Problemy z telefonem

(2012 – 2017) Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez athor » 17 kwi 2012, 11:44

Witam szanowne grono kolegów i koleżanek

nabyłem Mazdę CX5 i mam problem z telefonem, a konkretnie z wyświetleniem nazwy osoby która dzwoni do mnie. Zsynchronizowałem kontakty Samsunga Galaxy S Plusa z zestawem głośnomówiącym i kiedy ja dzwonię wszystko jest jak należy, jednak kiedy osoba którą mam na liście kontaktów próbuję dzwonić do mnie, widzę tylko nr telefonu. Poradźcie, czy to jest kwestia jakiś ustawień, czy może w tym samochodzie tak po prostu jest i nazwa wyświetlana jest pomijana.

Z góry dziękuje za pomoc
Ostatnio edytowano 25 lut 2014, 05:11 przez Josh, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Zmiana tytułu
athor

Postprzez cheatah » 17 kwi 2012, 14:43

Sprawdz czy:

– numery telefonow w ksiazce masz wpisane z '+48' na poczatku. Moze byc tak ze, numer przekazywany jest bez '+48' i czasami w takim przypdku nie jest rozpoznawalny, kiedy w ksiazce widnieje +48. Telefon moze to ignorowac.
– numery telefonow sa wpisane ze spacjami – ta sama historia, telefon moze ignorowac spacje, a ksiaza w zestawie glosnomowiacym juz nie. Nalezy wpisac numery bez spacji.
– przypadkiem nie testowales z osoba, ktora ma wpisane wiecej niz jeden numer telefonu do kontaktow ? moze zsynchronizowany zostal tylko pierwszy przypisany numer

to tak na szybko.
Mam nadzieje przed weekendem odebrac juz swoj egzemplarz, wowczas bede mogl powiedziec wiecej.
A w instrukcji nie masz napisane czy wyswietlana bedzie nazwa i numer czy tylko sam numer ?
Forumowicz

Od: 8 lut 2012, 20:35
Auto: Obecnie Mazda CX-5
Bylo Mitsubishi EVO IX 400KM

Postprzez athor » 19 kwi 2012, 11:21

Dzięki wielkie, zadałem te pomysły chłopakom i udało się, jednak poza granicą Polski będzie problem z wybieraniem nr za pomocą zestawu w Mazdzie, gdyż obsługuje nr bez +48. Pozdrawiam, temat rozwiązany
athor

Postprzez MarioDeCampes » 2 cze 2012, 21:18

Czy mam rozumieć, że w telefonie muszę mieć numery wpisane bez +48 ?
Inaczej samochód nie rozpozna wpisr w książce telefonicznej ?
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 maja 2012, 11:58
Auto: Mazda CX-5 SkyPassion AWD 2.5 AT

Postprzez cheatah » 5 cze 2012, 10:32

MarioDeCampes napisał(a):Czy mam rozumieć, że w telefonie muszę mieć numery wpisane bez +48 ?

IMHO nie. Ja mam wszystkie numery z +48 i ladnie sie zsynchronizowaly z ksiazka w samochodzie. Wazne jest abys nie mial spacji pomiedzy +48 a np numer tel komorkowego. Musi to byc nieprzerwany ciag cyfr.
Chociaz byc moze to rowniez zalezec od sieci komorkowej/modelu telefonu. Ja sprawdzalem w t-moblie i orange i w obydwu dziala. Nie ma rozniez znaczenia czy masz przypisane do numeru wiecej niz 1 numer.
Forumowicz

Postprzez MarioDeCampes » 21 cze 2012, 20:03

cheatah napisał(a):
MarioDeCampes napisał(a):Czy mam rozumieć, że w telefonie muszę mieć numery wpisane bez +48 ?

IMHO nie. Ja mam wszystkie numery z +48 i ladnie sie zsynchronizowaly z ksiazka w samochodzie.

To super, miałem obawy, bo w mojej RAV-ce za nic nie mogłem zsynchronizować książki z autem
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Postprzez piotrriv » 21 cze 2012, 20:50

Cały czas obserwuję ale nie zawsze wyświetla mi się nazwa rozmówcy. Mam wrażenie, że to jest jednak związane z +48...
Forumowicz

Od: 28 lut 2012, 20:52
Auto: Była 323F, CX-5 I gen 2.0 MT.
Jest 2.5 II gen.

