Ja w stosunku do innych aut z tego przedziału cenowego, którymi jeździłem zauważyłem:
1. Świetnie wygłuszona kabina. Nie słychać opon, szumu wiatru. Nie słychać wcale silnika na wolnych obrotach, jak stoimy np. w korku. Słychać go za to w większych obrotach, lecz to już wada.
2. Wielki bagażnik( wersja GW) który dodatkowo powiększymy przesuwając kanapą. Podświetlony aż 3 światełkami. Super sprawa jak z tyłu są dzieci, które na nogi nie potrzebują dużo miejsca. Dywanik wyciągany.
3. Wyposażenie, na które składa się czytelny duży wyświetlacz komputera, klimatyzacja automatyczna z
funkcją ECON, podczas jej pracy nie odczuwa się właściwie obciążenia sprężarką. Kontrola trakcji, przydatna zimą oraz elektryka i składany w stolik fotel przedni.
4. Bardzo niskie spalanie i dość spory moment obrotowy jak na silnik 2.0. Nie ma potrzeby redukcji z 5
podczas wyprzedzania. Tu jednak możliwe że SW ma krótszy ten bieg.
5. Wygląd. MI się podoba, lecz to przyszło dopiero z czasem. Wcześniej na mazdy nie zwracałem uwagi.
Samochód nie jest awangardowy i wygląda zwyczajnie. Nie zestarzał się nadto pomimo lat. Ma wszystko na swoim miejscu tak jak powinno być bez żadnych udziwnień. Za to widać że to solidna japońska konstrukcja.
6. Sztywne lecz sprężyste zawieszenie. Twardsze niż w starych samochodach, lecz nie tak czułe na nierówności jak w wielu nowszych. Dziur prawie wcale nie czuć i chociaż je słychać to kabina jest nieruchoma. Doskonale się trzyma w zakrętach.
7. Wygodne fotele, mimo braku regulacji odcinka lędźwiowego nigdy nie narzekałem na ból pleców.
8. Fabryczne radio ładnie gra, aż się boję że jak kupię nowe, to tak nie będzie
9. Precyzyjny układ kierowniczy. Wspomaganie na parkingach bardzo dobre, w czasie jazdy jakby go nie było. I o to chodzi! Doskonale czujemy samochód podczas szybkiej jazdy po zakrętach.
10. Podoba mi się ze auto uchodzi za wzór niezawodności co jest chyba największym atutem Mazdy. Silnik właściwie bezobsługowy, zawieszenie na nasze drogi bardzo trwałe, a jeśli nawet coś trzeba wymienić to są to tanie drobnostki.