Krótkie pytania dotyczace sprzętu audio.
Ok. To jeszcze pytanie jak bym te kickbasy do tylnych drzwi wrzucił?tam mam org 16,5 a z przodu zostawił te jajka 2 drożme?z tego co wiem to umiejscowienie głośnika basowego nie na większego znaczenia
Wysłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Dobra spytam inaczej
Czy będzie miało duże znaczenie
1 -przód ori jajka 5/7 2drożme na tył 16.5 kickbas
2- przód 16.5kickbass ,tył ori 16.5 dwudrozne
W przypadku 2 wariantu dodatkowo musiałyby być cyki z przodu.
I przejściowka z jajka na 16,5,czyli co najmniej 150zł więcej
Wariant 1 wyszedł by najtaniej,z czasem dokupilbym cyki i wzmaka
Opcja trzecia to te jajka pionka w półkę i tylko wzmaka dokupić. Ale wolałbym nie
Te diory po ile chodza?
Czy będzie miało duże znaczenie
1 -przód ori jajka 5/7 2drożme na tył 16.5 kickbas
2- przód 16.5kickbass ,tył ori 16.5 dwudrozne
W przypadku 2 wariantu dodatkowo musiałyby być cyki z przodu.
I przejściowka z jajka na 16,5,czyli co najmniej 150zł więcej
Wariant 1 wyszedł by najtaniej,z czasem dokupilbym cyki i wzmaka
Opcja trzecia to te jajka pionka w półkę i tylko wzmaka dokupić. Ale wolałbym nie
Te diory po ile chodza?
Ostatnio edytowano 20 wrz 2013, 18:58 przez Bo_Lo, łącznie edytowano 1 raz
Przekonałep mnie. Daje na przód dystanse i mac audio a 2.16 fire
Na wiosnę wzmak i taki pan zestaw na tył:–)
Na wiosnę wzmak i taki pan zestaw na tył:–)
Nie wydawaj kasy na tył. Po co? Tą kasę przeznacz na wygłuszenie i wzmaka. Dobrze zrobiony przód wystarczy do nagłośnienia auta. Z tyłu ewentualnie sub do bagażnika
Marine_4000 napisał(a):Nie wydawaj kasy na tył. Po co? Tą kasę przeznacz na wygłuszenie i wzmaka. Dobrze zrobiony przód wystarczy do nagłośnienia auta. Z tyłu ewentualnie sub do bagażnika
dobrze prawi polac mu

ja mam własnie u siebie taka konfiguracje
przod wygłuszony i odseparowany zestaw hertz
bagaznik cały wygłuszony a w bagazniku wzmak, kond i skrzynka
-
Dawid
- Od: 13 sty 2009, 00:13
- Auto: 323F BA Z5-->KL 95r
626 GE KL 92r
323F BA BP 94r
kilka stron wczesniej pisałem 

-
Dawid
- Od: 13 sty 2009, 00:13
- Auto: 323F BA Z5-->KL 95r
626 GE KL 92r
323F BA BP 94r
Jakie by nie były, kondensator jest zbędny 
Panowie potrzebuje zestaw dla szwagra do toyoty avensis 98r.
Przód głośniki które najlepiej zagraja pod samym radiem,zestaw odseparowany 165 do 200zł
Radio może być nowe,wymagane usb do 300zł.Ja mu jednak radze jakąś używke kupić bo za tę kwote juz jakąś alpine powinno sie dostać.
Drzwi będą wygłuszone matami STP.Wzmacniacz nie jest brany pod uwagę.
Przód głośniki które najlepiej zagraja pod samym radiem,zestaw odseparowany 165 do 200zł
Radio może być nowe,wymagane usb do 300zł.Ja mu jednak radze jakąś używke kupić bo za tę kwote juz jakąś alpine powinno sie dostać.
-
Przemek...
- Od: 8 wrz 2006, 16:22
- Auto: Mazda 6gh 2.5pb
Mazda Xedos 9 2.5V6 KL
Mazda 323f 2.0 V6 GT
Beny napisał(a):Panowie potrzebuje zestaw dla szwagra do toyoty avensis 98r.
Powerbassy s6 c dadzą rade pod radiem,a radio kenwood nowy za 300pln już kupi.
- Od: 30 mar 2011, 23:02
- Auto: Madza Premacy 1.8 benzina "02r.
Witajcie.
Tym razem, chyba pisze we właściwym miejscu.
Od zawsze jeździłem Volvo, w moim pierwszym miałem Mazdowe radio Bose z CD i kasetą.
Kupiłem je na Allegro i długo dochodziłem jak podłączyć. Okazało się, że MUSZĘ mieć wzmacniacz bo inaczej gra jak stara kom komórka...
Pytanie do fachowców: obecnie mam samo radio (fabryczne) – mam wzmacniacz czy niekoniecznie?
Planuję modyfikację audio, tak, aby dało się słuchać (nie koniecznie było dyskoteką).
Radio zamontowane w Volvo grało z wzmacniaczem Boschman i jakimiś głośnikami (nie pamiętam) fajnie.
Wieżę, że te nie będzie grało gorzej... Pytanie gdzie leży błąd:
– brak gwizdków (instalacji niestety też)
– wzmacniacz (jak jest to może jest do d,,,,)
– fabryczne głośniki
dzięki za info.
Od zawsze jeździłem Volvo, w moim pierwszym miałem Mazdowe radio Bose z CD i kasetą.
