Witam,
Pewnego dnia okazało się, iż auta nie można otworzyć kluczykiem mechanicznym. Otworzenie auta jest możliwe tylko pilotem w kluczyku. Stało się to z dnia na dzień bez powodu. Poprzedniego dnia auto otwierało się normalnie.
Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem bądź wie jak tai problem można rozwiązać ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Nie można otworzyć auta kluczykiem mechanicznym
Strona 1 z 1
- Od: 12 mar 2013, 09:26
- Auto: MAzda 3, BL, rok produkcji 2010, silnik 1,6 benzyna, 105 KM
Kluczyk chodzi w zamku bez zarzutu. Kiedy się przekręca kluczyk czy to w lewo czy to w prawo nie słychać aby cokolwiek się w środku ruszało.
Tak jak Ci odpisano w innym wątku. Pewnie spadło cięgno dlatego. Rozebranie boczku nie jest trudne, sam to już robiłem. Sprawdź czy można to samodzielnie zrobić
Powodzonka!
Prosiłbym o poradę. Jak prawidłowo ściągnąć tapicerkę drzwi kierowcy aby dostać się do cięgna zamka ? Może miał ktoś doświadczenie z tym ?
Jak wykręcisz wszystkie śrubki, zdejmiesz trójkąt od twiterów to wystarczy podważyć od dolnego prawego roku tapicerkę i pójdzie tam są zatrzaski. Powodzonka! Ja sobie poradziłem więc i Ty dasz radę 
Pies Pluto napisał(a):Prosiłbym o poradę. Jak prawidłowo ściągnąć tapicerkę drzwi kierowcy aby dostać się do cięgna zamka ? Może miał ktoś doświadczenie z tym ?
Zdjęcie bocznej tapicerki nie jest trudne, wystarczy tylko trochę zdecydowania no i przy obecnych temperaturach poszukałbym jakiegoś ciepłego garażu. Do wykonania tej czynności będzie potrzebny płaski śrubokręt (do podważenia plastików), śrubokręt krzyżak, szpatułka kuchenna (najlepiej drewniana)
Najpierw należy zdjąć trójkąt od tweeterów (trzyma się na dwóch spinkach). Następnie podważyć płaskim śrubokrętem osłonę przy uchwycie do zamykania drzwi (pod nią znajdują się 2 wkręty), oraz zaślepkę przy klamce do otwierania drzwi (pod nią znajduje się 1 wkręt). Następnie bierzemy szpatułkę i podważamy boczek w miejscach gdzie znajdują się spinki.
Odnośnie spinek, zdejmowałem wszystkie boczki w swoim aucie i musiałem wymienić połowę z nich, gdyż zostawały one w drzwiach i jedynym sposobem na ich wyjęcie było użycie szczypiec, po czym nie nadawały się już do użycia.
Pies Pluto napisał(a):Prosiłbym o poradę. Jak prawidłowo ściągnąć tapicerkę drzwi kierowcy aby dostać się do cięgna zamka ? Może miał ktoś doświadczenie z tym ?
Poniżej tutorial:
http://www.paulstravelpictures.com/Mazd ... e-001.html
P.S.
Na przyszłość...nie zakładaj tego samego tematu w więcej niż jednym miejscu...mam na myśli ten "dubel", o problemach z otwieraniem zamka z kluczyka.

Strona 1 z 1