Postprzez cheatah » 21 cze 2012, 23:28

piotrriv napisał(a):Cały czas obserwuję ale nie zawsze wyświetla mi się nazwa rozmówcy.

zastanawiam sie czy przypadkiem nie ma to zwiazku z modelem telefonu, ktory sie laczy przez bluetooth?mozesz napisac jakie uzywasz i w jakiej sieci ? oraz czy przypadkiem nazwa rozmowcy nie wyswietla sie w momencie kiedy masz przypisany wiecej niz jeden numer telefonu do danego kontaktu ?

Blackberry w T-mobile na bank dziala z +48 i wieloma kontaktami. Zauwazylem ze Orange w Iphone, faktycznie roznie ale to wlasnie zalezy czy jeden czy wiecej numerow jest przypisanych do kontaktu.
Forumowicz

Postprzez piotrriv » 22 cze 2012, 06:29

SGSII w Play.
Forumowicz

Od: 28 lut 2012, 20:52
Auto: Była 323F, CX-5 I gen 2.0 MT.
Jest 2.5 II gen.

Postprzez MarioDeCampes » 7 wrz 2012, 10:36

Moje obawy zostały rozwiane. Posiadam HOX z książką liczącą blisko 600 pozycji (dla wielu kontaktów mam przypisanych więcej niż jeden numer) i nie miałem żadnych problemów ze sparowaniem telefonu i skopiowaniem kontaktów. Mogę wybierać teraz rozmówców z książki w samochodzie i wyświetlają mi się nazwy kontaktów.
Zauważyłem tylko, ze przy niektórych pozycjach zamiast litery "ń" wyświetla mi "D" – nie wiem czy dla wszystkich nazwisk zawierających "ń", bo nie chciało mi się na razie tego sprawdzać.
Druga sprawa jest bardziej upierdliwa. Przyzwyczaiłem się, że w telefonie mam włączone sortowanie wg nazwisk, a w samochodzie sortuje mi kontakty wg imion.
Kolejna sprawa jest jeszcze dziwniejsza. Książka jest posortowana wg imion, ale nie cała – niektóre kontakty mają nazwisko na początku.

Może ktoś spotkał się z podobnymi przypadłościami i zna metodę na personalizację ustawień ?
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Postprzez ketome » 9 wrz 2012, 22:22

Mam SG I900 – numer z +48 .... a do książki wprowadziły się numery nie wszystkie.Mam wpisane bez spacji.Sieć Play.
Forumowicz

Od: 25 cze 2008, 14:24
Auto: kiedyś 626 2.0 16 V,
6 GH2.0 MZR-CD 140KM . obecnie Cx5 BlacMica 2.0

Postprzez ERGOY » 7 paź 2013, 20:13

Witam podejrzewam że problem z wgraniem niektórych kontaktów z Androida (sg3 lub note2) polega na tym iz nalezy : KONTAKTY – USTAWIENIA – UST.UDOSTEP. KONTAKT- WYSLIJ POJEDYNCZE WIZYTÓWKI
wtedy wszystko sie wgrało jak trzeba a mam około 1500 kontaktów
ERGOY

Postprzez renmar » 11 paź 2013, 22:37

Z kontaktami moze byc tak, ze niektore wpisze sie (albo przepisze automatycznie ze starego modelu) z imieniem i nazwiskiem w polu nazwisko (ja tak mam po czasach kiedy nokie swirowaly z sortowaniem). Telefon z androidem ma duzo lepsze mozliwosci sortowania (elastycznosc, ustawienia szukanie itd itp) Systemy w samochodach nie sa tak sprytne <glupek2>
Za to osobe rozmiawiajaca slyszy sie w sam. zonki tak jakos metalicznie ?!
Początkujący

