Obsługa MP3 w fabrycznym radiu (zdjęcia na str. 32 i 36) (xCarLink, DMC, Yatour)
Witam zamontowałem dziś u siebie xcarlink,na tą chwile urządzenie działa tak jak powinno.Próbowałem podłączyć przez schowek ale nie było szans, trzeba było rozkręcić radio,cała akcja około 20min.Pozdrawiam
Mocno się zastanawiam nad Xcarlinkiem. Początkowo miałem podejście że przecież 6CD po kilkanaście utworów wystarczy, ale dogrywanie kolejnych płyt dla kilku nowych kawałków jest dosyć uciążliwe 
Zastanawiam się tylko czy nie brać wersji z Bluetooth – w zależności jak to działa, czy puszczenie muzyki z telefonu daje rade tak jak to wygląda w seryjnych tego typu konstrukcjach. Widziałem kombajny z navi, bt usb itd, ale 2000zł to jednak 4 razy więcej niż Xcarlink + BT.
Dużo ludzi korzysta w BT w Xcarlink?
Zastanawiam się tylko czy nie brać wersji z Bluetooth – w zależności jak to działa, czy puszczenie muzyki z telefonu daje rade tak jak to wygląda w seryjnych tego typu konstrukcjach. Widziałem kombajny z navi, bt usb itd, ale 2000zł to jednak 4 razy więcej niż Xcarlink + BT.
Dużo ludzi korzysta w BT w Xcarlink?
Mazdziok, tu masz link:
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?p=2277490#p2277490
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?p=2277490#p2277490
Witam wszystkich , mam pytanie czy ten XcarLink będzie działał w Mazdzie 6 która nie ma ani wejścia na płyty ani na kasety, samo radio?? oczywiście wiem że trzeba zworkę "stworzyć" 
Pozdro
Pozdro
- Od: 24 maja 2013, 08:03
- Auto: Mazda RX-8 Revolution 1.3 Pb, 2005 r. 6 biegów, 231 KM
rdy napisał(a):Szukam takiego kabelka do xcarlinka
To jest mini usb – mini jack? Gdzie można coś takiego dostać w jakiejś rozsądnej długości, bo na alledrogo mają tylko kilkanaście cm...
I jak zmieniara to wykrywa, tak jak SD czy pełny tryb line in?
Kabelek można kupić w sklepie internetowym Xcarlink.pl Nie widziałem co prawda dłuższych niż 30cm, ale przecież można kupić dowolnej długości "przedłużacz" z wtykiem i gniazdem miniJack.
Gniazdo Linein to NIE jest mini ani microUSB.
XCL po podłączenu np. telefonu do line in przechodzi w tryb AUX. Na wyświetlaczu pokazany jest ostatni numer utworu i liczony jest czas odtwarzania – leci w nieskończoność, chyba że na kierownicy lub przy radiu zmienisz utwór. Zmiany jest tylko utwór na wyświetlaczu, czas liczony jest od początku, dźwięk gra nieprzerwanie.
Najprościej można to zobrazować wyciągając pendrive lub kartę SD z XCL.
Szukałem takiej wtyczki jak jest w line in ale znalazłem tylko na chińskiej stornie, cena ok. $0,15
Send from Sensation XE by Tapatalk 4
Nigdy nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, później załatwi doświadczeniem.
- Od: 2 mar 2012, 03:34
- Auto: Mazda 6 GY, 2.0 Diesel, 2003
Przeczytałem dzisiaj prawie cały temat. Jutro zdam relacje z zamontowania zmieniarki. Zakupiłem ową zmieniarkę firmy DEXO, ponoć to to samo co yatour. Rozumiem, że zworkę trzeba robić bardzo delikatnie co by ścieżek nie poprzepalać ?
"Rozumiem, że zworkę trzeba robić bardzo delikatnie co by ścieżek nie poprzepalać ?"
Najlepiej wykonać ją za pomocą dedykowanego elementu pełniącego rolę zwory.
Inni robią to kroplą cyny.
W obu przypadkach, co oczywiste należy zachować ostrożność.
Najlepiej wykonać ją za pomocą dedykowanego elementu pełniącego rolę zwory.
Inni robią to kroplą cyny.
W obu przypadkach, co oczywiste należy zachować ostrożność.
Naprawa WZMACNIACZY BOSE, Wyświetlaczy m6, Toyota Avensis
Naprawa ZMIENIAREK (także wysyłkowo) m3,m6,rx8,cx7,cx9 i inne
Wyjścia RCA do zewnętrznego wzmacniacza. Płyta startowa do nawigacji GH
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
Sprzedam oryginalny moduł zmieniarki na 6CD do mazdy 3 i 6, montaż
Żarówki podświetlenia klimatronika
kontakt 503304123
kontakt 503304123
http://www.mazdaspeed.pl/forum/search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&keywords=podz*+airbob*
kontakt 503304123
Z tego co widzę, w tym temacie głownie pisze się o Mazdach 6, jednak wydaje mi się, że najszybciej tu znajdzie się osoba znająca odpowiedź na moje pytanie. Posiadam w mazdzie 3 z końca 2004 r. (europejska) radio z cd (bez mp3) przyciskami set i tape/md (z tego co doczytałem producenta sanyo, co wnioskuję po braku możliwości odblokowania komputera pokładowego) i mam w związku z tym wątpliwości co do możliwości podłączenia do niego xcarlink. Polski dystrybutor xCR twierdzi, że w tym modelu radia trzeba zewrzeć pin i będzie działać, jednak mam wrażenie, że dotyczy to radia z komputerem i przyciskiem media. Jako, że nie mam tego przycisku (jest w tym miejscy tape/md) nie jestem pewny czy xcarlink zadziała. Czy ktoś z Was zrobił taką instalację w swojej m3, lub widział działającą u kogoś?