Kupiłem je na Allegro i długo dochodziłem jak podłączyć. Okazało się, że MUSZĘ mieć wzmacniacz bo inaczej gra jak stara kom komórka...
Pytanie do fachowców: obecnie mam samo radio (fabryczne) – mam wzmacniacz czy niekoniecznie?
Planuję modyfikację audio, tak, aby dało się słuchać (nie koniecznie było dyskoteką).
Radio zamontowane w Volvo grało z wzmacniaczem Boschman i jakimiś głośnikami (nie pamiętam) fajnie.
– fabryczne głośniki
dzięki za info.
- Od: 20 wrz 2013, 20:51
- Auto: Mazda Premacy 1,8 101KM Pb
2002r exclusive
croolick napisał(a):Witajcie.
– fabryczne głośniki
dzięki za info.
Mam taki sam model madzi (zmieniłem w niej całe nagłośnienie) bo fabrycznego nie dało sie słuchać.Wzmacniacza nie mana pewno.Poszukaj w tym rodziale wątków na ten temat.
- Od: 30 mar 2011, 23:02
- Auto: Madza Premacy 1.8 benzina "02r.
Czemu pod radio?
Drzwi wygłuszone?
Żaden z tych zestawów nie będzie "lepszy" bez poprawnej aplikacji i zasilenia.
Drzwi wygłuszone?
Żaden z tych zestawów nie będzie "lepszy" bez poprawnej aplikacji i zasilenia.
jak bede montował głośniki to chce troche maty przykleic. Tylko powiedz mi kolego czy cześciowe wyklejenie drzwi ma jakiś sens czy musze dokladnie całe zakleic?
Na razie nie mam kasy na wzmacniacz dlatego tak to bedzie podłączone.
Na razie nie mam kasy na wzmacniacz dlatego tak to bedzie podłączone.
- Od: 17 mar 2013, 16:14
- Auto: Mazda Xedos 9
Exlusive
2,5 KL LPG
Automat
rok 2000
To mój post odnośnie wygłuszania drzwi, napisany 2 strony wcześniej. Gdybyś choć trochę poczytał, to byś na niego trafił:
"Należy również wygłuszyć blachę zewnętrzną, aby zapobiec rezonansom w jakie wpada blacha podczas gry głośnika, albo chociaż przesunąć go poza zakres częstotliwości gry głośnika. Najlepiej zrobić to miękką, plastyczną matą z gumy butylowej (np STP Silver). APP/BOLL nie sprawdza się najlepiej do tych celów.
Kolejnym etapem jest zamknięcie otworów technologicznych i na tym zabiegu trzeba skupić się najbardziej.
Sama mata zależnie od wielkości otworów nie wystarcza. Trzeba zrobić sztywną zaślepkę i przkleić na całość matę. Zaślepkę proponuję zrobić z cienkiej blachy alu, lub zrobić odlew z żywicy, obkleić z obu stron matą i przykręcić na śruby metryczne (w razie gdy będzie trzeba rozbierać drzwi to nie jesteśmy w plecy z kasą za maty, które trzeba zerwać).
Kolejny etap, to zabezpieczenie cięgień, rygli, zamków i wygłuszenie boczka drzwi. Można to zrobić np odpowiednią pianką, tak, żeby dolegał do blachy, czy gumą na pędzel. tutaj już kto co ma pod ręką.
Najlepiej przy tej operacji wyprowadzić woofer przed tapicerkę."
Poza tym, jak to się mówi: "biednego nie stać na oszczędzanie". Zrób zgodnie ze sztuką i nie wracaj już do tego.
Kasa potrzebna Ci na jakościowy wzmacniacz to już poniżej 100 zł za używkę. Samo porządne wygłuszenie kosztuje 5x tyle.
"Należy również wygłuszyć blachę zewnętrzną, aby zapobiec rezonansom w jakie wpada blacha podczas gry głośnika, albo chociaż przesunąć go poza zakres częstotliwości gry głośnika. Najlepiej zrobić to miękką, plastyczną matą z gumy butylowej (np STP Silver). APP/BOLL nie sprawdza się najlepiej do tych celów.
Kolejnym etapem jest zamknięcie otworów technologicznych i na tym zabiegu trzeba skupić się najbardziej.
Sama mata zależnie od wielkości otworów nie wystarcza. Trzeba zrobić sztywną zaślepkę i przkleić na całość matę. Zaślepkę proponuję zrobić z cienkiej blachy alu, lub zrobić odlew z żywicy, obkleić z obu stron matą i przykręcić na śruby metryczne (w razie gdy będzie trzeba rozbierać drzwi to nie jesteśmy w plecy z kasą za maty, które trzeba zerwać).
Kolejny etap, to zabezpieczenie cięgień, rygli, zamków i wygłuszenie boczka drzwi. Można to zrobić np odpowiednią pianką, tak, żeby dolegał do blachy, czy gumą na pędzel. tutaj już kto co ma pod ręką.
Najlepiej przy tej operacji wyprowadzić woofer przed tapicerkę."
Poza tym, jak to się mówi: "biednego nie stać na oszczędzanie". Zrób zgodnie ze sztuką i nie wracaj już do tego.
Kasa potrzebna Ci na jakościowy wzmacniacz to już poniżej 100 zł za używkę. Samo porządne wygłuszenie kosztuje 5x tyle.