Felgi – Jakie ET, szerokość, rozstaw, itp.?
Kalkulator działa, dolicz jeszcze roznice w szerkosci felgi. Zawieszenia nie mam obnizonego. Ale zastanawia mnie czy nie bedzie obcierac po obciazeniu tylu auta. Felga nie bedzie wystawac poza obrys auta ale juz chyba sie konczy na rowni z nadkolem... Stad pytanie do osob ktore zakladaly 7.5 cala ET 40.
- Od: 8 paź 2012, 16:11
- Auto: Mazda 6 GY L3 2.3 166KM 2005 polift, LPG
W takim razie moze inaczej – czy jest ktos z kolegów/koleżanek kto ma fabryczne zawieszenie i felgi o szerokosci 7.5 cala i ET40? Wiadomo, że seryjne felgi Mazdy nie ale z tego co widzę na Allegro to większość felg ma ET 35 lub ET40, rzadko kiedy ET55. Czy spokojnie można zakładać?
- Od: 8 paź 2012, 16:11
- Auto: Mazda 6 GY L3 2.3 166KM 2005 polift, LPG
witam.. moze i ja sie dolącze z pytaniem:).. gdyz mam mozliwoc zakupienia ladnych felg 18, 8" Et40 i te felgi mialy by jezdzic w mazdzie 6 kombi/ obecnie mam fabryczne felgi 16 7" Et55/ Czy mozecie doradzic cos w tej kwesti? chcialbym zalozyc do nich opony 215/40 r18
Ostatnio edytowano 18 paź 2013, 19:34 przez bastek28, łącznie edytowano 1 raz
Dzieki!:) to teraz juz wiem dlaczeo zakladaja felgi od rx8 bo maja et50:) no trochu szkoda bo fajne fele znalazlem...
Dopisano Pt, 18 paź 2013, 18:51:
wiecie ale teraz gdy to wszystko jeszcze raz przekalkulowalem wyszlo mi ze te "moje felgi" tylko /albo az/ wystawaly by dodatkowo 10mm od tych od rx8... wiec wydaje mi sie ze problemu z heblami nie powinno byc gdyz nie wiele roznia sie od tych od rx8 a takowe dosyc czesto jezdza w GG/GY
Dopisano Pt, 18 paź 2013, 18:51:
wiecie ale teraz gdy to wszystko jeszcze raz przekalkulowalem wyszlo mi ze te "moje felgi" tylko /albo az/ wystawaly by dodatkowo 10mm od tych od rx8... wiec wydaje mi sie ze problemu z heblami nie powinno byc gdyz nie wiele roznia sie od tych od rx8 a takowe dosyc czesto jezdza w GG/GY
wystawanie na zewnątrz to jedno, a zmieszczenie układu hamulcowego to drugie 
Pozatym chyba coś nie tak przekalkulowałeś. ET to jest odległość od płaszczyzny montażu koła, do środka felgi w przekroju wzdłużnym. Im wartość większa tym koło bardziej wystaje. Im mniejsza, tym koło bardziej się chowa do środka auta, a dodatkowo zmniejsza się pojemność na heble.
W związku z powyższym, jeżeli ET50 z rexa jest ok, w odniesieniu do ET55 fabrycznego, to ET40 może być już nieco za płytko.
Pozatym chyba coś nie tak przekalkulowałeś. ET to jest odległość od płaszczyzny montażu koła, do środka felgi w przekroju wzdłużnym. Im wartość większa tym koło bardziej wystaje. Im mniejsza, tym koło bardziej się chowa do środka auta, a dodatkowo zmniejsza się pojemność na heble.
W związku z powyższym, jeżeli ET50 z rexa jest ok, w odniesieniu do ET55 fabrycznego, to ET40 może być już nieco za płytko.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Nawiązując do paru ostatnich wypowiedzi bastek28 i matthies rozumiem, że felga którą podam w linku niżej również nie będzie pasować do Mazdy 6 GG 2.0 CD 2006r ?
Link:
http://alucenter.eu/pl/p/298-HB-FELGI-1 ... S400/16711
Średnica felgi 17,
Szerokość felgi 7",
Rozstaw 5x114.3,
Głębokość osadzenia (ET) 40,
Otwór centrujący 60,1,
Tak jak u kolegi bastek28 również ET40, czyli wychodzi z tego, patrząc na kalkulator ET, że na zewnątrz zwiększy się o 15mm, a od wewnątrz zmniejszy się o 15mm, tak? Więc z hamulcami może być problem? Prosił bym o potwierdzenie tego, że ta felga nie będzie pasować.
A jeżeli zdecydował bym się na taką samą felgę ale większa i szerszą jak w linku niżej? To problem by zniknął?
