Witam ponownie. Jestem już coraz bliższy kupna Mazdy, mój budżet cały czas rośnie, być może już wkrótce zasiąde za sterami Mazdy ale do rzeczy.
Przeglądałem przed chwilą Mazdy na stronie tablica, i za 5000 – 6000 jest dużo ofert sprzedaży Mazdy 323F BJ co mnie bardzo zaskoczyło, gdyż w cenie do 6000 to spodziewałem się tylko BA a tymczasem jest sporo BJ. Czy za taka cenę Mazda BJ będzie w dobrym stanie, czy to raczej trup ?
Bo chyba jednak wolałbym kupić BJ za podobne pieniądze co BA, w końcu BJ jest nowsze, ładniejsze w środku i większe.
Niskie ceny BJ.
Strona 1 z 1
Wśród moich znajomych są aktualnie 2 BJ-tki.
Obydwie po naprawie blacharsko-lakierniczej
A jeśli ktoś już zainwestował w remont, a nie tylko powierzchowne maskowanie korozji, to raczej tego autka nie sprzedaje, no chyba że znów po jakimś czasie zaczyna go skrobać.
Stąd te niskie ceny (tak mi się wydaje)
Do tego jeśli poprzedni właściciel podchodził do eksploatacji na zasadzie: " to auto się nie psuje" (w domyśle zapala i jeździ) i nie robił NIC oprócz oleju i klocków, a Tobie po zakupie przyjdzie wymienić np. komplet amorów z elementami zawieszenia, tarczę hamulcowe, przeguby, wydech, łożyska kół i jeszcze parę innych rzeczy, to nie dziw się, że sprzedaje tanio.
Obydwie po naprawie blacharsko-lakierniczej
A jeśli ktoś już zainwestował w remont, a nie tylko powierzchowne maskowanie korozji, to raczej tego autka nie sprzedaje, no chyba że znów po jakimś czasie zaczyna go skrobać.
Stąd te niskie ceny (tak mi się wydaje)
Do tego jeśli poprzedni właściciel podchodził do eksploatacji na zasadzie: " to auto się nie psuje" (w domyśle zapala i jeździ) i nie robił NIC oprócz oleju i klocków, a Tobie po zakupie przyjdzie wymienić np. komplet amorów z elementami zawieszenia, tarczę hamulcowe, przeguby, wydech, łożyska kół i jeszcze parę innych rzeczy, to nie dziw się, że sprzedaje tanio.
Dokładnie. Ja swojej teraz za mniej niż 10k bym nie oddał. Wiem że to nie mało,ale praktycznie wszystko jest zrobione i w najbliższej przyszłości nic nie powinno wymagać wkładu. W dodatku prawie nowe lpg i zdrowa blacha-nie była robiona o dziwo.
Wysłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Dziękuje panowie, potwierdziliście tylko moje obawy. Przy okazji zapytam czy BA i BJ mają identyczne silniki 1.8 ? Czy różnią się one w jakimś stopniu ? I skąd kupować części do Mazdy, chodzi mi o oryginały i dobre zamienniki ?
I czy lepszym rozwiązaniem jest kupno BA za np. 5000 czy lepiej za 10 000 kupić BJ ?
I czy lepszym rozwiązaniem jest kupno BA za np. 5000 czy lepiej za 10 000 kupić BJ ?
- Od: 24 sie 2013, 17:04
To są dwa diametralnie inne auta. Ba bardziej sportowa sylwetka,ciut ciaśniej w środku. Bj to takie pół kombi. Nowsze wnętrze,silnik 1.5 bardziej dopracowany-brak kłopotu z pierścieniami, no i nowsze ogólnie auto. Szukałbym BJ przed liftem ,najlepiej1.8 bp. Jak ba to tylko V6 w celu swapa na KL.
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Murzyn95 napisał(a): I skąd kupować części do Mazdy, chodzi mi o oryginały i dobre zamienniki ?
W dużych hurtowniach motoryzacyjnych zamienników przyzwoitej jakości raczej nie brakuje (zresztą na forum jest chyba obszerny temat o częściach zamiennych)
A oryginały do kilkunastoletniego samochodu wartego kilka tysięcy? To chyba tylko na szrocie
Choć znam i takich, którzy chwalą się i podniecają , że to swojego leciwego wozidła, kupili w ASO ORI filtr oleju, powietrza i jedną drobną uszczelkę ( no przecież nie będą zakładać jakiegoś "badziewia"
grabu122 napisał(a):znam i takich, którzy chwalą się i podniecają , że to swojego leciwego wozidła, kupili w ASO ORI filtr oleju, powietrza
Co dziwnego w kupnie oryginalnych rzeczy w ASO, skoro są tańsze od zamienników u Pana Janka w motozbycie?
Dziwią mnie natomiast tacy, którzy nie wiedząc ile co i gdzie kosztuje, wolą kupić właśnie gdziekolwiek – byle nie w ASO

Oj przyczepiłeś się tych filtrów (których orientacyjne ceny do Mazdy, właśnie z tego forum doskonale znałem)
Ale chyba do końca się nie zrozumieliśmy.
Pisałem o tych którzy dostają "orgazmu", bo kupili sobie w ASO oryginalne filterki i super dedykowany olej z napisem marki na bańce dajmy na to- Ford i opowiadają jak to oni nie dbają o samochód, jednocześnie zaniedbując przy tym inne, często ważniejsze rzeczy.
No ale dobra, zostawmy to, to ja jestem debilem, bo z kilkunastoletnim samochodem nie pojawiam się w ASO, nawet po drobiazgi.
Ale chyba do końca się nie zrozumieliśmy.
Pisałem o tych którzy dostają "orgazmu", bo kupili sobie w ASO oryginalne filterki i super dedykowany olej z napisem marki na bańce dajmy na to- Ford i opowiadają jak to oni nie dbają o samochód, jednocześnie zaniedbując przy tym inne, często ważniejsze rzeczy.
No ale dobra, zostawmy to, to ja jestem debilem, bo z kilkunastoletnim samochodem nie pojawiam się w ASO, nawet po drobiazgi.
BJ nigdy nie miałem, ale jakiś miesiąc temu kolega z pracy sprzedawał.
Moim zdaniem ładna, zadbana, z pewnym przebiegiem 120 tysiecy. Malowane tylko tylne nadkola. W środku jak nowa. Sprzedał ją jak pamiętam za 10500.
Moim zdaniem ładna, zadbana, z pewnym przebiegiem 120 tysiecy. Malowane tylko tylne nadkola. W środku jak nowa. Sprzedał ją jak pamiętam za 10500.
Strona 1 z 1