- Od: 14 paź 2013, 15:36
- Auto: Mazda 3 BK sedan, Z6, 2004
Kiedyś w m3 podłączałem xcl do radia Sanyo (nie wiem jaka to była wersja czy z kompem czy bez) i niestety xcl nie zadziałał. Radio ma inną konstrukcję niż produkcja Panasonica i nie ma tam zwory L716. Po prześledzeniu ścieżki od pinu w kostce do procesora w radiu wyszło że jest "drożna" i nie trzeba wstawiać dodatkowych zworek tak jak w radiu z m6, mimo tego xcl nie zadziałał. Na dłuższe eksperymenty nie było czasu bo klient zbulwersowany sytuacją zdecydował że oddaje xcl do sprzedawcy, pozbierał zabawki i pojechał.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Ja mam radyjko bez cd... podlaczylem emulator zmieniarki DMC bez kombinowania. Radyjko odrazu wykrylo zmieniarke, chodzi sterowanie z kierownicy itp. A wyciagniecie radyjka to bajecznie prosta czynnosc, jest chyba nawet opis na forum. Cala procedura podlaczenia DMC zabrala mi okolo 20-30 min.
A sprawdziłeś jakiego producenta masz radio ? Koledze kronos111 by to bardzo ułatwiło życie i to by była przydatna informacja.
p.s
Ja demontuję i montuję to radio w 7 min ale nic to nie wnosi do tematu.
p.s
Ja demontuję i montuję to radio w 7 min ale nic to nie wnosi do tematu.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
1.Czytajmy tekst ze zrozumieniem.
2.Ja posiadam DMC a nie xcl wiec porownanie radia nic tu nie da.
3.Skoro Ty wyciagasz radyjko w 7 min. to kolega mysle w 10 min. powinien dac rade. (wiec wnosi to cos do tematu poniewarz po 10 min. bedzie wiedział jakie ma radyjko)
4.Jak napisalem 20-30 min. to montaz zmieniarki ( wykrecenie radia, puszcenie kabli do schowka itp.)
5. Nie czepiajmy sie pierdół, bo nie to jest celem tego forum...
2.Ja posiadam DMC a nie xcl wiec porownanie radia nic tu nie da.
3.Skoro Ty wyciagasz radyjko w 7 min. to kolega mysle w 10 min. powinien dac rade. (wiec wnosi to cos do tematu poniewarz po 10 min. bedzie wiedział jakie ma radyjko)
4.Jak napisalem 20-30 min. to montaz zmieniarki ( wykrecenie radia, puszcenie kabli do schowka itp.)
5. Nie czepiajmy sie pierdół, bo nie to jest celem tego forum...
"Ja posiadam DMC a nie xcl wiec porownanie radia nic tu nie da"
Tutaj się mylisz
DMC czy XCL to to samo jeśli chodzi o protokół transmisji do radia, stąd producent radia ma znaczenie. Na logikę biorąc jeśli dane radio nie komunikuje się z XCL (bo np. nie ma zaimplementowanej sprzętowej lub programowej obsługi zewnętrznej zmieniarki) to z DMC też nie powinno działać.
Przykładem jest radio m6 przedliftem w którym jeśli nie zrobisz zwory żadne z tych urządzeń nie zadziała.
Tam jest prościej bo był tylko jeden producent radia a nie jak w m3 trzech producentów.
Tutaj się mylisz
DMC czy XCL to to samo jeśli chodzi o protokół transmisji do radia, stąd producent radia ma znaczenie. Na logikę biorąc jeśli dane radio nie komunikuje się z XCL (bo np. nie ma zaimplementowanej sprzętowej lub programowej obsługi zewnętrznej zmieniarki) to z DMC też nie powinno działać.
Przykładem jest radio m6 przedliftem w którym jeśli nie zrobisz zwory żadne z tych urządzeń nie zadziała.
Tam jest prościej bo był tylko jeden producent radia a nie jak w m3 trzech producentów.
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
kontakt 503304123
Eee tam zaraz gryziecie... to tylko kulturalna wymiana pogladow
Jesli chodzi o transmisje danych to gdzies na forum byl przypadek gdzie XCL nie chodzil a Yatour smigał bez problemu. Kontynuujac temat nie wiem jak w XCL ale DMC posiada manualne przestawianie zworek na obudowie w zaleznosci od radia. No ale piszemy o XCL wiec to wlasnie nie na temat