Brak postojówek w lewej lini (tył, przód)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Arzago » 19 paź 2013, 10:38

Koledzy mam problem :(
Ostatnio montowałem światełka dzienne i bawiłem się troszkę elektryką. Zamontowałem światełka zgodnie z przepisami, ale chciałem też dorzucić dodatkowy przełącznik na kabel poprowadzony do postojówek, żeby mieć możliwość ręcznego załączenia ich ;) Po kilku próbach znikąd prąd uciekł, nie świeci lewa postojówka przednia i tylna, a bezpiecznik w kabinie sprawny :P Czy ktoś może pomóc?
Mam wersję USA 2007 2.0 150KM :)
Z góry bardzo dziękuję za pomoc
Początkujący

Od: 15 cze 2013, 08:30
Auto: Mazda 3 Sedan 2.0 Automat rok prod. 2007

Postprzez miro62 » 19 paź 2013, 10:45

Arzago napisał(a):Koledzy mam problem :(

A pisałem wcześniej co Byś nie kombinował z tym wyłącznikiem <oczy> po kiego to <co?> ani to potrzebne ani zgodne z przepisami <nauka> Kto teraz może wiedzieć Coś tam naplątał :]
miro62

Postprzez Arzago » 19 paź 2013, 12:33

Taki typ :P Lubie pokombinować i pomajsterkować i mimo tego, że chciałem zostawić jednak normalną opcję standardową to mając ten włącznik musiałem sobie sprawdzić jakby to działało ;)

Dokładnie opisze teraz co zrobiłem:

Trzy kable od świateł dziennych czerwony, czarny i niebieski.
Czerwony pod +aku, czarny pod – aku i niebieski pod postojówki.
Dodatkowo miałem dwa kable zółty i zielony.
Zółty podpiąłem pod niebieski od postojówek i do włącznika. Zielony natomiast podpiąłem pod + aku i włącznik. Ze względu na brak reakcji, zielony podłączony pod + aku, podłączyłem pod – aku.

W załączniku próba odzwierciedlenia w Paint :)
Załączniki
Dzienne.jpg
Schemat podłączenia
Początkujący

Postprzez miro62 » 19 paź 2013, 15:01

Ten schemat nic nie mówi <nie> nie ma styków włącznika a instalacja w aucie jest jednoprzewodowa więc na minus nic nie daje bo grozi to tylko spiną (czyt. zwarciem) nie mam teraz czasu Ci to rozrysować ale czuję że włącznik musi być dwu pozycyjny zwierno/rozwierny. Jak będę miał chwilę to rozrysuję

Dopisano 19 paź 2013, 15:56:

Schemat w/g którego powinno śmigać ;)

Obrazek
miro62

Postprzez Arzago » 20 paź 2013, 00:41

Kolego bardzo dziękuję za zaangażowanie, ale ja opisuję co zrobiłem w wyniku czego nie świeci mi lewa linia świateł pozycyjnych :) Nie mam postoju tył i przód ;) Teraz próbuję właśnie dowiedzieć się, co się mogło stac bo bezpiecznik w kabinie jest ok :)
Początkujący

Postprzez miro62 » 20 paź 2013, 08:15

Przywróć instalację do pierwotnego stanu (fabrycznego) Sprawdź jeszcze raz żarówki i bezpieczniki, są osobne dla lewej i prawej strony i powinno zatrybić ;) jak już będzie O.K. to podłącz dzienne w/g podanego schematu <oczko>
miro62