#PANEL DEDYKOWANY MAZDA 3

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kornelstreet » 16 wrz 2013, 12:53

witam serdecznie wszystkich klubowowiczów. Wiem, że temat radia/ panelów dotykowych był poruszany niejednokrotnie jednakże, chciałbym założyć nowy temat opisujący mój problem. Dla rozjaśnienia sprawy kupiłem jakieś dwa lata temu panel dotykowy w sklepie audiopro w zabrzu ( na śląsku). Wiadomo jak to w wielu ofertach tego typu wspomniane jest ze działa z tym nieszczęsnym wyświetlaczem. Za panel zapłaciłem 3500 zł plus gratis kamerkę cofania, która była w cenie. Wyświetlacz wyglądał kapitalnie, i ciężko mi było zrezygnować z niego nawet ze względu na nie działający wyświetlacz. Przez kilka miesięcy szukałem sposobu, żeby podłączyć dany wyświetlacz, gdyż z biegiem czasu zaczeło mi brakowac śr spalania, czy tam wystarczalności km. Poszperałem w internecie znalazłem w gliwicach elektronika który podjął się rozbrojenia starego radia i ukrycia go na tyle estetycznie zeby nie było widac że mam dwa radia wmontowane. Wszystko działało, do czasu kiedy owy panel dotykowy stracił tak jakby "kontaktu z bazą". Przechodząc do mojego problemu, czy wszyscy którzy maja panele dotykowe tego typu "made in china" mieli taki przypadek że nie reagował panel dotykowy było tylko czarne logo mazdy ? Podejrzewam że jest to kwestia softu/ oprogramowania. Byłem w tym audiopro, ale faceci leca w kulki mówia ze odsyłaja na serwis po czym że serwis się nie odzywa. I tak użerałem się z nimi przez 2 miesiace bez skutku. Wydaje mi się oprogramowanie bazuje na windowsie CE , nie znam się za bardzo na tym. Orientujecie się jakim sposobem mogę wgrac softa do tego urządzenia ?

POZDRAWIAM ŁUKASZ
Początkujący

Od: 2 maja 2010, 12:23
Auto: Mazda 3 1.6 CiTD (109KM)

Postprzez Luka5z88 » 29 wrz 2013, 14:17

Trochę ciężko Cię zrozumieć... Napisz dokładnie jaki masz sprzęt.
http://d5102.wikispaces.com/New+Interface

Ja mam Eonon D5102 i udało mi się dostać do środka urządzenia. W razie czego mogę Ci wysłać kopie tego właśnie urządzenia o ile masz to samo co ja.
Forumowicz

Od: 23 wrz 2011, 13:02

Postprzez Majkel_27 » 20 lis 2014, 10:28

Faktycznie trochę zakręciłeś opis.
Z tego, co rozumiem, masz zrobioną przeróbkę z wykorzystaniem radia seryjnego. O ile dobrze pamiętam, polega ona na ukryciu starego radia na przedłużonej wiązce i wyprowadzeniu z niego przycisków do sterowania komputerem. Do tej wiązki, konkretnie pod głośniki, wpina się nowe bajeranckie audio.
Jeżeli tak, to raczej trudno tu się doszukać się przyczyny zwiechy panelu.
Masz Bose?
Co rozumiesz przez "nie reaguje" – zawiesza się wyświetlacz (brak animacji, ruchu jakiegokolwiek), czy nie reaguje na dotyk? Słychać muzykę?
Jeszcze jedno – masz jakieś przyciski na radiu czy tylko wyświetlacz?
pozdro
Forumowicz

Od: 12 lip 2012, 15:13
Auto: Mazda 6 GH 2.0 [2010]

Postprzez macvas » 20 lis 2014, 11:28

kornelstreet napisał(a):Wszystko działało, do czasu kiedy owy panel dotykowy stracił tak jakby "kontaktu z bazą". Przechodząc do mojego problemu, czy wszyscy którzy maja panele dotykowe tego typu "made in china" mieli taki przypadek że nie reagował panel dotykowy było tylko czarne logo mazdy ?

Nie napisałeś czego próbowałeś aby rozwiązać problem. Przecież 99% navi dedyków do M3 ma przyciski, że o pilocie nie wspomnę.
To że panel nie działa z miejsca nie oznacza, że to wina tej przeróbki.
Resetowałeś urządzenie do ustawień fabrycznych i próbowałeś skalibrować ekran?
kornelstreet napisał(a):Wydaje mi się oprogramowanie bazuje na windowsie CE

Skoro Ci się wydaje to zakładamy że to WinCE lub pokrewne OS. Nawet laik odróżnia środowisko operacyjne, a Ty masz sprzęt dwa lata i nie zainteresowałeś się? <co?>
Skoro kupiłeś nówka komplet (za niemałą kasę) to musisz chyba mieć gdzieś przynajmniej instrukcję. Podaj konkretny model urządzenia to będziemy mieli pewność o czym rozmawiamy.
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

Od: 17 sie 2013, 20:33
Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05