Link:
http://alucenter.eu/pl/p/298-HB-FELGI-1 ... S-RX/16964
Średnica felgi 18,
Szerokość felgi 8",
Rozstaw 5x114.3,
Otwór centrujący 60,1,
ET jest te same, ale zwiększa się szerokość felgi czyli wedle kalkulatora ET, tym razem na zewnątrz wyjdzie jeszcze bardziej bo 28mm, ale za to od strony wewnętrznej już tylko 2mm. Znając życie pewnie problem z hamulcami zniknie ale pojawi się problem z ocieraniem o nadkola?
Obecnie jeżdżę na 17'' 'szprychowych' felgach od mx5 ET 55 i szerokość 7'. Był bym wdzięczny za potwierdzenie czy też zaprzeczenie mojemu rozumowaniu i wytłumaczenie mi tego wszystkiego co pasuje, a co nie itp.
Link:
Średnica felgi 17,
Szerokość felgi 7",
Rozstaw 5x114.3,
Otwór centrujący 60,1,
Tak jak u kolegi bastek28 również ET40, czyli wychodzi z tego, patrząc na kalkulator ET, że na zewnątrz zwiększy się o 15mm, a od wewnątrz zmniejszy się o 15mm, tak? Więc z hamulcami może być problem? Prosił bym o potwierdzenie tego, że ta felga nie będzie pasować.
A jeżeli zdecydował bym się na taką samą felgę ale większa i szerszą jak w linku niżej? To problem by zniknął?
Link:
http://alucenter.eu/pl/p/298-HB-FELGI-1 ... S-RX/16964
Średnica felgi 18,
Szerokość felgi 8",
Rozstaw 5x114.3,
Otwór centrujący 60,1,
ET jest te same, ale zwiększa się szerokość felgi czyli wedle kalkulatora ET, tym razem na zewnątrz wyjdzie jeszcze bardziej bo 28mm, ale za to od strony wewnętrznej już tylko 2mm. Znając życie pewnie problem z hamulcami zniknie ale pojawi się problem z ocieraniem o nadkola?
Obecnie jeżdżę na 17'' 'szprychowych' felgach od mx5 ET 55 i szerokość 7'. Był bym wdzięczny za potwierdzenie czy też zaprzeczenie mojemu rozumowaniu i wytłumaczenie mi tego wszystkiego co pasuje, a co nie itp.
-
dank3n
Kolego dank3n, szukaj felg o otworze centralnym nie mniejszym niz 67, chyba ze chcesz toczyc otwor..
Co do teorii, ze im mniejsze ET to tym mniej miejsca na hamulce.. pierwsze slysze. Predzej w druga strone, kiedy to przy wiekszym ET felga chowa sie do srodka..
Bylbym wdzieczny za informacje od kogos kto ma zalozone felgi od Rx-8 do GG/GY, jak wiele miejsca pozostaje pomiedzy opona a rantem nadkola tylnego? I przy jakim rozmiarze opony?
Co do teorii, ze im mniejsze ET to tym mniej miejsca na hamulce.. pierwsze slysze. Predzej w druga strone, kiedy to przy wiekszym ET felga chowa sie do srodka..
Bylbym wdzieczny za informacje od kogos kto ma zalozone felgi od Rx-8 do GG/GY, jak wiele miejsca pozostaje pomiedzy opona a rantem nadkola tylnego? I przy jakim rozmiarze opony?
dobrego słowa użyłeś, teoretycznie. Ja tylko mówię to, co wielu już na swojej skórze uświadczyło, że pluli sobie w twarz przez heble bo ET było zbyt małe. Stare to czasy, bo jeszcze corollaclub, ale sporo takich akcji było.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Ok, potrzebuję konkretnej odpowiedzi na temat tych felg
W tym sklepie oferują od razu usługę poszerzenia otworu felgi dzięki czemu nie stracę gwarancji na felgi. Czy jest szansa, że z tym ET po założeniu wszystko będzie OK? Kolega Dominator mówi, że nie powinno być problemu z kolei kolega matthies ma odmienne zdanie... Felgi nie przymierzę bo musiał bym poszerzyć otwór felgi, a przed kupnem nie ma takiej opcji ;] Jak to najłatwiej sprawdzić abym miał pewność?
W tym sklepie oferują od razu usługę poszerzenia otworu felgi dzięki czemu nie stracę gwarancji na felgi. Czy jest szansa, że z tym ET po założeniu wszystko będzie OK? Kolega Dominator mówi, że nie powinno być problemu z kolei kolega matthies ma odmienne zdanie... Felgi nie przymierzę bo musiał bym poszerzyć otwór felgi, a przed kupnem nie ma takiej opcji ;] Jak to najłatwiej sprawdzić abym miał pewność?
-
dank3n