Immobilizer – problemy/pytania

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez ksyniu89 » 16 lip 2013, 15:23

Witam, mam problem z Mazda 6 2.0 rok 2003. Podczas jazdy włącza się kontrolka "czerwony samochodzik z kluczem" zaczyna szarpać i kontynuowanie dalszej jazdy jest niemożliwe. Podczas postoju i ponownego uruchomienia silnika jest to niemożliwe ponieważ podczas rozruchu w tym samym tempie miga ta kontrola czerwonego samochodziku i wtedy zaczyna się zabawa obydwoma kluczykami na zmianę. Lecz jednak nieraz zdarzy się tak że podczas jazdy zapali się ta czerwona kontrolka auto zaczyna szarpać ale nagle kontrolka znika i auto jedzie dalej!!!

Czy miał ktokolwiek taki problem z autem czy tylko ja mam takie szczęście ?? <płacze> <płacze>
ksyniu89

Postprzez dobrzyn22 » 17 lip 2013, 20:19

Z pewnością coś powiąznego z immobilizerem – warto zacząć od wymiany baterii, i podłączenia kompa. Może padł moduł immo. Jeden z kolegów na forum miał kiedyś podobny przypadek i pomogła wymiana antenki od immo (szczerze mówiąc nie wiem gdzie ona jest).
Gaśnięcie i szarpanie w trakcjie jazdy wynika z odcięcia zapłonu
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez melloon » 23 wrz 2013, 18:54

Po pierwsze – żaden fabryczny immobilizer nie może wyłączyć pracującego silnika, czy też zakłócić jego pracę. Może tylko uniemożliwić rozruch. Jeśli system ulegnie uszkodzeniu podczas jazdy, zauważymy dopiero po zgaszeniu silnika – po prostu go już nie uruchomimy.
Jest to podyktowane wymogami bezpieczeństwa i jak najbardziej logiczne.

Po drugie – bateria nie ma nic wspólnego z immobilizerem.

To że w momencie "szarpania" świeci się kontrolka immo sugeruje problem w części wspólnej immo i sterowania silnikiem (np. zasilanie).
Początkujący

Od: 4 kwi 2013, 20:14
Auto: Mazda 6 GY 2.0 143PS 2006r

Postprzez stewie_griffin » 20 paź 2013, 11:49

Ja miałem problem z immo.
Przy zapalaniu raz kontrolka migała i się nie dało odpalić a po np 10 próbach świeciła ciągle i udawało się odpalić. Problemem okazała się antenka – jest ona umieszczona w stacyjce. Nie pamiętam ile mnie wymiana kosztowała ale nie był to jakiś straszny koszt.
Forumowicz

Od: 29 mar 2011, 07:27
Auto: Mazda 6 2.3 Top 2002r.