przez Paweł » 26 wrz 2013, 18:38
Jakiej wartości jest to podsumowanie, każdy może ocenić, chociażby rzutem oka na opisy dieslowskiego silnika 1.6 od PSA, który występuje tam w Citroenach, Fordach, Mazdzie i Volvo.
Można też wziąć jakiekolwiek auto, o którym wie się nieco więcej z praktyki, którego forum czytało się i skonfrontować swoją wiedzę ze skarbnicą mądrości Auto Świata.
Od niemieckich dziennikarzy dowiedziałem się na przykład, że "typową usterką" w Mazdzie RX-8 jest "wysokie zużycie oleju". Mógłbym powiedzieć, że napisał to ignorant motoryzacyjny, nie odróżniający uszkodzenia od celowego rozwiązania technicznego. Nie będę jednak złośliwy, zdarzają się przecież chochlikowe żarty, a ja mogę nie orientować się w typowych problemach, z którymi zmagają się użytkownicy Mazd...
Zajrzałem dlatego do Citroena, pod którym nie ukrywam, zdarzyło mi się raz leżeć. Jakież było zdziwienie, kiedy przeczytałem, że przeoczyłem w nim typową wadę C5, jaką są "usterki pneumatycznego zawieszenia". Sam nie wiem, może jeszcze za krótko czytam to pismo i nie zdążyłem dowiedzieć się wszystkiego o motoryzacji, ale dam moją głowę, przeciwko głowie szanownego redaktora, że jest to bzdura wyssana z palca. Pomijam nawet, że nie jest to zawieszenie pneumatyczne. Itd. Itp.
the right man in the wrong place...