Od: 26 wrz 2013, 08:21
Auto: CX-5 2.0B AWD AT 2012

Postprzez lundi » 10 gru 2013, 14:01

Witam wszystkich,
mam pytanie, czy któryś z użytkowników CX-5 ma problemy z komunikacją telefon-zestaw głośnomówiący? U mnie jest tak, że z zaimportowanej książki telefonicznej mogę tylko raz wybrać daną osobę, za drugim razem już system odrzuca wybrany numer. Tak jest aż do wyłączenia zapłonu. Sprawdziłem to na Iphonie i Galaxy SIII.
Początkujący

Od: 5 gru 2013, 14:50
Auto: CX-5, benzyna, 2013

Postprzez fomicz » 10 gru 2013, 16:09

3 różne telefony, komunikacja bez problemu.
Piszesz też o problemach z nawigacją. Moim zdaniem gdzieś jest problem z całym systemem. Męcz serwis aż doprowadzą do usunięcia usterki/wymiany modułu.
Tomek

Obrazek
Forumowicz

Od: 25 maja 2006, 14:15
Auto: CX-5 SkyEnergy 2.0 160 PSI AT

Postprzez lundi » 13 gru 2013, 11:23

Trochę sprawa z telefonem została wyjaśniona przeze mnie z udziałem serwisu. Proszę sprawdzić zainteresowanych problemem z telefonem czy tak u Was to działa:
– po sparowaniu telefony z zestawem Mazdy,
– wybieramy numer z książki telefonicznej przez zakładkę Book,
– łączymy się lub odkładamy słuchawkę bez łączenia,
– teraz wybieramy ten sam numer z zakładki History.
– to samo dotyczy połączeń przychodzących, nie da się ich wybrać ponownie z historii połaczeń, jeżeli numer jest w książce,
– problemu nie ma jeżeli numer nie występuje w książce telefonu, jeżeli tam jest to nie ma możliwości ponownego wyboru z zakładki historia połączenia.
U mnie i w samochodzie serwisu nie działa, system odrzuca połączenie. Tak na marginesie "Historia" wyświetla tylko 5 ostatnich połączeń i nie da się jej przewinąć pomimo klawiszy przewijania (są nieaktywne).
Szkoda tylko, że po kolejnej mojej wizycie w serwisie okazało się, że problem jest znany a na jego rozwiązanie przyjdzie nam poczekać do marca-kwietnia. Być może będą wymieniać wadliwe podzespoły.
Serwis sympatyczny ale trzeba się "przypiąć" do problemu by coś ruszyło.

Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych i jestem ciekaw ilu z Was ma takie same problemy. Być może nie korzystacie z tych funkcji ale dla mnie z racji wykonywanej pracy to niezbędne ułatwienie komunikacji.
Początkujący

Od: 5 gru 2013, 14:50
Auto: CX-5, benzyna, 2013

Postprzez Zbigniew_AWD » 13 gru 2013, 14:23

No to u mnie jest podobnie... na szczęście używam sporadycznie i to raczej wygląda mi na soft.
Forumowicz

Od: 26 paź 2013, 21:42
Auto: CX-5, G, AWD

Postprzez Blixten » 16 sty 2014, 22:14

Co trzeba zrobić aby system trwale zapamiętał książkę kontaktową zamiast za każdym razem po uruchomieniu zapłonu kopiował wszystko od początku <co?> (telefon HTC na Androidzie)
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 cze 2013, 12:28
Auto: CX-5 Passion 2.0 G AT

Postprzez fomicz » 17 sty 2014, 10:28

Chyba nic z tym nie zrobisz. System nie wie jaki telefon zostanie podłączyć, czy masz nowe wpisy w kontaktach- dlatego ładuje wszystko jeszcze raz.
Tomek

Obrazek
Forumowicz

Od: 25 maja 2006, 14:15
Auto: CX-5 SkyEnergy 2.0 160 PSI AT

Postprzez gregorowicz » 27 sty 2014, 16:15

Witam

Czy ktoś próbował zalogować się dwoma telefonami do zestawu głośnomówiącego?
Czy istnieje taka możliwość, gdyż posiadam dwa telefony prywatny i firmowy i jestem ciekaw czy będzie można korzystać z obu.
Nie mam możliwości jeszcze aby sprawdzić bo auto ma być w połowie marca.

Pozdrawiam
Początkujący

Od: 24 sty 2014, 20:38
Auto: Mazda CX 5