Od niedawna jestem posiadaczem Mazdy 6 2.0 141km z 2004r. Chce w wlozyc instalacje lpg. Z tego co wyczytałem na forum to zdecyduje się na firme Stag. Nie wiem tylko czy wersja 4plus czy 300 premium. Jeśli ktoś by mogl wytlumaczyc czym sie one róznia od siebie, oczywiście poza ceną
-Do tego myśle założyć wtryski HANA 2000 green montowane pojedynczo a nie na listwie.
-Reduktor- ogólnie większość osób ze spacjalista z Buska tutaj poleca AC R-01 aczkolwiek są też opinie, że po jakimś czasie może byc problem (jaki nie wiem) i że lepszy mógłby być KME Silver. Więc tutaj też mam mały dylemat.
– ponadto chciałbym wlew gazu przy wlewie benzyny, zbiornik 65l (jeden kolega pisał, że mu sie fajnie zmieścił z fimy GZWM)
Dodam jeszcze, że byłem orientacyjnie zapytać u jednego gazownika tutaj mojej w okolicy (poludnie Polski- niedaleko Bielska), który ogólnie to montuje własnie STAGa i z tego co słyszałem to ma nawet dobrą opinie. Pierwsze co mi powiedział jak popatrzył pod maskę: ,, to jest silnik ford'owski i takie nie bardzo lubią gaz'' Trochę się pokrzywił, pomyślał, dodał, że musi być lubryfikacja. Problem jaki moze się pojawić to że silnik nierozgrzany może chodzić nierówno na benzynie bo sterowniki od benzyny przejmują ustawienia ze sterowników od gazu (coś takiego) i że jest troche zabawy z regulacją. No i oczywiście zamontować może. Poza tym żadnych konkretów na temat wtrysków reduktora czy nawet wersji sterownika STAGA (w sensie czy 4plus czy jakiś inny)
Z ta lubryfikacja to też nie wiem. Niby niepotrzebna. Ten w.w gazownik bierze dodatkowo 100zl wiec chyba nieduzo. Moje pytanie czy jest jakiś minus tego że będzie ta lubryfikacja, bo jesli nie, to problemu raczej nie widze żeby ja założyć?
Będę wdzieczny za jakieś rady. Głownie chodzi mi o:
1. Stag 4plus vs Stag 300 premium- różnice
2. Reduktor AC R-01 czy KME Silver, a może jeszcze jakiś inny?
3 Czy są jakieś minusy niepotrzebnej lubryfikacji poza dodatkowymi kosztami?
4 No i zastanawia mnie ten ,,silnik fordowski'' o ktorym mowil mi mechanik. Czy faktycznie to jest silnik forda???
Z góry dzieki i pozdrawiam wszystkich.
Dopisano 20 wrz 2013, 16:08:
Acha. No i prosze o ewentualne jakies podpowiedzi odnosnie jakiś innych części, na które watro byłoby zwrocic uwagę przy zakladaniu instalacji lpg.