Plan reanimacji jest następujący, w poniedziałek rozkładam lampy i wiozę odbłyśniki do regeneracji, wszystko ładnie czyszczę i składam lampy z nowymi odbłyśnikami a do tego kupuję nowiutkie żarniki Philipsa. Koszt operacji szacuję na około 650zł, ciekawe tylko jak cena będzie się miała do efektu
Czyszczenie soczewek i naprawa silniczków reflektorów.
No i wczoraj rano mojej madzi jedno oko się zaróżowiło a wieczorem się już nie zaświeciło..
Plan reanimacji jest następujący, w poniedziałek rozkładam lampy i wiozę odbłyśniki do regeneracji, wszystko ładnie czyszczę i składam lampy z nowymi odbłyśnikami a do tego kupuję nowiutkie żarniki Philipsa. Koszt operacji szacuję na około 650zł, ciekawe tylko jak cena będzie się miała do efektu
Tylko że większość tej ceny to żarniki bo około 400 zł a regeneracja odbłyśników dwóch lamp to koszt 200 zł no i 50 zł koszta operacyjnebieski napisał(a):Za tyle calkiem niedawno kupowalem cala kompletna lampe do polifta. Nowke + uzywana przetwornica.
No i dziś mam już nowiutkie lśniące odbłyśniki
Stare odbłyśniki były powypalane dookoła i matowe zaś nowe lśnią tak że ciężko im nawet zdjęcie zrobić bo wszystko się w nich odbija
A oto stary odbłyśnik...
A oto nowiuteńki odbłyśnik (po regeneracji znaczy się
)
I na koniec całkiem nowiuteńkie palniki PHILIPS D2S P32D-2
Jutro montaż i pierwsze testy nocą![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)

Stare odbłyśniki były powypalane dookoła i matowe zaś nowe lśnią tak że ciężko im nawet zdjęcie zrobić bo wszystko się w nich odbija
A oto stary odbłyśnik...
A oto nowiuteńki odbłyśnik (po regeneracji znaczy się

I na koniec całkiem nowiuteńkie palniki PHILIPS D2S P32D-2
Jutro montaż i pierwsze testy nocą
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
mądry napisał(a):A oto nowiuteńki odbłyśnik (po regeneracji znaczy się)
![]()
mądry a sam regenerowałeś czy zlecałeś? Jeśli sam, to jak?
Ja właśnie wszedłem do domu z dwoma lampami ze swojej szóstki i zaraz je rozbieram, bo prawa to prawie mleko w środku. A też niedawno kupiłem dwa nowiutkie D2Sy philipsa.
thesilent napisał(a):mądry a sam regenerowałeś czy zlecałeś? Jeśli sam, to jak?
Kolego thesilent zlecałem to firmie specjalizującej się w tego typu sprawach, generalnie w domowych warunkach nie da się zregenerowac odbłyśnika ponieważ robi się to próżniowo. Powodzenia przy rozklejaniu lamp ;–)
Wysłane z mojego HTC Wildfire S A510e za pomocą Tapatalk 2
rozkleiłem dzisiaj jedną lampę, prawą, bo gorzej wyglądała. Moje auto miało z przodu po prawej jakąś przygodę. Lampa prawa jest w dużo gorszym stanie od lewej i w dodatku nie ma przeciwmgielnego :/ Klosz jest zajechany (do polerki) a wnętrze brudne. Nie ja pierwszy otwieram tę lampę, bo jakiś rzeźnik w jednym miejscu zalał silikonem przy klejeniu a w innych w ogóle nie dał kleju :/ Masakra.
Odbłyśnik w jednym miejscu troszkę już wyblakły, ale da się przeżyć. Za to soczewka była tak brudna z obu stron, że aż dziw, ze ta lampa coś świeciła. Teraz lśni jak nówka, pięknie umyta. Jutro lewa lampa.
A oryginalne D2S Philipsa ma ją tylko jedną barwę, tę słuszną, idealnie białą (bodaj 5300K czy cóś). Philips to nie Chiny, nie bawi się w 12000K itd.
Odbłyśnik w jednym miejscu troszkę już wyblakły, ale da się przeżyć. Za to soczewka była tak brudna z obu stron, że aż dziw, ze ta lampa coś świeciła. Teraz lśni jak nówka, pięknie umyta. Jutro lewa lampa.
A oryginalne D2S Philipsa ma ją tylko jedną barwę, tę słuszną, idealnie białą (bodaj 5300K czy cóś). Philips to nie Chiny, nie bawi się w 12000K itd.
matthies napisał(a):Da się samą soczewkę wyjąć do przeczyszczenia bez rozklejania lampy
No niestety nie ma tak łatwo, aby wyjąć soczewkę trzeba rozkleic lampę. Co do barwy to moje PHILIPSY D2S mają barwę 4600 k.
Wysłane z mojego HTC Wildfire S A510e za pomocą Tapatalk 2
Prace nad lampami uważam za zakończone
. Lampy zostały dokładnie wyczyszczone, wymyte et cetera, zamontowane zostały zregenerowane odbłyśniki i nowiutkie żarniki Philipsa w sumie to mam nówki sztuki lampy
No ale teraz o efektach, powiem tak- nie żałuję nawet jednego grosza włożonego w te lampy, nigdy bym się nie spodziewał że odbłyśnik po regeneracji jest w stanie zdziałać takie cuda. Przed chwilą wróciłem z testów i śmiało mogę stwierdzić że przed autem z nocy robi się dzień
Niestety nie miałem ze sobą lepszego sprzętu do zdjęć i robiłem je telefonem ale może choć trochę będzie widać efekt choć na żywo jest o niebo lepiej

