak się spalą to następne będą Osram Night Breaker+, potem Tungsramy +90 i Bluish +50 i zobaczę które najlepsze. Trochę pewnie mi to zajmie, ale co tam. Dopiero kupiłem samochód to jeszcze pewnie zdążę spalić kilka kompletów żarówek.
Co do jakości tych świateł, to na dobrym ustawieniu świateł świecą daleko (reflektory są nieco wyżej, w końcu to VAN), a światło nie jest żółte lecz białe z widoczną żółtą poświatą. W każdym razie jest przyjemne dla oka i dobrze mi się na nich jeździ.
Foto wstawię w tym tygodniu. Spróbuję jak najlepiej pokazać barwę.
Co do jakości tych świateł, to na dobrym ustawieniu świateł świecą daleko (reflektory są nieco wyżej, w końcu to VAN), a światło nie jest żółte lecz białe z widoczną żółtą poświatą. W każdym razie jest przyjemne dla oka i dobrze mi się na nich jeździ.
Foto wstawię w tym tygodniu. Spróbuję jak najlepiej pokazać barwę.
kamilq05 napisał(a): światło nie jest żółte lecz białe z widoczną żółtą poświatą.
No właśnie, najważniejsze jest to, jak żarówka oświetla drogę w różnych warunkach drogowych(noc, deszcz, mgła itp...), a nie efekt świecenia patrząc na lampy!!
Dużo zależy też od ich typu(H1-najsłabsze) oraz od rodzaju lamp jakie mamy w aucie i ich stanu technicznego(zabrudzenia w środku, wyblakłe, matowe klosze szczególnie w lampach z tzw pleksi
sebek-71 napisał(a):No właśnie, najważniejsze jest to, jak żarówka oświetla drogę w różnych warunkach drogowych(noc, deszcz, mgła itp...), a nie efekt świecenia patrząc na lampy!!
Wybacz, ja patrzę na drogę a nie na własne lampy ...
I w moim odczuciu oraz w autach o jakich pisałem, lepiej świecą (czyt. oświetlają drogę) + 50 blueish.
Może w Xedzie jest inaczej, nie wiem. Jedno nie ulega wątpliwości – na ori oświetlenie CA i GE psioczyli wszyscy od zawsze. Było zwyczajnie słabe. Więc tu może faktycznie być spore pole do popisu jeśli chodzi o żarówki i ich rodzaj.