No ale teraz o efektach, powiem tak- nie żałuję nawet jednego grosza włożonego w te lampy, nigdy bym się nie spodziewał że odbłyśnik po regeneracji jest w stanie zdziałać takie cuda. Przed chwilą wróciłem z testów i śmiało mogę stwierdzić że przed autem z nocy robi się dzień
Niestety nie miałem ze sobą lepszego sprzętu do zdjęć i robiłem je telefonem ale może choć trochę będzie widać efekt choć na żywo jest o niebo lepiej

piękna robota, gratuluję efektu. Ja trochę spaprałem sprawę, przy składaniu lamp nie zauważyłem, że poprzestawiałem przesłony i teraz po prawej xenony za wysoko świecą:/ I chyba przy rozklejaniu przegrzałem silniczek poziomowania w lewej lampie, bo mam wrażenie, że lewa lampa nie chodzi :/
A po przeczyszczeniu soczewek (teraz kryształ) i odbłyśników też mam światłość przed autem. Do szczęścia brakuje jeszcze polerki kloszy, bo prawy to mam jakiś zajechany :/
A po przeczyszczeniu soczewek (teraz kryształ) i odbłyśników też mam światłość przed autem. Do szczęścia brakuje jeszcze polerki kloszy, bo prawy to mam jakiś zajechany :/
ale to dobrze, xenon powinien mieć delikatne podbicie w górę a potem spłaszczenie snopu światła, po przestawieniu przesłon możesz sobie jedynie spłaszczyć bez podbicia snop światłathesilent napisał(a):rzy składaniu lamp nie zauważyłem, że poprzestawiałem przesłony i teraz po prawej xenony za wysoko świecą
thesilent napisał(a):przegrzałem silniczek poziomowania w lewej lampie, bo mam wrażenie, że lewa lampa nie chodzi
zapal światła a potem włóż kluczyk do stacyjki i przekręć na zapłon, wtedy zobaczysz czy obydwie soczewki robią ruch góra dół. Jak coś to mam silniczek do oddania w niewielkich pieniądzach
thesilent napisał(a):A po przeczyszczeniu soczewek (teraz kryształ) i odbłyśników też mam światłość przed autem.
W takim razie gratuluję efektu

mądry napisał(a):Niestety nie miałem ze sobą lepszego sprzętu do zdjęć i robiłem je telefonem ale może choć trochę będzie widać efekt
szkoda, że nie masz zdjęć, jak to wyglądało przed regeneracją
dobrzyn22 napisał(a):szkoda, że nie masz zdjęć, jak to wyglądało przed regeneracją
Gdyby mi nie padł jeden palnik to pewnie by były zdjęcia jak świeciło przed regeneracją ale z jednym palnikiem to nawet nie było sensu robić zdjęcia